ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 7 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Geleneksel musiki dernekleri üzerine bir değerlendirme ve Trabzon KAFEM konseri…Sayı: 972 - 22.03.2010


Şubat ayı, sanat ve kültür derneklerin de yoğun bir şekilde ikinci dönem çalışmalarının başlangıcı sayılır… Kasım-Mayıs ayları arasında kalan yedi aylık dönemde, amatör korolar, çeşitli müzik toplulukları çalışmalarının ürünlerini konserlerle müzikseverlerle paylaşırlar.

Ülkemizin beş büyük kentinde çok sayıda profesyonel ve amatör topluluk bulunmaktadır. Ne mutlu ki yurdumuzun hemen her köşesinde bir müzik faaliyeti vardır. Geçmişte bütün Anadolu göz önüne alındığında (Cumhuriyetin kuruluşundan yakın zamana kadar dönemde) sayıları iki elin parmakları kadar diyebileceğimiz miktarda idi…

Günümüzde tüm Anadolu’da bu sayının (Klasik ve Halk Müziği olarak) 6500 kadar olduğunu sanıyorum…

Sayının bu kadar çok olması çok sevindirici bir olaydır. Ancak sayının çok olması müzik seviyesinin de yukarılarda olduğunu göstermez. Ne yazık ki takip edebildiğim kadarı ile pek çok cemiyetin yetersiz olduğunu görüyor ve üzülüyorum. Kuruluşu sağlam ve eğitime dayalı cemiyetlerin uzun yıllardan beri faaliyetlerine devam ettiklerini biliyorum. Son yıllarda faaliyete geçen cemiyetlerin pek çoğu maalesef şef-öğrenci-koro görüntüsünden öteye gitmiyor. Cemiyet topluluğunun başına getirilen bir şef, bildiği eserleri topluluk elemanlarına öğretiyor, daha sonra belli bir sayıya ulaşan eserlerle hemen konser verilmeye çalışılıyor… Böyle bir çalışma neticesinde de alınan netice nasıl olur, tahmin etmek zor değil…

Güzel yurdumun dört bir yanında, hemen her ilçede, bölgede kültür merkezleri yapılıyor. Mevcutlarda konser dinletilerinin yanı sıra en başta geleneksel kültürümüzün ve güncel hayatta bir insana yardımı olabilecek (güzel konuşma, dil, el becerisi, vs.) kurslar açılıyor. Böylece çok güzel bir ortam meydana geliyor. Belediyeler bu konularda hassas davranıp, halkın ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyorlar. Dileğim hemen her yörede böyle çok amaçlı kültür sitelerinin yapılması ve işlerlik kazanması…

Zaman zaman bu sütunlarda müziğimize gönül vermiş, mükemmel icralarıyla iyi bir sanatkâr olma yolunda emin adımlarla yürüyen sazende ve solistlerden söz ediyorum. Bu yazımda ise bir topluluktan bahsedeceğim: Trabzon KAFEM Türk Sanat Müziği Korosu’ndan…

Dün gece Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kültür Merkezi salonunda Trabzon KAFEM Türk Sanat Müziği Korosu konserini davet üzerine dinleme olanağı buldum.

Ancak iki vasıta ile gidilebildiği için, geç kaldım ve konserin birinci yarısını kaçırdım. İkinci yarıdan itibaren görüp dinlediklerimi değerlendirebileceğim ancak.

Şef Armağan Yavruoğlu yönetimindeki konser nedeniyle sahnede görev alan tüm arkadaşlarımı en samimi duygularımla tebrik ediyorum kutluyorum.

Ve bu konser çerçevesinde naçizane, bir dost olarak söylemek istediklerimi de sıralıyorum:

İlk sözüm KAFEM yönetimine: Lütfen artık bu salonda konser düzenlemeyin. Neden mi? Ben korodaki arkadaşlarımı dinlemenin ötesinde göremedim. Çünkü sahne aydınlatması iyi değildi. Milyonlar harcanarak yapılan bir salonun ışıklandırma düzeni bu kadar mı kötü olur? Ayrıca akustik olarak sıkıntılı. Koltuklar ile sahne yüksekliği dengesi ne yazık ki rahatsızlık verecek düzeyde. Yeteri kadar personel görevlendirilmemiş. İçeriye bomba koy çık kimsenin haberi olmaz. Bu derece yani.

İkinci sözüm Şef Armağan Yavruoğlu arkadaşıma: Koro hâkimiyetini çok başarılı buldum. Sazlar oldukça iyi. Seni dinliyorlar. Koro gözlerinin içine bakıyor. Her hareketini takip ediyor ve uyguluyor. Bu bir şefin başarısını, hâkimiyetini ve gelecekte çok daha iyi şeyler yapabileceğini gösterir. Armağan kardeşim, bu şehirde geçmişte seni adam yerine koymayanlara bu çalışmalarınla çok net ve tokat gibi yanıt veriyorsun. Bu nedenle senin adına sevindim. Umarım çok daha iyi konserler çıkaracaksın. Funda Ateş gibi bir solist senin çok büyük avantajındır. Türk müziğinin, melodisi çok güçlü nadide eserlerini bence repertuarına al. Eminim çok ayrıcalıklı bir iş ortaya çıkarmış olursun. Bu anlamda bana düşen bir şey varsa yerine getirmeye hazırım. Sonuç olarak dün gece yönetimin ve koronla bütünleşmeni başarılı buldum. Tebrik ederim.

Üçüncü sözüm koroya: Tek kelime ile “iyiydiniz!” Kutlarım…

Dinlediğim üç solist içinde sesinin nağmeleri kulağımda kalan solist, tabii ki Funda Ateş oldu. Diğer arkadaşları cesaretleri için kutlarım ancak sanırım heyecanlandılar. Ama olsun heyecanlanmak amatör ruhun çeşnisindir!

Sonuç olarak ben KAFEM Türk Sanat Müziği Korosu konserlerini önemsiyorum. (Esas itibariyle KAFEM Derneğinin çalışmalarını önemsiyorum.) Çünkü gerçekleştirdikleri konserlerin niteliğini ve niceliğini davet ettikleri ve konsere katılan protokol sayısına bağlı olarak değerlendirmiyorlar. Benim gördüğüm kadarıyla mütevazı kulvarlarında gerçekleştirdikleri sanat dalının, o dala katılan amatör bireylere ne kazandırdığının hesabının üzerine çatıyı inşa ediyorlar.

İşte olay budur.

Çarşamba günü görüşene değin esen kalın.





Müfit Semih Baylan
Editör

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.