ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1925
Şu an 36 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sanat Kurumu...Sayı: 957 - 01.03.2010


Ankara’nın en köklü kurumlarından birisi olan Sanat Kurumu, 1950 yılında ‘Sanat Sevenler Kulübü’ olarak kurulmuştur. 1952 yılında kulüp, ‘Sanat Sevenler Derneği’ adını almıştır. 1967 yılında derneğin yapısı, Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Kamuya Yararlı Dernek’ şekline dönüştürülmüştür. ‘Sanat Sevenler Derneği’ adıyla etkinliklerini sürdüren derneğin adı, 1981 yılında ‘Sanat Kurumu’ olarak değiştirilmiş, tüzüğü de bu değişikliğe göre yeniden düzenlenmiştir.

Amacı, ‘Güzel Sanatların toplum içinde yayılmasını ve gelişmesini sağlamaya çalışmak’ olan kurum, bu doğrultuda; Türk Güzel Sanatları’ndaki değerli yapıtların tanıtılması, sanat gösterilerinin düzenlenmesi ve desteklenmesi, sanatçıların tanıtılması, güzel sanatlarla ilgili değişik toplantıların düzenlenmesinin yanı sıra, sergi, gösteri ve kurslar düzenlenmesi, sanatçı ve sanatseverlerin yardım, dayanışma ve işbirliğinin sağlanması ve güzel sanatların çeşitli dallarında ödüller verilmesi gibi çalışmalar yapmıştır ve yapmaktadır.

Sanat Kurumu, 56 yıllık geçmişinde sanat ve sanatçı adına, adı saygı ve sevgi ile anılan, sanatı ve sanatçıyı sanatseverlerin yanı sıra geniş bir kitle ile tanıştıran ve paylaştıran bir kültür ortamı olmuştur.

Pek çok değerli sanatçının üyesi olduğu Sanat Kurumu, Ankara’nın sosyal yaşamının gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Nitekim gerek düzenlediği etkinliklerle olsun, gerekse kurumun lokalinde oluşan birliktelikler, anı ve belleklerde yer alan ve her vesile ile dile getirilen, yazıya dökülen pek çok tatlı ya da acı olayın yaşandığı ve paylaşıldığı ortamları oluşturmuştur.

Sanat Kurumu Ödülleri başlangıcından bu güne Tiyatro, Plastik Sanatlar, Yılın Sanatçısı, Çocuk Tiyatrosu ve Sinema Ödülleri’nden oluşmuştur. Bu ödüller içinde, Yılın Sanatçısı ödülü bir kez ve sadece ‘Ruhi Su’ya verilmiş, daha sonra bu ödül uygulamadan kaldırılarak, diğer ödüller içinde değerlendirilmiştir. Uygulamadan kaldırılan bir diğer ödül ise, ‘Çocuk Tiyatrosu Ödülü’dür. 1986–1989 yılları arasında üç kez verilen ödül daha sonra bu alandaki etkinliklerin azalması nedeniyle uygulamadan kaldırılmıştır. Sinema Ödülü ise 1992-1993 döneminde, sinema tarihi araştırmacı ve arşivcisi ‘Agah Özgüç’e verilmiş, ardından Ankara Film Festivali’nin düzenlenmesi üzerine, bu ödül de uygulamadan kaldırılmıştır.

Sanat Kurumu Ödülleri içerisinde en uzun geçmişi olan ve uygulaması sürdürülen, tiyatro ödülleridir. Ödüllerin amacı ‘ülkemizde gelişen tiyatro sanatını desteklemek, sahne sanatlarının çeşitli alanlarında çalışan sanatçıları teşvik etmektir’. 1964-1965 döneminden bu yana verilen Tiyatro Ödülleri’nin ilk sahipleri Güner Sümer, Beyhan Hürol ve Cüneyt Gökçer’dir. Sanata katkı yapan yönetmen, oyun yazarı, oyuncular ile diğer tiyatro emekçileri bu ödüllerin sahibi olmuş, tartışmasız tüm kesimlerce kabul görmüş ve alkışlanmıştır.

Sürekli ödüllerimizden birisi olan, Plastik Sanatlar ödülleri ise 1983 döneminde verilmeye başlanmış ve ilk ödül sahipleri, resim dalında Eren Eyüboğlu ve Erol Akyavaş, fotoğraf dalında Şahin Kaygun olmuştur.

Bir diğer önemli ödülümüz ise ‘Sanat Kurumu Onur Ödülü’dür. 1992–1993 döneminde Uğur Mumcu bu ödülün ilk sahibidir. Sanatın çeşitli dallarında yaptıkları katkı ile öne çıkan değerlerimize sunulan bu ödül diğer ödüllerimiz gibi gururla sunduğumuz kurumumuzun simgesi olagelmiştir.

Sanatın sürekliliği göz önüne alındığında simgesi ‘kurumuş ağaç kaleminden filizlenen çiçek’ olan Sanat Kurumu, 58 yıldan bu yana sanat adına toplumu aydınlatma işlevini sürekli yerine getirmeye çalışmış ve gelecek projelerini bu temele dayandırmış bir oluşumdur.



mnilhanmnilhan@gmail.com



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.