ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1925
Şu an 16 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Pire'nin dikbaşlı rebetleriSayı: 881 - 09.11.2009


Sabah altıya kadar açık olduğu için değil, ilk kez bir ‘dünya müziği performans mekanı’na kavuştuğumuz için Shaman World Music Club ya da bildiğimiz adıyla Şaman’a gitmek üniversite dönemimizin rutine bağladığımız lüksüydü.

Tabii o zamanlar etnomüzikolog aday adayı olduğum ve dünya müziği değil ama içine elektronik katılmamış geleneksel müziklerin icrasını canlı canlı izlemem ‘kesinlikle çok gerektiği’ için orada geçen vakitleri bir lüks olarak görmüyor, görev addediyordum. Fakat etnomüzikolog olamadığım bugün dönüp tabloya bakınca gördüğüm, Yeni Kaledonyalı’sından Perulu’suna bir dolu müzisyeni izlemenin yanıma kâr kaldığı. Nitekim o günlerden bugünlere, müzik sektörünün yel yepelek yelken kürek dönen çarkları başta olmak üzere pek çok şey değişti ancak ilk kez Şaman’da dinlediğim müzisyenlerden  Buzuki Orhan Osman, yolunu yön değiştirmeden çizmeye devam etti. Bugün, onun kulaklarını çınlatacağım çünkü On Yapım’ın sessiz sedasız çıkardığı ‘İstanbul Rebetleri’ albümüyle kış depresyonumu güya gidermeye çalıştığım sırada posta kutuma bir haber düştü: ‘Buzuki Orhan ve Trilok Gurtu aynı sahnede’ diye. Bu  kadarla bitmedi. Osman’ın kendi bebeklerinde edindiği kolik tecrübesinden yola çıkarak hazırladığı, ‘Kolik’ de arada derede dördüncü baskısını yapmış. Ebeveynler Buzuki Orhan’ın dijital ortamda hazırladığı müziklerin faydasını demek ki gerçekten görmüş.

Orhan Osman’ın Buzuki Orkestrası’yla seslendirdiği ‘İstanbul Rebetleri’, ikisi enstrümantal 19 adet Rebetika ve Laika parçasından oluşuyor. Bu arada Osman’ın ekibine orkestra deyip geçmek yerine solistler topluluğu demek belki daha doğru olacak. Çünkü Göksel Baktagir (kanun), Yurdal Tokcan (ud), Nurhat Şensesli (bas), Erdem Sökmen (klasik gitar), Mehmet Akatay (darbuka, perküsyon) gibi enstrümantalistler ile Sumru Ağıryürüyen, Fehmiye Çelik ve dünyanın en iyi sirtakicilerinden biri olarak gösterilen Tophaneli Vasil Ağa gibi vokalistlerin yer aldığı bir toplululuk bu. Çoğu anonim olan parçaların önemli bölümüne ise güzel insan, güzel müzisyen Cengiz Onural, Türkçe sözler yazmış ki bunların arasında yer alan ‘Manoli’yi Yeni Türkü’nün ‘Külhani Şarkılar’ albümünden hatırlayabilirsiniz.

Anadolu’dan zengin öğeler içermesine karşın rebetika veya rebetiko ya da rembetiko ülkemizde 90’lardan itibaren rağbet gören bir müzik. Geç olsun güç olmasın dediğimiz noktada öncelikle Costas Ferris ve Muammer Ketencoğlu’nun isimlerini anmak gerek. Çünkü Ferris’in 1983 tarihli filmi Rembetiko ülkemizde de büyük yankı uyandırmış, Ketencoğlu ise peşi sıra yaptığı kayıtlar ve verdiği konserlerle bu müziğin yaygınlaşmasında büyük pay sahibi olmuştu. Antrparantez bir dönem birlikte çalışmış olan Ketencoğlu ve Orhan Osman’ın rebetikalarını birbirinden de şöyle ayırabiliriz: Ketencoğlu’nunki çoğunlukla Ege ve Rum halk türküleri ile zeybeklere dayalı keman ağırlıklı İzmir tarzı, Osman’ınki ise buzukiye dayalı kasaba ve çiftetellilere sıkça yer veren Pire tarzı rebetika.

Nitekim ismi ‘İstanbul Rebetleri’ olsa bile bu albüm, Pire Rebetleri’nin haşhaşa, mertliğe ve mizaha dayalı yaşamları ile tutkulu, dikbaşlı ve espirili mizaçlarını günümüze taşıyor. Yoksulluk, umutsuzluk ama en çok da memleket özlemiyle bezeli anıların yükünü cilvelere, sigara kağıtlarına ve kadehlere yüklemiş adamları anlatan bu albüm, dekadans edebiyatı yapmıyor, çatır çutur tabakların parçalandığı avam meyhane eğlencelerini temsil etmiyor... Bundan ötürü olsa gerek, albümü sadece bir CD kaydı olarak dinlemenin yeterli gelmeyeceğini düşünen Orhan Osman bir de DVD hazırlamış. Meyhane Live başlıklı bu DVD ile İstanbul Rebetleri’nin sahne ambiyansına ve coşkusuna ortak olmamız amaçlanmış. Doğrusunu söylemek gerekirse bu DVD’yi izleyince bir coşku yumağına dönüşemedim.Çünkü kavuşamayan kültürlerin oluşturduğu kocaman tekliğin sesini duymak bünyede coşku değil hüzün yaratıyor daha ziyade. İyi müzik daima sevinç vesilesi, o ayrı.

Bebeklere faydalı albüm

Kolik, küçük bebeklerde görülen bir huzursuzluk ve ajitasyon sendromu. Kolik tedavisinde faydalanılan ‘beyaz gürültü’ ise aslında bebeğin anne karnındayken duyduğu bir tür ‘uğultu’. Osman ailesinin ilk kızları Özün ancak elektrikli süpürge eşliğinde uykuya geçip banyoda su sesi eşliğinde mama yiyebiliyormuş. Özün’ün anneannesi bir gün dayanamayıp “Orhan’a söyle stüdyoya gidip süpürge makinesi sesini kaydetsin, makineyi taşımaktan belim koptu” demiş, Orhan Osman’ın eşine. Orhan Osman da stüdyoya girmiş, derken bu çalışma ‘bebeklerin ağlama süresini azaltır, beslenme ve uyuma sürelerini artırır’ ibaresiyle Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından onaylan Kolik adlı bir CD’ye dönüşmüş.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.