ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1932
Şu an 7 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


138 yıldan beri devam eden bir müzik geleneği...Sayı: 881 - 09.11.2009


İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle bugünkü yazıma başlıyorum sevgili Mavi Nota okurlarım.

Uzun bir süredir posta kutumuzda bekleyen ama bir türlü yazma fırsatı bulamadığım İHA kaynaklı bir haberi sizler paylaşmak istiyorum bugün.

Amasay’da 138 yıldan bu yana devam eden bir gelenek size söz etmek istediğim konu.

Amasya'da 138 yıl önce başlayan ve her Ramazan ayında iftar ve sahur saatlerinden önce Harşena Kalesi'ne çıkan belediye bandosu güncel parçalardan oluşan bir konser veriyor.

Amasya'da 138 yıl önce Ramazan davulcularının Harşena Kalesi'nde çalmaya başlamalarından sonra geleneksel olarak devam eden ve Ramazan davulcularının yerini belediye bandosuna bırakmasından sonra Ramazan konserleri günümüzde daha güncel hale geldi.

Amasya Belediyesi'ne ait gezi otobüsü ile iftar saati öncesinde konser vererek şehir turu atan bando ekibi, daha sonra enstrümanlarını sırtlanarak 300 metre yüksekteki Harşena Kalesi'ne tırmanıyorlar. Harşena Kalesi'nde iftara 1 saat kala konsere başlayan belediye bandosu, özellikle güncel parçaları seslendirirken, Amasyalılardan en çok istek alan şarkıların başında Hadise'nin 'Düm tek' isimli şarkısı geliyor.

Amasyalılar, konser öncesinde telefon numaralarını aldıkları bando müzisyenlerine konser esnasında mesaj çekerek istek yapıyorlar. Amasya'da yaşayanların Ramazan konserlerini yakından takip ettiklerini söyleyen Bando Şefi Cemal Aylak, "Kaleden verdiğimiz konserlerde marşlar, oyun havaları ve diğer popüler şarkıları çalıyoruz" diye konuşurken, belediye bandosunda görevli müzisyen Sezai Bahar, "İşe gitmek için evden çıktığımızda yolda bizi görenler cep telefon numaramızı istiyorlar. Konser esnasında mesaj çekerek bizden şarkı istiyorlar. Bizde istenilen her türlü parçayı çalıyoruz" dedi.

Ramazan aylarında Harşena Kalesi'nde konser verildiğini duyan turistler konseri izlemek için kaleye çıkarlarken, bando ekibinin seslendirdiği hareketli parçalara tempo tutarak eşlik ettiler. Amasya'ya ilk kez geldiklerini ve kaleden konser verildiğini öğrendiklerinde izlemek için kaleye çıktıklarını söyleyen turistler, başından sonuna kadar keyifle izledikleri konserin sonunda iftarlarını açmak üzere otellerine döndüler.

138 YILLIK GELENEĞİN ARDINDA ERMENİ CİNAYETLERİ YATIYOR

Edinilen bilgilere göre, Amasya'da, 138 yıldır devam eden geleneğin ardında Ermenilerin Ramazan davulcularını öldürmesi yatıyor. Amasyalıların çok beğendiği, yabancıların ise çok ilgisini çeken bu geleneğin neden başladığı ise 1919 yılında Atatürk ile birlikte Amasya'ya gelen ve 14 gün kalan Binbaşı Hüsrev Gerede'nin hatıralarını yazdığı kitapta açıklanıyor. Mustafa Kemal ile birlikte Amasya'ya gelen Hüsrev Gerede işlerinden arta kalan zamanlarda Dr. Refik Bey ve Albay Kazım Bey ile birlikte Amasya sokaklarında gezerek Amasya hakkında bilgi ediniyorlar. Hatıralarında Amasya günlerini de kaleme alan Hüsrev Gerede'nin Ramazan davulcuların öldürülmesi konusuna şu şekilde yer veriliyor: "Kutsal Ramazan ayındayız. Burada gür sesli Ramazan davulu sokaklarda dolaşıyor. Akşam alaturka saatte 11.30'da kaleye çıkıp davul zurna çalıyorlar. Vaktiyle Ermeniler Ramazan davulcusunu öldürmüşler. Bu nedenle mahalle aralarında dolaşmıyorlarmış."

1914 ve 1915 yıllarında yaşandığı sanılan bu olayın Ermenilerin Ramazan davulcusundan rahatsız oldukları için öldürdükleri bilinirken, o zamandan bu yana bu gelenekte değişen tek şey davulcuların yerini belediye bandosunun alması.

İşte böyle sevgili dostlar.

Bu yazının yorumunu sizlere bırakıyorum.

Çarşamba günü yeniden buluşana değin esen kalın.


Müfit Semih Baylan
Editör

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.