ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 5 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik yetenek sınavlarındaki adaletsizlik...Sayı: 976 - 26.03.2010


Türkiye de binlerce müzik sanatçısı olduğunu düşünür ve bu sanatçıların, çocuklarının, kuzenlerinin, aile dostlarının çocuklarının bu sınava gireceğini varsayarsak, müzik sanatına gönül vermiş, emekçi gençlerin, az önce saydığım torpillilerin arasından sıyrılıp 10-15 kişilik kontenjanlarda kendilerine yer bulmalarının çok zor olduğunu düşündüğüm, düşünmekle kalmayıp tanık olduğum sınavdır konservatuar müzik bölümü sınavı.

Amacım moral bozmak ya da pişmiş aşa su katmak değildir.

Ancak realist olmak gerekirse, bu ülkenin üniversitelerinde 400 kadar müzik bölümü kontenjanı varsa, emin olun bir o kadar da müzisyen yakını torpilliler vardır.

Elbette ki, gerçekten yetenekli olup, bu kontenjanlarda kendine yer bulan gençler yok değil. Fakat çok kısıtlı yetenek ve birikime sahip olup, gerçek sanatçı olabilme potansiyeli olanların önüne geçen kişi sayısı yanında, bu yetenekler devede kulak kalır.

Bir arkadaşımın başından geçen bir olayla, bu duruma bir örnek vermem gerekirse;

Soyadı Tura olan bu arkadaşım, adını vermemin doğru olmayacağı bir üniversitenin (Evet, veremem, verirsem biliyorum ki polemik başlayacak, hiç uğraşamam polemikle falan, kusura bakmayın)  Eğitim Fakültesi Müzik öğretmenliği bölümü sınavına girer. Sınav giriş kartını jürinin masasına bırakır ve sınav parçası olarak hazırladığı Beethoven’in Ay Işığı Sonatı’nı piyanoda çalmaya başlar. Sınav jürisince çaldığı eser yarıda kesilen bu arkadaşım, o an sınavı kaybettiğini düşünür.

Bölüm başkanının; "oğlum ikinci parçayı çalmana gerek yok, zaten dışarıda dört yüz kişi var, sen şimdi çıkabilirsin, ikinci aşamada görüşürüz." demesiyle, bu düşüncesinin yersiz olduğu, ikinci aşamaya kabul edildiği kanaatine varır.

Tam sınavdan çıkarken, bölüm başkanının, "oğlum sen Yalçın Tura’nın yakını mısın?" sorusuna "hayır." cevabını veren arkadaşım, son derece mesut bir ifadeyle, sınav hakkında sorular soran, müstakbel meslektaşlarının sorularını yanıtlar.

Ertesi gün, okulun ilan panosuna asılan, "ikinci aşamaya girmeye hak kazanan öğrenciler" listesine bakıp, adının listede geçmediğini gören arkadaşım, tek hatasının Yalçın Tura’nın yakını olmadığı gerçeğinin farkına varır ve ek kontenjandan tercih yaptığı, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’ne kayıt yaptırır.

Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.

Pazartesi günü görüşene değin esen kalın.


Müfit Semih Baylan
Editör


 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.