ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 15 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Genco'dan Nâzım resitaliSayı: 943 - 09.02.2010


Genco Erkal, bedeniyle, sesiyle, hareketleriyle, Nâzım'ı ve şiirlerini ete kemiğe büründürüyor. Herkes bu güzel gösteriyi dil-kültür farkı olmadan büyük bir zevkle izliyor.

Son derece yalın bir sahne… Bir masa ve bir sandalye… Salon dolu… Boş yer yok… Yerler günler öncesinden tükenmiş… Hem Fransız, hem de Türk izleyiciler salonu doldurmuş. Genco Erkal sahnede. Nâzım Hikmet’in “Bugün Pazar”ını Fransızca okuyor-oynuyor… Arkasından aynı dizeler ama bu kez Türkçe… Melodisiyle, gramer yapısıyla birbirinden farklı iki dil, bir oyuncu ve bir şairin dizeleriyle birbirini tamamlıyor, hem de büyük bir ustalık ve büyük bir uyumla…

Oyun-resital yaklaşık bir saat sürüyor… Kimi zaman Türkçe şiirleri Fransızcaları izliyor… Kimi zaman sadece Türkçe okuyor Genco Erkal… O zaman altyazıyla izliyor Fransızlar. Bazen nefeslerimizi tutuyoruz hep birlikte, bazen kendimizle hesaplaşıyoruz, bazen gülüyor, bazen düşünüyoruz... Nâzım’ın “Yirminci Asra Dair…” şiiriyle de sona eriyor gösteri…

Sahnede bir şiir projesi

Genco Erkal, oyunculuğun doruğunda, bedeniyle, sesiyle, hareketleriyle, Nâzım’ı ve şiirlerini sahne üzerinde ete kemiğe büründürüyor. Ve salonda bulunan herkes bu güzel gösteriyi dil-kültür farkı olmadan büyük bir zevkle izliyor. Şiirleri önceden bilenler içinden mırıldanıyor dizeleri… Bilmeyenler dinliyor, anlamaya çalışıyor...

“Fransa’da Türkiye Mevsimi” çerçevesinde geliştirilen önemli projelerden biri 1 Şubat’ta Paris’te, Théâtre de la Ville’de (Paris Şehir Tiyatrosu) sahne aldı. Şiir projesi 2008 Mayısı’nda Théâtre de la Ville’in dış ilişkiler sorumlusu Alpar Ok ve sanat yönetmeni Emmanuel DeMarcy-Mota’nın önemli destekleri sonucu şekillenmişti.

‘Şiir tek kaynak’

Théâtre de la Ville’in yönetimini 1 Eylül 2008’de devralan Emmanuel DeMarcy-Mota yönetimindeki genç ekibin hem farklı projeleri hem de farklı kültürler ve ülkeler ile sanatsal anlamda yeni işbirlikleri geliştirmek istemesi böyle bir projenin bu köklü kurumun çatısı altında şekillenmesinde önemli bir rol oynadı. Sürekli yeni seyirci kitlelerine ulaşmayı hedefleyen ekibin Théâtre de La Ville’de başlattığı bu şiir okumaları projesi çerçevesinde 1 Şubat’ta gerçekleştirilen gecenin konukları Türkiye-Nâzım Hikmet-Genco Erkal oldu.

Emmanuel Demarcy-Mota bu teatral resitalin program kitapçığında şöyle diyordu: “Bu zor, belirsiz, karışık zamanda şiir belki de bir sığınaktan çok bir yol, bir çare ve daha çok da bir kaynak olarak kendini kabul ettirmiyor mu? Mallarmé’nin de dediği gibi şiir tek kaynak değil midir?”

Yaklaşık bir yıl öncesinde programlanan, Genco Erkal’ın çalışması ve sanatsal bakışı ile teatral bir resitale dönüşen gösteri Nâzım Hikmet’in otuz bir şiirinden oluşuyordu. Çevirileri Münevver Andaç ve Güzin Dino tarafından yapılan şiirler arasında Bugün Pazar, Karıma Mektup, Haydarpaşa Garı, Dünyanın En Tuhaf Mahluku, Onlar, Kadınlarımız, 20 Eylül 1945, Taranta-Babu’ya Yedinci Mektup, Yaşamaya Dair, Ellerinize ve Yalana Dair, 21 Eylül 1945, Kerem Gibi, Yirminci Asra Dair de yer alıyordu.

Théâtre de la Ville’in Aux Abesses Sahnesi’nde, Paris’te dakikalarca alkışlandı Genco Erkal… Birçok kez sahneye çağrıldı… Bir gecelik bir gösterinin arkasında yatan emeği ise sadece sanatçı ve bir yıl boyunca işin içinde olan bizler bildik…

Umarım bu gösteri bu emeğin ve bu başarının ardından Fransa’nın başka kentlerinde de sahnelenir ve yine umarım Théâtre de la Ville ile başlayan bu işbirliği, şiire dayalı bu güzel çalışma yeni projelerle devam eder… 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.