ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Konservatuvarlarda Müzik Eğitiminin Sorunları ve ÇözümleriSayı: 868 - 19.10.2009


Bilindiği gibi ülkemizde çeşitli üniversitelere bağlı ve farklı eğitim programları ile çalışan devlet konservatuvarları bulunmaktadır. 1936'dan günümüze kadar gelen bir tarihsel süreçte konservatuvarlarımız çeşitli aşamalar kaydetmiş, ancak özellikle son kırk yılda eğitim sistemindeki bozukluklar ve siyasi iktidarların yanlış politikaları yüzünden ne yazık ki içi boş kurumlar halini almıştır.

Halen bu kurumlar işsiz eleman yetiştiren okullar pozisyonundadır.

Aşağıda, konservatuvarlarımızda müzik eğitiminin sorunları ve bu hataların çözümleri maddeler halinde belirtilmektedir.

* Yıllardır uygulanan eğitim programlarının hatalarından dolayı konservatuvarlarda müzik eğitimi ve öğrencileri ayrıştırılmış, kutuplaşmaya itilmiştir. Mevcut sistemde bulunan müzik eğitim fakülteleri ve güzel sanatlar fakülteleri müzik bölümleri, Türk müziği devlet konservatuvarları, batı müziği konservatuvarları tek bir isim ile konservatuvar çatısı altında birleştirilmelidir.

* Farklı sürelerde eğitim veren konservatuvarlar öğrencilerin mesleki eğitim ve yaşantılarında sorunlara sebep olmaktadır. Konservatuvarlara öğrenci alımları fiziksel gelişim doğrultusunda çok küçük yaşlarda başlamalı, eğitim sürecinde öğrenciler eğilim ve yeteneklerine göre müzik öğretmeni, bilim adamı, enstrüman yapımcısı, orkestra sanatçısı, orkestra şefi, koro şefi, eşlikçi, koro sanatçısı ve solist sanatçı olarak sınıflara ayrılarak eğitimlerini sürdürmelidir.

* Ülkelerin kültürel vizyonunda konservatuvarların büyük bir önemi vardır. Konservatuvar müdürleri konservatuvarların orkestra şefliği, kompozisyon veya herhangi bir aktarımlı enstrüman bölümünden mezun, tercihen işletme eğitimi almış, en az bir yabancı dil bilen kişiler olmalı. Çalışmaları uluslararası platformda yer almış vizyon sahibi kişiler seçilmelidir.

* Günümüzde konservatuvarlar bir rant kapısı haline getirilmiştir. Konservatuvarların kursiyer öğrenci uygulaması kaldırılmalıdır. Çeşitli aşamalarda öğrenci alım sınavları yapılarak özel eğitim almış kişilere de fırsat tanınmalıdır.

* Konservatuvarlarımızda öğretim üyelerinin öğrencilere yaklaşımı ne yazık ki çeşitli acı sonuçlar oluşturmaktadır. Mevcut sistemdeki konservatuvarlarda bulunan öğretim üyelerine psikolojik eğitim verilmelidir.

* Yaşlanmış, duymayan, enstrümanını çalamayan, derse alkollü gelen veya mazeretsiz ders saatine gelmeyen, öğrencisine tacizde bulunan, devlet malını kendi çıkarına kullanan, öğretim üyelerinin işlerine son verilmelidir.

* Konservatuvarlarda kadrolu öğretim elemanı veya sanatçı öğretim üyesi ayrımı kaldırılmalı, öğretim elemanları ile yıllık sözleşmeler yapılmalıdır. Öğretim üyelerinin her yıl akademik senfoni orkestrasıyla en az bir konser vermeleri şart koşulmalıdır. Yabancı öğretim üyesi konusunda düzenleme getirilerek haksız kazanç edinilmesi engellenmelidir.

* Her konservatuvarın bir senfonik öğrenci orkestrası, bir nefesli sazlar orkestrası, bir yaylı sazlar orkestrası, çeşitli oda müziği grupları, koroları ve bir akademik senfoni orkestrası bulunmalıdır. Akademik orkestranın grup şefleri öğretim elemanlarından oluşmalı, orkestra elemanları her yıl sınavla seçilmelidir. Bu orkestra ve topluluklar her yıl ülke içi ve dışı turneler düzenlemelidir.

* Konservatuvar öğrencilerine pedagojik formasyon, eğitim psikolojisi ve sosyoloji dersi verilmelidir. Yabancı dil eğitimine özen gösterilmelidir.

* Konservatuvarlara giriş işitme testi sınavları perde arkasından yapılarak torpil olayı engellenmelidir. Okul ve aile bağları güçlendirilerek çocuklarının eğitimi konusunda aileler bilgilendirilmeli, çoksesli müzik kültürü yaygınlaştırılmalıdır.

* Konservatuvarlarda her yıl sınıf geçme sınavları yapılmalı, bu sınavlar perde arkasından gerçekleştirilerek sınav komisyonuna ülkenin değişik senfoni orkestralarından konuk üyeler çağırılmalıdır.

* Konservatuvarların mezuniyet sınavları halka açık olmalıdır. Halk yeni yetişmiş sanatçılar hakkında bilgilendirilmelidir.

* Üzülerek belirtmek isterim ki ülkemizde Türk bestecilerin eserlerine gereken önem verilmemektedir. Konservatuvar orkestraları yeni ve eski kuşak Türk bestecilerin eserlerine konser programlarında mutlaka yer vermelidir. Bu bestecilerin eserlerinden oluşan programlarla yurt dışı konser turneleri yapılmalıdır. Kompozisyon bölümü öğrencilerinin eserlerine özel ilgi gösterilmelidir.

* Konservatuvarlarda antik dönem Avrupa çalgı ve müziklerinin eğitimi de verilmelidir. Yeni müzik arayışları özendirilmeli; gitar, rebab, kopuz, ney, kaval gibi enstrümanların literatürleri araştırılarak geliştirilmelidir.

* Konservatuvarlarda Türk müziğini çokseslendirme çalışmaları yapılmalı ve özendirilmelidir. Tarihsel Türk müziği enstrümanları bir standarda bağlanarak yapımı akademikleştirilmeli, çalgı eğitim metodları yazılmalıdır.

* Günümüzde konservatuvarlarımızda koro dersleri farklı yaş gruplarından öğrencileri aynı koroda birleştirmektedir. Bu olay öğrencileri ses ve fiziki şartlar açısından zorlayabildiği gibi psikolojileri üstünde de ters etki yapmaktadır. Konservatuvarlarda koro dersleri öğrencilerin ses gelişimlerine göre farklı gruplar halinde yapılmalıdır.

* Ülkemizde ne yazık ki çoğu konservatuvar kapsamlı bir konser salonu sorunu yaşamaktadır. Her konservatuvarın opera eserleri de seslendirebilecek bir konser salonu olmalıdır.

* Konservatuvar kütüphaneleri Avrupa ile yarışabilecek düzeyde düzenli ve sistemli olmalıdır. Öğrenciler burada örnek kayıtlar dinleyebilmeli, videolar izleyebilmelidir.

Yukarıda maddeler halinde sıraladığım konular konservatuvar öğrencileri, mezunlar ve Türk halkının ortak şikayetlerinden derlenerek sıralanmıştır. Konservatuvar öğrencilerinin iş ve istihdam sorunları ise ayrı bir tartışma konusudur.

Akademik müzik eğitimimizin içinde bulunduğu sorunları aşmasını ve dünya ile boy ölçüşebilecek seviyeye gelmesini diliyorum.


 IV. İstanbul Müzik Öğretmenleri Sempozyumu
10 Ekim 2008 Kadıköy Halk Eğitim Merkezi - İstanbul

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya 1 yorum yapılmış.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.