ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 16 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sanat dostuna veda...Sayı: 933 - 26.01.2010


İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı hayatını kaybetti. Ertuğrul Günay, Eczacıbaşı’nın Türkiye’nin sanat hayatında önemli iz bıraktığını söyledi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 1993’ten beri Yönetim Kurulu Başlanlığı’nı yürüten fotoğraf sanatçısı, yazar, kültür adamı Şakir Eczacıbaşı, bir süredir tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde 81 yaşında hayatını yitirdi. Eczacıbaşı’nın cenazesi, yarın Teşvikiye Camii’nde öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Eczacıbaşı’nın kaybıyla ilgili dün İKSV binasında düzenlenen basın toplantısında, Eczacıbaşı Holding A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay başsağlığı dileklerini sundular. Günay, Eczacıbaşı hakkında “Ülkemizin sanat hayatında önemli iz bıraktı. Festivalleri ve Bienal’i onun istediği şekilde sürdürmeye çalışacağız” derken, Demircan da “Hastalığını gözardı etti ve kendini İKSV’ye adadı” diye konuştu.

1929 yılında İzmir’de doğan Eczacıbaşı, Robert Kolej’deki öğreniminden sonra, Londra Üniversitesi Eczacılık Okulu’unda okudu. Türkiye’ye dönüşü sonrası 1953’te Vatan gazetesinin Sanat Yaprağı ekinin yayıncıları arasında yer aldı. Eczacıbaşı, Kültür Filmleri dizisini 1960-1962 döneminde Sabahattin Eyüboğlu ve Pierre Biro ile birlikte hazırladı. Bunlardan Renk Duvarları 1964’te Avrupa Konseyi’nin Kültür Filmleri Ödülü’ne layık görüldü. 1954’te, Onat Kutlar’la birlikte Türk Sinematek Derneği’nin kuruluşuna öncülük etti ve 10 yıl süreyle başkanlığını yaptı.

Türkiye’de 15, yurtdışında 25 sergi

Fotoğraf sanatıyla ilk kez 1960’larda ilgilenmeye başlayan Şakir Eczacıbaşı, yapıtlarıyla yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi çekerek çağdaş fotoğraf sanatçıları arasında seçkin bir yer elde etti. Türkiye’de 15, yurtdışında 25 fotoğraf sergisi düzenledi; seçme fotoğraflarını içeren Anlar/Moments 1983’te, Türkiye Renkleri 1997’de, Kapılar ve Pencereler 2001’de, Bir Seçki: 1965-2005 ise 2005 yılında yayımlandı.

Şakir Eczacıbaşı, 1968’den bu yana, genç Türk fotoğrafçılarının yapıtlarının yer aldığı Eczacıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıkları’nı çıkardı; Türkiye: Bir Portre ve İstanbul Görüntüleri adlarıyla, seçkin yazar ve fotoğraf sanatçılarının katıldığı iki kitap hazırladı. Bernard Shaw’dan Gülen Düşünceler, Oscar Wilde’dan Tutkular, Acılar, Gülümseyen Deyişler adıyla iki ayrı derleme kitap yayımladı. Şakir Eczacıbaşı, 1972 yılında, Abdi İpekçi’nin isteği üzerine, Milliyet Sanat dergisinin kuruluşuna da öncülük etti.

Dünya çapında beş festival

Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı ve TC Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen Şakir Eczacıbaşı, 1996’da iş yaşamından ayrıldı ve Türkiye’nin kültür-sanat yaşamına yön veren İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olarak vakfın kurumsallaşmasında büyük rol oynadı.

Çalışmalarına “İstanbul Festivalleri” başlığı altında, bir buçuk ay süren tek bir festival düzenleyerek başlayan İKSV, 16 yılı aşkın vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdüren Şakir Eczacıbaşı önderliğinde beş önemli festival düzenleyen bir kurum olarak önemini perçinledi. 1980 sonrasında başlatılan Sinema Günleri’nin kısa zamanda Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne dönüşmesi ve Avrupa’nın önemli film festivallerinden biri olması Şakir Eczacıbaşı’nın emekleri sayesinde gerçekleşti.

Anıları yayımlanacak

Ülkemizde yeni, planlı ve verimli bir kültür yaşamı yaratılması gerektiğine inanan Şakir Eczacıbaşı, İKSV’deki çalışmalarına ek olarak Türkiye’nin düşünce ve kültür yaşamının önde gelen isimleriyle birlikte Kültür Girişimi’ni kurdu. Kültür Girişimi, 1998 yılından bu yana yedi önemli kültür sempozyumu gerçekleştirdi.

Şakir Eczacıbaşı, sanatseverler için sanat ile tasarımın buluştuğu özel ve sınırlı sayıda hediyelik eşyalar hazırlayan İKSV Tasarım’ı da hayata geçirdi ve dört yıllık büyüme sürecinde seçilen sanatçılardan yapılan tasarımlara kadar en küçük ayrıntıyla bizzat ilgilendi. Eczacıbaşı İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na Şişhane’deki yeni binası Deniz Palas’ı kazandırarak Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın vakfın kendine ait bir mekân yaratma yolunda attığı adımları tamamladı. İKSV ile yeniden yaşam bulacak olan Deniz Palas, ocak ayından itibaren ev sahipliği yapacağı farklı mekânlarla kentin hareketli kültür yaşamının sürekli bir parçası olarak Şakir Eczacıbaşı’nın hayalini gerçekleştirmeye devam edecek.

Eczacıbaşı’nın anılarını derlediği kitabı önümüzdeki günlerde yayımlanacak.

Alıntıdır.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.