ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Sıfır”a sıfır, elde var 110...Sayı: 931 - 22.01.2010


‘İlk’ ve ‘en’ gibi iddialı sıfatları kullanırken çok dikkatli olmak gerektiğini biliyorum ama gözlerime de inanıyorum. Türkiye’nin USB stick formatında hazırlanmış ilk albümü ‘Sıfır’ şu an bilgisayarıma takılı, çalıyor da çalıyor. Hiç belli olmaz ‘Sıfır’ı birazdan tutup bileğime de takabilirim, ne de olsa bileklik şeklinde. Gerçi bileklik kısmı işin nüktesi ancak USB stick olarak albüm hazırlama fikri, müziğin kolay kolay satmadığı günümüzde dinleyiciye hakiki bir şıklık olmuş. Kaldı ki albümdeki 11 parçanın farklı dosya formatları halinde sıralanmış olmasının yanı sıra bu stickte çok sayıda fotoğraf, duvar kağıdı ve video klip de yer alıyor. Bu anlamda ‘Sıfır’ tam bir ince iş, 110’unki ise ince işçilik örneği.

Elektro-pop-rock adına iç açıcı

Bütün bunlara, evrim basamağından bir maymunun konuk olduğu altı panelden oluşan kartonet tasarımını da ekleyince 110’a 110 kere maşallah demekten başka bir şey söylemeye, sanırım hacet kalmıyor. En azından müziği bütün olarak düşünen bendeniz gibiler için ‘Sıfır’ın tasarımı güdük hayaller çölünde sanki bir vaha gibi. Daha da güzeli; zarfa değil mazrufa baktığımızda da duyduklarımız, elektro-pop-rock hayatlarımız adına gayet iç açıcı... Bu konuya döneceğiz ama önce 110 numaralı Taksim-Kadıköy otobüs hattında kısa bir biyografik tura çıkalım.

2003 yılında kurulan 110, elektronik altyapılı ritmik öğeler taşıyan müziği ve sahne performanslarıyla adından söz ettirmiş bir grup. Hatta ilk çıktıklarında kendilerine ‘Türkiye’nin Depeche Mode’u’ dendiği bile vâkidir. ‘Atomların Harika Dünyası’ ve ‘Kontrol’ isimli ilk iki albüme çekilen video kliplerle hatırı sayılır bir hayran kitlesi edinen topluluk Rock’n Coke ve Rock İstanbul gibi festivallerde dünyanın en iyi isimleri ile aynı sahneyi paylaştı. ‘Gölge’ isimli parçaları ‘Gen’ filminde kullanılan grubun, çıkış şarkısı ‘Bitti mi?’ ise dönemin tüm müzik yazarları tarafından en iyi çıkış şarkısı ve klip olarak ilgi çekti.

Bu arada 110, gerek ‘Atomların Harika Dünyası’ gerek ‘Kontrol’ ile oldukça taze şeyler söylemeye çalıştığı halde bazı sözleri sentetik seslere feci de kurban etmişti, ne yalan söyleyeyim ki. Dolayısıyla kendi adıma en hoşnut kaldığım 110 albümünün ‘Sıfır’ olduğunu söylemekte fayda var. Çünkü 110’un önceki iki stüdyo albümüne nazaran elektronik işlemeleri daha tasarruflu kullandığı ‘Sıfır’, yılların gruba söz yazımı açısından da yaradığını açık seçik ortaya koyuyor. Çıkış parçası ‘Geri Dönme’nin ismini bu anlamda sıcağı sıcağına anabilirim mesela.  Hakeza ‘Her Gün’, ‘Aynıyız’, ‘Kral Çıplak’ ve ‘İstediğin Buysa’ gibi parçaların üzerindeki  Sartre’vari bir ‘cehennem başkalarıdır’ bulutu da hiç iğreti durmamış. Ve tabii müzisyenler arasındaki, kimi zaman varlığı tartışılır dayanışma ruhu ‘Sıfır’a da sirayet etmiş. ’Aynıyız’ın rap bölümünde gruba Delta grubunun solisti Çağkan Demiralp eşlik etmiş.

Zamanı iyi değerlendirmişler

110’un Taş Oda etiketiyle yayınladığı ‘Sıfır’, zorlu dönemeçlerin ardından grubun ulaştığı sıfır noktasını temsilen önemli bir işlev üstleniyor. Candan Tezel  (vokal) ve Ozan  Yılmaz (klavye) öncülüğünde, Mehmet Uludağ (davul) ve Burak Yerebakan’dan (gitar) oluşan bugünkü kadronun sessiz kalınan zamanları iyi değerlendirildiği apaçık ortada. Plak şirketleriyle müzisyenler arasında yaşanabilecek olası tartışmalardan kurtulunduğunda, müziğin kalitesine daha çok yatırım yapılabildiğini 110’daki değişim bize anlatıyor. Artık karşımızda, şarkıları defalarca dinleyerek değil yeniliğin peşine takılarak yapılandıran bir grup var. Çünkü sound ve düzenlemeleriyle farklılık yaratmaya çalışan 110, kendilerinin dinlemekten hoşlanacağı müzik yapmak gerektiği bilgisini öncelikle kıstas kabul ediyor.

Birine benzediğinde mutsuz olacağını düşünen 110 hemen her tür müziği dinliyor ve özellikle son zamanlarda internetten ya da radyolardan hiç bilmedikleri kişi ya da grupları keşfetmeye çalışıyor.  Bu keşif yolculuğunun devamında bizleri muhtemelen daha başka sürprizler de bekliyor ancak şimdilik sıfıra ‘Sıfır’ elde var birin tadını çıkartmalı.

*Fotoğraf: 110’un bugünkü kadrosu Candan Tezel, Ozan Yılmaz, Mehmet Uludağ ve Burak Yerebakan’dan oluşuyor.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.