ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 16 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


İlgili yazı (“Ülkücü Müzik" anlayışının tarihsel serüveni, tespit ve öneriler) Üzerinden ÇeşitlemelerSayı: 947 - 15.02.2010


Önce 'Ülkücü Müzik' kavramına bakınalım. Mesela şimdi ben size çalgısal bir müzik eserinin notalarını vereyim. Üzerine konuşalım, bu müzik hangi ideolojinin neferidir diye!

Şimdi, bir kere nota süreleri eşit! Hımm, 'Gomünist Müzik' olmasın bu! Ama yok, baksana kafasına göre bir Do alıyor, bir Do# bu kesin Liberal! Bir taraftan da 'ana ton' (mi) ekseninde dönüp dolaşıyor, yine oraya varıyor, aha da buldum, bu müzik 'monarşist müzik'.  

Beylik Laf: 

Bir müziğin, herhangi bir ideoloji ile bağlamlanması, ya sözlerin o müziğe eklemlenmesiyle (yani şarkı formu) ya da müziğin icracısının ve sunulma mekânının ideolojik durumunun esere yapışıp kalmasıyla sağlanabilir.
 

Anadolu İnsanının Paradoksu (!) 

Bir de yazıda geçen şu 'Anadolu insanının büyük bölümünün yaşadığı Paradoks'a (!) bakalım. Bağlama dinlemeyi seviyor ama çalmaya 'iyi gözle bakmıyor'! Bu insanların elinden bağlamayı alan, devlet olmasın sakın? Hani şu, okullarda bağlamanın yerine mandolin, şimdi de 'melodika' ve 'blok flüt' öğretenlerin payı var mıdır acaba? İyi gözle baktırılmama durumu yani! Zorla at gözlükleri taktırıldı bu coğrafyanın insanına!
 

Onun dışında edilgen bir beğeni ile etken bir edim arasındaki farkları buraya dökmenin pek de bir anlamı yok sanıyorum. 

Beylik Laf: 

Her durum ve dolayısıyla o durumla ilgili her önerme veya tespit, içinde bulunulan nesnel duruma göre yapılır. Koşullar anlaşılmadan olaylar ve olguların gerçek niteliğinin anlaşılması beklenemez. 

Yazıyı yazan, Ülkücülerin politik müziksel faaliyetlerinin gecikmesini de halkın bu durumuna bağlıyor. Tabi ki geçersiz! Devletin, bir 'militer sokak gücü' olarak kullandığı ülkücülere ne zaman gereksinimi kalmamışsa o zaman ülkücülerin ideolojik müziği ortaya çıkmış/belirginleşmiştir. 

Neyse... 

Yazının ilerleyen bölümlerindeki 'iç değerlendirmeleri' geçiyorum.  Yazının sonunda, yazının aslında bir ideolojik değerlendirmeden ziyade, yazar Metehan Temizel'in de içinde bulunduğu Grup Orhun'un bir tanıtım (Reklamın şirini!) metni olduğunu görüyoruz.  

Buna da neyse...
Ne bekliyordum ki... 

İlgili yazıda ismi geçen 2 kişiyle ilgili parantezler açmak istiyorum. 

Biri Arif Şirin (Yazar ‘Ozan’ diye sıfatlandırmış).  

Hrant Dink'in katillerinin övüldüğü şarkı yok muydu, 'Plan yapmayın, plan'? Onun söz yazarı işte. 

Öteki paranteze değer kişi ise, Uğur Işılak. Geçmişini ya da mevcut iktidar AKP'ye yaptığı seçim şarkısını bir kenara bırakıyorum. Hatırlarsınız bir dönem, duraklarda (Duraklar reklam panoları haline geldi ya) şöyle bir cümle vardı: "Sanat Adam İşidir". İşte reklamı yapılan Uğur Işılak'ın yeni albümüydü. 

*         *          * 

Biraz daha serbestleşmek istiyorum... 

Grup Orhun'un 'Gerilla'nın Türküsü' adlı şarkısına bir kulak kabartın zamanınız ve tahammülünüz varsa. (Bu arada Gerilla ile Terörist arasındaki fark üzerine de düşünmek gerekecek!) Türk-İslam sentezi bir kaç tane kelimeyi değiştirin. Alın size Grup Yorum'un kötü ve yamalı bir kopyası.

Ahmet Kaya'nın kopyalarını da biliyoruz tabi, Mahsuni Şerif'in de.  

Fakat ‘kötü’ kopyaları olduğunu unutmamak gerekir. Şunu da belirteyim, bu yargıların subjektifliğinin, 'illa nesnel olsun' biçimindeki algıları aşındırma gibi bir niyeti yok.  

Devam mı? 

Yeterli... 

Beylik Laf: 

Ancak muhalifler kalıcı değerler yaratabilir. Nazım Hikmet'in ismi kalacaktır ama onu tutuklatanların isimleri uçup gitmiş/gidecektir.  

*         *          * 

Durun sıkılmayın, genişletiyorum hemen.

İdeolojik müziğin hallerine bakınıyorduk.

Mesela bir doz Mediha Şen Sancakoğlu alalım.

http://www.youtube.com/watch?v=YDlQaUFHZjs

Sanat Musikisi çalgılarıyla çalınan, marş kıvamındaki bu şarkının sözlerini takip etmek benim bu zamana kadar yazdıklarımı okumaktan daha keyifli olacaktır.

Minik Dualar Grubu'na da göz atmakta fayda var.

http://www.youtube.com/watch?v=8gG4DrENMxE

Favorim, "Thank You Very Much O Allah" şarkısı ama siz üşenmeyin, biraz zaman ayırın diğer şarkılara da bakının, kendinizi farklı hissedeceksiniz.

Sonra Fatsa Çocuk Korosuna bakılıp aradaki fark görülebilir.

http://videoizle.video75.com/6XVXnSrIsrH/ali-asker-fatsa-cocuk-kor

Yazıma tekrar baktığımda, ideoloji-müzik ilişkisine ilişkin kapsamlı bir şeyler oluşturmak gerektiğini yeniden kavradım.

Öte yandan, yazılanlar biraz da işe yaramalı değil mi?




serdaryturkmen@gmail.com
     

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.