ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 15 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


En Sevdiğim 10 Do Majör EserSayı: 860 - 07.10.2009


Sizleri yabancı müzik dergilerinde yayımlanan makalelerden olanaklarımız ölçüsünde haberdar etmeyi kendimize görev saydığımızı biliyorsunuz sevgili dostlar.

Dünyanın en çok okunan klasik müzik dergilerinden Gramophone, Philip Clark’ın “En Sevdiğim 10 Do Majör Eser” isimli listesine yer verdi.

Makalenin çevirisini sizlerle paylaşıyorum.

“Arnold Schoenberg “Hala Do Majör’de bestelenebilecek birçok harika müzik var” demiş.  Philip Clark, geçtiğimiz asırı inceleyerek beyaz notalarla bestelenen en iyi on eseri inceledi.

1- Igor Stravinsky- Do Majör Senfoni (1940)

Eserin orijinal başlığı neoklasik, ama bu eser ne kadar Do majör?  Stravinsky’nin başlangıçta kullandığı nota Si, bu da eserin Mi minör olabileceğini gösteriyor.  Mi’li akor bağlanışları ise eserin kökeninin Do’dan geldiğini gösteriyor.

2-Elliott Carter-Elegy (Ağıt) (1943)

Nadia Boulanger’in etkisiyle yazılan Carter’ın Elegy’si huzur verici bir Do majör bitişten önce bir senfoni orkestrasının etrafında melodik bir ağ örüyor.  100 yaşına kadar yaşasaydı daha iyi bir eser yazamazdı.

3-Jerry Lee Lewis-Great Balls of Fire (1957)

Gelmiş geçmiş en ikonik Do majör ustası. Lewis’in “Great Balls of Fire” eseri, Memphis’teki Sun Stüdyosu’nda kaydedildi. Hala sinirleri titretiyor ve beyni uyarıyor.

4-Dave Brubeck-Three to Get Ready (1959)

İşte Dave’in Haydnvari scherzosu. İlk olarak “Time Out” için kaydedildi. Bir vals olarak başlıyor ve sonra 3/4lük ve 4/4lük ritmler üzerinde Brubeck’in ritmik eğlencesini bize Do majör tonda yansıtıyor.

5-Benjamin Britten-Do Majör Çello Sonatı (1960)

İyi arkadaşı Mstislav Rostropovich için yazdığı bu sonat daha çok beş bölümlük bir süit gibi. Peki Do majör reddediliyor mu? Britte, Do majör kalıpları içinde kalmak yerine vaktinin çoğunu bu tondan ayrılmak için harcamış gibi.

6-Terry Riley-In C (1964)

Bir klavyeci devamlı ince Do notasına basarken, diğer müzisyenler 53 bağımsız melodik bölüm çalıyor ve onları istedikleri kadar tekrar ediyorlar. Do majör başlangıçta güçlü bir şekilde hissedilse de Rile eseri Sol’de bitiriyor.

7-Cornelius Cardew-Long Live Chairman Mao (1973)

Cardew, Mao’ya atıfta bulunurken Do majör kendini devrimsel bir mücadelenin içinde buluyor. Hoş arka plan müziğini seviyorum. Ama Cardew’in onu o kadar eğlenceli kılmak istediğinden emin değilim.

8-Leonard Bernstein-Songfest’ten “To What You Said” (1977)

Tonalitenin savunucusu Walt Whitman’ın gizli aşkla ilgili şiiri, Do majör gibi geliyor, ancak Fa diyez majör etrafında dalgalanıyor.  Hak ettiği değeri görememiş bir şaheserin en iyi bölümlerinden birisi.

9-Leonard Cohen-Hallelujah (1984)

Cohen başlangıçta “Tanrı’yı sevindiren gizli bir akor” diyor. Bu akor Do majör. Sonra armoniler devamlı değişiyor.

10-David Del Tredici-Four Heartfelt Anthems’ten “Highlands Farewell” (2002)

Del Tredici, çocukluğa ait masumiyete dokunaklı bir veda yapıyor. Görkemli Do majör bitişi, tüm iyi şeylerin bir sonu olduğunu yansıtıyor gibi.”

Sizlerle paylaştığım bu makale aslında okurlar için bir seçki yapmış. Genelde bildiğimiz eserlerden oluşan bu seçkiye yazar Philip Clark ilginç yorumlarda getirmiş.

Şimdi sizlerin yapacağı şey bu eserleri tedarik edip dinlemektir. Ben üzerime düşeni yaptım, şimdi sıra sizde sevgili dostlar.

Cuma günü görüşene değin esen kalın.




Müfit Semih Baylan
Editör





*Philip Clark-Gramaphone Dergisi
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.