ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1931
Şu an 9 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Haroula’nın müzik evreninde...Sayı: 924 - 13.01.2010


Haris Alexiou’nun sesini her duyduğumda, gözlerimi kapatıyor ve Atina’da, Akropolis’te olduğumu hayal ediyorum. Hayaller, bir süre sonra büyük, pembe bulut kümelerine dönüşüyor ve sarıyor bedenimi; o noktadan sonra istesem de Akropolis’ten inemiyor, İstanbul’a geri dönemiyorum. Akropolis’te, tarihin, insanoğlunun görüp görebileceği tüm renkleri barındıran örtüsünü sırtıma alıyor ve Atina’nın hiç durmadan yanıp sönen ışıklarını izliyorum. Ancak Haris Alexiou’nun sesinde öyle derin duygular, şarkılarında o kadar geniş bir coğrafyanın renkleri gizli ki, Akropolis semalarında bir geçit açılıyor ve ben Batı Anadolu’yu, İzmir’i, İstanbul’u, Ege Denizi’nin ılık sularında demir atan adaları da görüyorum bulunduğum yerden. Haris Alexiou’nun ya da sevenlerinin ona taktığı isimle Haroula’nın sesiyle yarattığı büyünün etkisine her zaman, hem de gönüllü olarak kapılıyorum.

Bir süre önce Türkiye’de yeni bir albümü yayınlandı Haris Alexiou’nun. AJS Müzik ve Minos EMI Greece ortak yapımı olan Best of Haris Alexiou adlı albümde, 23 tane Haris Alexiou şarkısı yer alıyor. Haroula’nın 1970’li yıllarda başlayan müzik yolculuğunun her durağından izler taşıyan bu albümün, ne kadar büyük bir duygu yelpazesi barındırdığını tahmin edebilirsiniz. Albümün 33’lük plak formatında, sınırlı sayıda piyasaya sunulduğunu da belirtelim.

Bu kez Haroula’yı dinlerken Akropolis’te çakılı kalmadım: Üstelik sadece kentler değil, zamanlar arasında da yolculuğa çıktım. Haroula’nın konser kayıtlarından derlenen ve ses kalitesi mükemmel olan albümle konser coşkusunu yaşarken, tarihin ve Ege coğrafyasının farklı noktalarında yürümek o kadar güzel ki...

Albümün 18. şarkısı Madalio, geleneksel bir Yunan şarkısı ve onu dinlerken kendinizi geçtiğimiz yüzyılın başında hissetmeniz olası. Eğer şarkının yarattığı atmosferin içinde yürürken gözlerinizi açarsınız, belki de tahta masaların etrafında dans eden insanları görebilirsiniz.

Haroula, 1970’lerde başlayan müzik yaşamı boyunca Yunanistan’ın en ünlü besteci ve şarkı sözü yazarlarıyla çalıştı. Hepsi de, şarkılarını, Haroula’nın o derin ve etkileyici sesinden dinlemekten memnun oldular.

Manos Loizos unutulmaz

Ancak o bestecilerden biri var ki unutulmaz. Çağdaş Yunan müziğinin en önemli isimlerinden biri olan Manos Loizos’tan söz ediyorum. Manos Loizos, Haris Alexiou için birçok şarkı besteledi. İki sanatçının 1970’li yılların sonlarında başlayan müzikal işbirliği, Yunan müziği açısından çok verimli bir sürecin başlangıcı oldu. Haris Alexiou’nun Best Of albümü yapılır da, Manos Loizos şarkıları unutulur mu hiç? Tabii ki bu albümü hazırlayanlar, gerek yaşamı, gerekse müziğiyle çoktan efsane olan Manos Loizos’un şarkılarına da yer vermişler. Loizos’un Tzamaika, Tipota Den Pai Hameno, Giftissa Ton Evizaxe, Pes Mou Pos Ginete, Teli Teli Teli, Ola Se Thimizoun ve O Fantaros adlı şarkılarını arka arkaya seslendiriyor Haroula, Best of Haris Alexiou adlı albümünde. Böylece Haroula’nın sesiyle zamanın ve mekânın sınırlarını aştığımız anlarda, 17 Eylül 1982’de aramızdan ayrılan büyük besteci Manos Loizos’u da anabilme, hatta müziğin kristal aynasında onun yüzünü görebilme şansını da yakalamış oluyoruz.

Bilindiği gibi Haroula’nın birçok şarkısı, Türkçe sözlerle Sezen Aksu, Aşkın Nur Yengi, Nükhet Duru, Asya ve Ajda Pekkan gibi sanatçılar ve Yeni Türkü grubu tarafından seslendirilmişti. Bunlar arasında Manos Loizos besteleri önemli bir yer kaplıyor. Yeni Türkü’den dinlediğimiz Olmasa Mektubun/Ola Se Thimizon, Maskeli Balo/Pes Mou Pes Ginete ve Telli Telli/Teli Teli Teli Manos Loizos tarafından bestelenmişti. Albümün ilk şarkısı Sas Efharisto’nun söz ve müziğinin Haris Alexiou imzası taşıdığını da belirtmek gerek. Albümün son şarkısı Mia Pista Apo Fosforo da eminim ki dinleyen herkese tanıdık gelecek. Zira, müziği Thanos Mikroutsikos’a ait olan bu şarkıyı, Sezen Aksu Türkçe sözlerle seslendirmişti. Herhalde Türkçe adı Beni Yak Kendini Yak olan bu şarkıyı bilmeyen yoktur. Aşkın Nur Yengi’nin Kanım Akmaz adıyla seslendirdiği Manos Loizos bestesi O Fadaros da mutlaka, çok tanıdık gelecek size. Leman Sam’ın yıllar önce Eski Fotoğraflar adıyla yorumladığı, müziği ve sözleri Panagiotis Toudas’a ait olan I Garsona da albümde yer alan şarkılar arasında.

Haroula ve İzmir’in sesi

Haroula’nın müziği, damarlarımızda akan kan kadar yakın bize. Çünkü ortak bir coğrafyayı ve kültürü paylaşıyoruz. Zira, Haroula’nın köklerinde İzmir var. Sanatçının anneannesi İzmirli’ydi ve Gaziemir yakınlarındaki, şu an Tahtalı Barajı’nın suları altında olan Bulgurca Köyü’nde doğmuştu. 1924 yılında, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nde doğduğu topraklardan ayrılan anneanne, İzmir’in nefesini armağan etti torunu Haris Alexiou’ya. Haris Alexiou da kaynağını, İzmir’den, Atina’dan, kısacası tekmil Ege coğrafyasından alan ezgileri etkileyici sesiyle söylemeye devam ediyor. Dinleyin ve Haroula’nın müzik evreninde seyahat etmenin keyfini yaşayın.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.