ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 12 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bu dansı lütfeder miyiz?Sayı: - 04.04.2006


 

Bu dansı lütfeder miyiz?Bize balinalardan dağ keçilerine kadar tüm canlıların iştirak ettiği bir sanat dalı söyleyebilir misiniz? Balinalar evlenirken üç gün boyunca dans ediyorlar. Tamam, dağ keçileri “rüzgar çok oynak esiyor, haydi iki kıvırtalım” demiyor ama tüm canlıların doğasında bir şeyleri kutlamak, bir şeyleri simgelemek için dans etmek var. Hayvanlar, iletişim kurmak için dansı kullanıyor. İnsanlığın hayatına girişi ise insanlığın kendisi kadar eski.

İnsanlar için tabii durum o kadar ilkel değil. Biz de dansı sözsüz bir iletişim tekniği olarak kullanıyoruz ama tek alternatifimiz bu olmadığından kendimizi ruhani olarak ifade etmek, spor yapmak, kültürel bir etkinlik gerçekleştirmek, stres atmak, bir performans sanatı olarak kullanmak, tarihten hikayeler anlatmak ve hatta sadece eğlenmek için dans ediyoruz. Jimnastik, buz pateni ve senkronize yüzme, hatta uzak doğu sporları aslında birer dans eylemi. Bu yüzden bir balerinin eğitimli vücuduyla ortaya koyduğu şeyin adı dansken, eğlenmek için dışarı çıktığımızda müziğe uyup kendi kendimize kıvrıldığımızda da bunun adına utanıp sıkılmadan dans diyebiliyoruz.

Üstelik iyi dans etmek, kıvrılmak eylemini bir süre sonra kendi kendinize yapmaya son vermenize neden olabilir! Arkeolojik kanıtlar göstermiştir ki tarih öncesinden beri seremonilerde, ritüellerde, kutlamalarda ve eğlencelerde iyi kıvırtanlar hiç yalnız kalmamışlardır. “Tecrübeyle sabit” lafı hiç bu kadar cuk oturmamıştı değil mi?

Müzik hakkındaki bilgilere tarih öncesi buluntularda rastlansa da müzik mi dansa sebep oldu, dans mı müziğe ilham verdi, bu sorunun içinden hala çıkılabilmiş değil. Daha modern türler için ise böyle bir sorun yok; bir müziğin ve dansının genellikle aynı zamanlarda ortaya çıktığını biliyoruz. Vals, tango, salsa, ça-ça, samba, rumba, kalipso ve hatta disko ile hiphop örneklerinde hep müzik gelişirken dansın da paralelinde zenginleştiğini görüyoruz. Hatta kendi müziğini yaratan danslar bile var; tap dansı örneğin. Kültürlere göre dansın kökenleri, koreografiler ve simgeler hakkında daha bir sürü atıp tutabiliriz ama danstan zevk almak için bir etnokoreograf olmanıza gerek yok. Etnokoreograf, antropoloji, etnografi ve daha bir yığın kültürel sosyal bilimle dansı araştıran kişilere denir. Bu sözcüğü de bir yerde kullanmak için epeydir fırsat kolluyorduk.

Bu dansı lütfeder miyiz?Peki danstan zevk almak için ne yapmalı? Tercihen canlı müzik olan bir eğlence mekanına ya da bir konsere gitmek yeterli belki ama layığıyla zevk almak için bizce bir dans stüdyosunun kapısını aşındırmayı düşünmelisiniz. Bu kursların sayısı, dansa ilgi gösterenlerin sayısına orantılı olarak son yıllarda oldukça arttı. Üstelik düşünebileceğiniz bütün türlerde dans öğreten stüdyolar var, buna ata sporumuz oryantal de dahil! Tabii en popüler olanların tango ve Latin dansları olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu kurslara katılarak stres atabiliyor, hımbıl yaşantınıza biraz hareket getirebiliyorsunuz. Aynı miktarda acemi olduğunuz insanların arasında olduğunuz için sıkılıp üzülmüyorsunuz, hatta dans zamanla özgüveninize destek çıkıyor. Beden dilinizin farkına varıyorsunuz. Denge ve estetik mevhumunuz gelişiyor. Günlük hayatın monotonluğundan sıyrılıp enerjinizi açığa çıkarabiliyorsunuz. Bu anlattıklarımızın hepsi bir terapi, bir meditasyon gibi iş görüyor. Sizinle aynı tutkuyu paylaşan insanların arasında olmak, aidiyet duygusu yaşayıp rahatlamanıza, sosyalleşmenize, yeni arkadaşlar edinmenize olanak sağlıyor.

Dans stüdyolarında tanışan sevgili sayısı da az buz değil hani. Üstelik bir gece sizin dansınızın müziği çalmaya başladığında, tüm öğrendiklerinizi sergileme fırsatı bulacağınız anı düşünsenize! Peki efendim, bu kurslar sayesinde hangi danslarla şov yapabileceğiz?




Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.