ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1932
Şu an 9 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik hayatımızı onlar yönlendiriyor.Sayı: 921 - 08.01.2010


2009 yılında en çok dinlenen Müyorbir (Müzik Yorumcuları Birliği) üyesi sanatçılar arasında yapılan bir araştırma son derece ilginç bir sonuç verdi...

En çok dinlenen 50 sanatçıdan 41´i kendi prodüktörlüklerini yapmışlar...


Uzun yıllardan beri müziğe yatırım yapan “yapımcı”, prodüktörlük görevini üstlenmiyordu. Bu işleri Türkiye’de az sayıdaki aranjörler ile yorumcu sanatçı çoğunlukla kendisi yapıyordu.

Kısacası bugünkü koşullarda artık “Prodüktör Şarkıcılık” gibi bir unvan var. Bu tür şarkıcılar albüm finansını yapımcıdan alsın ya da almasın, albüm masterı üzerindeki tüm işlevi kendi kontrollerinde tutuyor.

Bu kervandaki örneklere, lokomotif isimlerden başlayabiliriz;

Sezen Aksu, Kayahan, Tarkan, Orhan Gencebay, Nilüfer, Serdar Ortaç, Kenan Doğulu, Mustafa Sandal, İbrahim Tatlıses,  Şebnem Ferah ve ünlü rock gruplarıyla birlikte uzayıp giden bir liste çıkıyor karşımıza.

AKORT Dergisi bu konuda MÜYORBİR üyeleri arasında bir araştırma yaptı. 2008 yılında dijital platform (TT Net, Turkcell, anlaşmalı GSM operatörleri ve ulusal TV kanalları) üzerinden şarkıları en çok çalınan ilk 50 şarkıcı içinde sadece 9 sanatçı albüm yaparken; aranjör, repertuvar, stüdyo ve benzeri işlemleri yapımcılarıyla birlikte belirliyor.

Kimdir bu sanatçılar, isimlerini sıralayalım:

Ebru Gündeş, Sibel Can, Aslı Güngör, Zara, Kibariye, Berdan Mardini, Gülay, Gülşen ve Bengü…

PRODÜKTÖRLÜĞÜN TANIMI

Şarkıcılarımızı prodüktör yapan sebepleri inceledikten sonra müzikseverlere bir kez daha hatırlatmak düşüncesiyle “prodüktör” tanımını açıklayalım:

“Prodüktör, hazırlanacak albümün hedef kitlesini belirlemekle işe başlar. Sonrasında müzikal tarzın adını koyar ve albümde yer alan parçaları seçer.

Bestelere uygun aranjörlerin seçimi, şarkı sözlerinin kontrolü, albüm soundunun şekillenmesi, kayıt ve miks işlemleri sonrasında albüm masterının yapımcıya tesliminden sorumludur. Bunların içinde en önemlisi, yorumcunun albümdeki performansının da sorumlusudur.”

Sanırım bu tanım çok şeyi açıklamaktadır sevgili dostlarım.

Düzenin tamamen bize özgü kurallarla işlediği popüler müzik gereksinimimizi prodüktörler yerine bizzat esnaf şarkıcıların yönettiği bir tablo ortaya çıkıyor.

Pazartesi günü görüşene değin esen kalın.


Müfit Semih Baylan
Editör

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.