ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 33 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“TRT TV” Bıraktı, Sahiplenenler Var…Sayı: 968 - 16.03.2010


ATV kanalında “Yaşamdan Dakikalar” başlıklı sohbet programı vardı. Tertemiz, yepyeni, üstelik de akademik özellikleri içinde barındıran sanatçımız Serkan Çağrı klarnet çalıyor, şarkılar söyleniyordu. Oradakiler kendinden geçmişti… Şimdi yeni trend TRT’nin bıraktığına sahip çıkmak. Burada konu TRT değil. Serkan Çağrı da değil. Klasik medyanın klassız hali desek o da değil… TRT TV4′ün çocuk kanalına dönüştürülmesi, yerine birşey konmaması, geleneksel Türk müziği(GTM) severler için tam bir hayal kırıklığı oldu.

Bir zamanlar geleneksel müziğimiz açısından okul olan TRT, GTM kadrolu sanatçılarını pasifize ediyor. Kendince prezentâbl yeteneğinde olanları, veya o tarza dönüştürdüklerini ise –sözüm ona- muhafaza ediyor. Program veriyor. Cevap olarak GTM’ni TRT Radyolarına aktarmasını söyleyebilir. Nostaljik müzik programları ayrı, Türk müziğini yaşatma, canlı tutma programları ayrıdır. Bu müziğin müzelik olduğunu söylemek mümkün müdür?.

Millet TRT eğlence programlarına hasret kaldı. Eskilerine bile razı.

Bir zamanlar halk Arap radyoları dinlemişti. Şimdi de Yunan TV ve Radyolarına yönelirse hiç şaşırmam doğrusu.

Aslında açın Yunan TV’lerini ‘halk geleneksel eğlence programlarıyla nasıl eğlendiriliyor’ görün.

. . .

Gelinen durum neresinden bakarsanız bakın, GTM’nin yok oluşuna zemin hazırlamaktır.

Gerçi o küllerinden canlanır…

Mevcut kadrolu hiçbir TRT sanatçısı konuşamaz. Hakkını arayamaz.

Sanatçı eğer gerçekten sanatçıysa Zaten TRT’ye bağımlı olamaz. Tabii ki paraya da!..

Ama sanatçıyı doğru yönlendirecek, isabetli program tasarlayabilecek müzik beyinlerine de ihtiyaç var.

Kimi TRT yöneticisi sanki bünyesindeki yaratıcı fikirleri yok etmekle görevlendirilmiştir. Yani bu sistem öyle olgunlaşmıştır ki kendilerine göre başka iş trendleri gelişmiştir.

İş düşe düşe, bizim çocukluğumuzda kulağa dinletilirken gördüğümüz çalgı ve ezgilerin yeniden serimlerinin havasını atan medyacılara kaldı. Çalgıcıyı öttürüp, çalgıcının etrafında olgun kritikçi rollerinde olanlar. Bunlar çoklar. Geleneksel Türk müziğinin başka bir alemindedirler.

TRT sanatçıları kendileri bir özel TV/Radyo kanalı kursalar -birazcık da şöyle Yunan/Balkan Tv’lerindeki eğlence/kültür vs programlarını izleseler, azıcık da kopyalasalar(!)- şimdikinden daha fazla maaş alırlar.

. . .

TRT istemiyor… İstemesin. Ne olacak ki? Önemli olan sen kendini istiyor musun?

Hiç belli değildir…

_______________________________________

* Dr. Ayhan Sarı

Kaynak: http://www.musikidergisi.net/?p=1339


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.