ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 8 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bu çağrı başka türlü söylemek isteyenlere... Sayı: 878 - 04.11.2009


32 yıldır türkü söyleyen Ruhi Su Dostlar Korosu, 'başka türlü türkü söylemek' isteyen sesler arıyor. Koronun şefi Berktay Akyıldız, müziği ve türküleri seven herkesi Dostlar Korosu'na omuz vermeye davet ediyor.

Sıdıka Su'nun ölümünden sonra yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı bünyesindeki çalışmalarını, Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü'ne taşıyan Ruhi Su Dostlar Korosu, yeni seslere ihtiyaç duyuyor. Koronun en son şefi Berktay Akyıldız, vakfı tekrar yapılandırmak için çalışmalara son hızla devam ettiklerini, ancak yeni koristlerin bu süreci hızlandıracağını söylüyor. Koro müziği yapabilmek için yeterli miktarda sağlıklı sesin zorunlu olduğunu söyleyen Akyıldız, enstitüde haftada iki kez provalarını sürdürdüklerini belirtiyor. Koronun şu an 30-35 koristle çalıştığını anlatan Berktay Akyıldız, "20 yıldır Dostlar Korosu'na emek vermiş insanlar da var, aramıza geçen yıl katılanlar da..." diyor. Dostlar Korosu'nda yer almanın önemli bir sorumluluk gerektirdiğini vurgulayan genç şef, "Türkü söylemeyi, müzik yapmayı seven herkes bu koroda yer alabilir ama Dostlar Korosu'nda müzik yapmak Ruhi Su adını taşımayı da gerektirir," diyor.

DÖRT SESLE TÜRKÜ

Dostlar Korosu'nun, birlikte müzik yapan diğer gruplardan en önemli farkı, bu toprakların kültürünü çok sesli bir şekilde seslendirmesi. Koro şu an dört sesli müzik yapıyor. Popülizme bakış açılarıyla da benzer müzik gruplarından ayrıldıklarını belirten Akyıldız şunları söylüyor: "Biz müzik yaparken Ruhi Su'nun müziğe bakış açısını rehber edindik. Yani müziği popüler kılmaya değil, hakkını vermeye çalışıyoruz." Kurulduğu 1975'ten beri Timur Selçuk, Cenan Akın, Sarper Özsan'ın da aralarında olduğu birçok şefle çalışan Dostlar Korosu'nun onuncu şefi olan Berktay Akyıldız, koronun repertuarlarını da düzenliyor. Koroyu çalıştıran her şefin, Ruhi Su türkülerini yeniden düzenlediğini söyleyen Akyıldız, bunun da özgün bir şey olduğunun altını çiziyor. Ruhi Su Dostlar Korosu'nun kendi içinden 'assolist çıkarmak' gibi bir bakış açısına sahip olmadığını anlatan Berktay Akyıldız şunları söylüyor: "Bu koronun hedefleri arasında tanınmak, ün yapmak yok. Solist yetiştirmiyoruz, çok sesliliğe uygun sesler yaratmaya çalışıyoruz. Amacımız, mümkün olduğu kadar halk müziğini çağdaş kılabilmek." Ruhi Su Dostlar Korosu'nun başka bir önemli özelliği de bütün koristlerin gönüllü olması. Hiçbir koristin kendisine çıkar sağlamak amacıyla koroda yer almadığını vurgulan şef, konser vermelerinin koronun yaşamı için acil önem taşıdığını ve aradıkları seslere bir an önce ulaşmak istediklerini anlatıyor: "Genel olarak erkek sesi olan bas ve tenor seslere ihtiyaç duyuyoruz. Soprano ve alto seslerimiz yeterli ama tabii ki başka iyi soprano ve altolara da açığız. Sayıca artmamız gerekiyor ki, çok seslilikteki dengeyi kurabilelim." Koroya katılmak isteyenler, her çarşamba 19.00-21.00 arası ve her pazar 17.00-19.00 arası yapılan provalardan önce Berktay Akyıldız'la görüşebilir. Diğer zamanlarda ise kendisine (0532) 584 63 47 numaralı telefondan ulaşılabiliyor. Ruhi Su Dostlar Korosu yeni seslere ulaştıktan sonra, bir yıl içinde yeni albüm çalışmalarına da başlayacak.

Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü İstiklâl Cd. Olivyo Geçidi Sok. Rejans Binası Kat: 1 Beyoğlu  Tel: (212) 251 60 53

Alıntıdır.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.