ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 12 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik Endüstrisi ve Tango DiskleriSayı: - 30.03.2006


Bundan yıllar önce, Türkiye döviz kıtlığı içerisinde gününü kurtarmaya çabalarken ve kişinin cebinde taşıyacağı $1’lık banknot onu suçlu duruma düşürürken, yurt dışından gelen her şey gibi tango kayıtlarını da ele geçirmek son derece zordu. Hatta Arjantin dışında çok az yerde bulunan tango kayıtlarına ulaşmak zor değil, neredeyse imkânsızdı. O yıllarda Avrupa’nın büyük müzik dükkânlarında tango plakları deyince ancak kırk yılda bir gelen Carlos Gardel plaklarından veya adı sanı bilinmeyen Avrupa orkestralarından başka bir şey akla gelmezdi. (Ancak Paris bunun istisnasıydı ve bir Arjantin topluluğunun daima yaşadığı Paris’te her zaman Buenos Aires’den ithal edilmiş tango plaklarını satan birkaç müzik dükkanı hep vardı). Hele Türkiye’de rahmetli Orhan Avşar’ın Arjantin’deki dostlarından getirttiği 1 veya 2 uzunçalar İstanbul’a ulaştığında bir avuç tango meraklısı bayram eder, bu plaklar elden ele dolaşır, kısa zamanda da haşadı çıkardı.

Aradan geçen 25–30 yılda hem dünya hem de Türkiye (ve de özellikle tangoya bakış) o kadar değişti ki, o geçmiş zamanı hatırlamakta bile insan zorlanıyor. Öncelikle, Türkiye’nin o süregelen döviz kıtlığının sonra ermesi ile ithal malların zor bulunması diye bir olgu kalmadı ve ülkemiz dünyaya çok daha açık bir konuma geldi. Diğer yandan bir zamanlar unutulmuş olan tango yeniden sesini duyurmaya başladı ve genç kesimin gözde müziği ve dansı olarak sahnelere dönüş yaptı. Ayrıca insanlar arasındaki iletişimin 90’lı yıllarda inanılmaz boyutlara ulaşması tango konusunda da ülkemizin yurt dışı ile olan bağlantısını son derece kolaylaştırdı. Bütün bu gelişmelerin sonucunda, bugün müzik meraklıları bunda çeyrek yüzyıl önce hayal bile edemeyecekleri imkânlara ulaştılar.

Artık şehrimizde Avrupa’yı hiç aratmayan müzik dükkânları mevcut ve buralarda dünyada en çok çıkmış olan yeni diskleri bulmak mümkün. Şaşkınbakkal’daki Uzelli müzik dükkânında bazen yeni tango disklerini New York’ta oturan (ve tangoya meraklı) yeğenimden daha önce satın alacağımı bundan yirmi yıl önce söylese idim herhalde herkes bana gülerdi. Veya, internet kanalı ile Buenos Aires’teki bir müzik dükkanından tango diskleri siparişi verip, bedelini kredi kartımdan ödeyip, 10 gün sonra paketi posta kutumda bulmak herhalde anlattığım dönemde inanılması zor bir masal olarak dinlenirdi.

Ya tangonun dünyayı böylesine sarmasına ne demeli? 1950’li yıllardan itibaren hızla unutulmaya başlayan ve bu müzik türünün çeyrek yüzyıl önceki bir avuç meraklıları çevrede dünyadan kopmuş egzantrik insanlar olarak algılanırdı.

Günümüzde müzik endüstrisi öylesine dev boyutlara ulaştı ki, gerek büyük kitlelerin beğendiği müzik türlerinde, gerekse çok özel zevklere hitap eden küçük pazarlarda sürekli olarak yeni kayıtlar ortaya çıkmakta. Diğer yönden, teknolojinin gelişmesi ile sayısal ortamda eski kayıtların hışırtılarının alınarak yeniden disk ortamında tüketiciye ulaştırılması yepyeni pazarlar oluşturmakta ve tam bir tüketici cennetini bize sunmakta.

Bütün bunların sonucunda bugün sadece Arjantin’de değil, fakat dünyanın her tarafında sürekli olarak yeni tango diskleri meraklıların beğenisine sunulmakta ve bunları ülkemizde de temin etmek kolay bir hale gelmektedir. Önde gelen büyük virtüözler her yıl yeni tango kayıtları yapmakta ve çıkarttıkları bu tango diskleri en çok satanlar listesinde yer almaktadır. Diğer yandan Buenos Aires, bu konuda bir ihraç ürünleri merkezi olmanın avantajlarının bilincine varmış ve reklâmını bol, bol yapmaktadır. 

21. yüzyılın teknoloji ve modanın tango meraklılarına yapmış olduğu bu iyiliğin bu yüzyılda da uzun bir süre devam edeceği anlaşılıyor. Ülkemizde de giderek genişleyen tango meraklılarının bu gelişmelerden haberdar olması onların hayatını daha da keyifli bir hale getireceğini ümit ediyorum. Yaşasın teknoloji!







Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.