ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1931
Şu an 11 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Ses yaşar beden ölse de...Sayı: 914 - 29.12.2009


Cumartesi akşamı, 12 yıl önce aramızdan ayrılan soprano Zehra Yıldız anısına bir konser düzenlendi. Sahneye ilk önce Zehra Yıldız, ardından genç solistler çıktı.

Birkaç dakikalık bir aryanın içinde dünyalar gizlidir. Biri gelir ve müziğin uçsuz bucaksız okyanuslarında gizlenen dünyaları sesinin gücüyle ortaya çıkarıverir. İşte biz ancak o zaman fark ederiz, müzik okyanusunda gizli kalan dünyaların envai çeşit güzellikle dolu olduğunu. Müziğin üzerinde dolaşan gizem bulutlarına ışık düşürecek sesler yaratmak için yeteneğin yanında; bilgi, birikim, inanç, çalışmak, sevgi ve her şeyden önce yürek gereklidir.

Bu saydıklarımın hepsi de Zehra Yıldız’da vardı. Sesi, müziğin gizli şifrelerini ortaya çıkaran yorumu, oyunculuk yeteneği, güzel fiziği, inancı ve çalışkanlığıyla kısa sürede İstanbul Opera ve Balesi’nin yıldızı olmuş, akabinde ünü Türkiye sınırlarını aşmıştı. Madam Butterfly’ın hüzün dolu bekleyişini, Mısır’a köle olarak götürülen Habeşistan prensesi Aida’nın ölüme meydan okuyan sevgisini, Tosca’nın aşkını, Salome’nin tutkusunu Zehra Yıldız’ın sesinde, yüzünde ve bedeninde görmüş ve hayran olmuştuk ona.

1990’lı yıllarda yıldızı hızla parlayan sanatçı, Avrupa’daki önemli operalarla sözleşmeler imzalamış ve Avrupa ülkelerinde de aynı Türkiye’de olduğu gibi, adı gibi yıldız saçan sesinin yaydığı büyünün gücüyle insanların hayranlığını kazanmıştı. 1995-1996 sezonunda Almanya’da, Wagner’in Uçan Hollandalı / Der Fliegende Hollander operasında Senta rolünü seslendirmiş ve ardından, ünlü Opern Welt dergisi onu yılın en başarılı sanatçıları arasında göstermişti. 12 yıl önce Heidelberg Operası’nda Salome ve Fidelio temsillerinde rol almasının ardından beyin kanaması geçiren ve 12 Aralık 1997’de, kariyerinin zirvesindeyken aramızdan ayrılan Zehra Yıldız, cumartesi akşamı, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Albert Long Hall’de aryalarla anıldı. Sopranonun ölümünden sonra kendisi gibi opera sanatçısı olan eşi, tenor Süha Yıldız tarafından kurulan ve o günden bu yana opera sahnelerine yeni Zehralar kazandırmak için çalışmalar yürüten Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı’nın organize ettiği konserde genç ve başarılı opera sanatçıları Simge Büyükedes, Sim Tokyürek, Zerrin Karslı, Arda Doğan, Kaan Buldular ve Cenk Karaferya aryalar seslendirdiler. Konserin başlamasından evvel Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, müzik eleştirmeni Evin İlyasoğlu ile Süha Yıldız birer konuşma yaptılar ve ardından sahneyi Zehra Yıldız’a bıraktılar.

15 dakika boyunca Zehra Yıldız’ın yüreği, yeteneği, bilgisi ve birikimiyle yarattığı sesleri örttük üzerimize bir şal gibi. Yıllar evvel, Yekta Kara ile Cahit Şaher’in sunduğu Bir Ateştir Opera programı için, Yekta Kara ile geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz yönetmen ve oyuncu Ali Taygun’un çektiği klipte, Puccini’nin Madam Butterfly operasından Cio Cio San’ın aryası Un Bel Di Vedremo’yu seslendirmişti Zehra Yıldız. Bu klibi bir kez daha izledik ve bir yanılsama gibi göründü gözümüze ölüm. Ardından, AKM’deki Tosca temsilinden görüntüler ve Floria Tosca’nın ölümsüz aryası Vissi D’arte geldi. Sonrasında piyanist Raina Popova’nın eşlik ettiği genç solistler, aryalarını Zehra Yıldız için seslendirdiler. Başarılı kontrtenorlar Cenk Karaferya ve Kaan Buldular genellikle Barok dönem repertuvarından eserler yorumladılar. Koloratür soprano Zerrin Karslı sahne sempatisi ve başarılı yorumculuğuyla, mezzo-soprano Sim Tokyürek ise inanılmaz büyüklükteki, etkileyici sesiyle öne çıktı. Lirik soprano Simge Büyükedes ise özellikle Verdi’nin Maskeli Balo / Un Ballo in Maschera operasından Morro Ma Prima in Grazia ile hepsimizi kendine hayran bıraktı. Tenor Arda Doğan ise lirik ve güçlü tenor sesiyle gecenin hafızalara kazınan isimlerinden biriydi.

Ancak gecenin ve kalplerimizin gerçek yıldızı, opera tarihinin en güzel eserlerine sesi ve yüreğiyle hayat veren Zehra Yıldız’dı.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.