ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Her köşede bir konser...Sayı: 984 - 07.04.2010


Doğrusu, Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin başlayıp tam gaz sürdüğü bir sırada, kendimi konserden konsere atacağım hiç aklıma gelmezdi. Ancak, iki tanesine gittiğim, iki tanesine de nasipse gitmeyi planladığım dört konseri yazmadan duramayacağım.

İlki, festivalin açılışından bir gün önceydi. Özellikle Peter Gabriel ve Sting’in, sonraları da Jan Garbarek ve Ravi Shankar’ın (aslında dudak uçuklatıcı bir listedir) davulcusu olarak tanıdığımız Manu Katche, İş Sanat’ta unutulmaz bir konser verdi. ‘Unutulmaz’ı, sıfat kolaycılığına kaçtığım için kullanmıyorum. Gerçekten orada bulunanların hatırlayacağı bir konserdi. Manu Katche dörtlüsü, ECM’den çıkan dördüncü solo albümü ‘Third Round’un turnesi kapsamında sahneye çıktılar, Katche’nin de belirttiği gibi, hem yenilerden, hem eskilerden çaldılar. Fevkalade anlaşma halinde bir gruptu, keyifle çalıyorlardı, hepsi iyi müzisyendi. Herkesin de memnun ayrıldığı bir konser oldu, bu yönden biraz geçen yıl gene İş Sanat’taki Charles Lloyd New Quartet konserine benzettim. O konserde de böyle bir ‘müzikle mutlu olma’ hali ortaya çıkmıştı: hem çalan, hem dinleyen için.

Paris’te doğsa da ailesinin kökleri Fildişi Sahili’nde olan Emmanuel ‘Manu’ Katche’den iki gün sonra, bu kez de Mali’den gelen ve bize daha önce de dans ettirmiş bir müzisyeni izledik. Müziği meslek edinme hayali uğruna babasının onu reddetmesini bile göze alan Salif Keita, kökeni 1240’ta Mali İmparatorluğu’nu kuran Soundjata Keita’ya kadar uzanan soylu bir kişi. Keita, ülkesinde ve kıtasında bir Küba-Zaire-Mali karışımı icra ettikten sonra Paris’e geldi ve ilk albümü ‘Soro’ (1987) ile adını dosta düşmana duyurdu. Yıllar önce Açık Hava Tiyatrosu’nda herkesi dans ettirmiş, bir kısmını sahneye almıştı. Burada da aynı şeyi yaptı. Vurma çalgıcılarından birinin doğum gününü vesile edip önce bize ‘Happy Birthday’ söyletti, sonra ayağa kaldırıp dans ettirdi. Cemal Reşit Rey’deki mükemmel konseri, ‘kaplan kız’ı andıran dansçısı ve kendisi dahil 11 kişilik grubunun ve en azından otuz kişinin katıldığı dört dörtlük bir Mali Partisi ile sona erdi. Doğrusu, yıllar önce Youssou N’Dour’un gene Açık Hava’daki Senegal Gecesi’nden bile keyifliydi.

Diğer iki konsere gelince, henüz onları kaçırmadınız. Charlie Haden ile Courtney Pine, bu üç gün içinde toplam dört konser veriyorlar. Haden, Salı ve Çarşamba İKSV Salon’da; Pine ise Çarşamba ve Perşembe Babylon’da. Evet, elbette Film Festivali var ama, o filmlerin bir kısmını sonradan da izleyebilirsiniz, ‘live’ olma özelliği taşıyan konserler için ise aynı şey maalesef söz konusu değil.

Sevenlerine ikisini de tanıtmanın âlemi yok, elbette. Daha önce İstanbul’da defalarca ağırladığımız Charlie Haden, kontrbasın en büyük adlarından biri olduğu gibi, Ornette Coleman’la işbirliği yapmış biri olarak, ‘free jazz’in de kurucuları arasındadır. Kendisi pek çok grupta çalışmış, gruplar kurmuştur. Bugün ve yarın Salon’da, çok seçkin bir grupla: kontrabsta kendisi, saksofonda Ernie Watts, piyanoda Alan Broadbent ve davulda Rodney Green’den oluşan Quartet West ile sahne alacak.

Sir Courtney Pine’a gelince, o da İstanbul’un yabancısı değil. Üstadı BBC Radio’nun ‘Jazz Crusade’ programından tanıyan da vardır mutlaka ama, biz kendisini burada bir caz festivalinde birinci elden dinledik, hatta Babylon’daki sound check’inin arkasından söyleşi bile yaptık. Mültienstrümentalist Pine (tenor, soprano ve bariton saksofon, klarnet, flüt ve bir sürü klavyeli çalgı), aynı zamanda genç müzisyenler yetiştirmeyi de sever. Onu bu sefer Garanti Caz Yeşili kapsamında, Çarşamba ve Perşembe Babylon’da dinleyeceğiz. Son zamanlarda drum’n bass ve garage’ı modern cazla birleştiren, geçen yıl sonunda da Sidney Bechet’ye adadığı Transition in Tradition” albümünü çıkaran Courtney Pine, Babylon sahnesine, Sydney Bechet’nin kullandığı gibi gümüş bir saksofonla çıkacak.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.