ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 21 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


AKM Mahkemelere düştü…Sayı: 840 - 07.09.2009


İstanbul’un hatta Türkiye’nin sanat merkezi İstanbul Atatürk Kültür Merkezi, Nisan 2008’de boşaltılmaya başlanınca, önce sanatçılar sonra sanatla uğraşan herkes ve tabii ki tiyatro, opera ve bale seyircileri ve konser dinleyicileri haklı olarak sormuşlardı AKM’ye yeniden ne zaman kavuşacağız diye.

O zaman başta, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay ve diğer yetkililer 2009 yılının Aralık ayına kadar AKM’yi yeniden hizmete sokacağız diye kamuoyuna söz vermişlerdi.

Ama gelin görün ki Aralık 2009’a şurada sadece iki buçuk aydan biraz fazla bir zaman kalmasına rağmen AKM’ye bir çivi dahi çakılmadı ve AKM bir dostumun deyimiyle hayaletlerin dolaştığı koca bir bina olarak öylece durmakta Taksim’de.

Büyük salondaki koltukların bir kısmını benim çalıştığım tiyatroya, Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun salonuna getirip çaktılar. Başka malzemelerini ise başka başka yerlere gönderdiler sanırım.

Opera Süreyya’ya sığındı. Sahnesi yetersiz olduğu için opera değil operet yapabiliyorlar ancak o kısıtlı olanaklar çerçevesinde.

Tiyatro önce Taksim sahnesinden atıldı, sonra AKM’den. O da yersizlikten türlü türlü sıkıntılar yaşıyor. Genel Müdür Lemi Bilgin’in gayretleri sonucunda Üsküdar’daki kullanılmayan tütün deposuna Üsküdar Tekel Sahnesi adı altında yeni bir sahne açtılar geçtiğimiz Nisan ayında. İstanbul Devlet Tiyatrosu doğru dürüst prodüksiyon yapamadığından Ankara ve diğer bölgelerin oyunlarıyla beslenmekte.

Klasik koro ve diğer korolar resmen ortalıkta kaldılar, sahne alacakları doğru dürüst sahneleri yok koca İstanbul’da.

En vahim durumda olansa İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası!

Orkestranın enstrümanlarını koyacakları bir yerleri bile yok. Bir kısım enstrümanlar Operanın Üsküdar’deki idari binasında bir kısmı da yine Devlet Tiyatrosu’nun Üsküdar Tekel Sahnesinin bir yerlerinde. Prova yapacak bir yeri bile olamayan İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası geçen yıl ancak topu topu 16 konser gerçekleştirebildi itile kakıla, zor koşullar içinde.

Tabii bu durumdan başta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve diğer yetkililer hiç alınmıyorlar.

2010 Avrupa Kültür Başkent’liğine hazırlanan İstanbul’a hiç yakışmayan bur durum bu.

AKM şu an mahkemelere düşmüş durumda, geleceği mahkemelerin vereceği karara bağlı…

Ama gel gelelim ki bu ülkenin kültür politikasının başını tutanlar kendilerine ve İstanbul’a bunu yakıştırabiliyorlar.

Anladığım kadarıyla AKM’nin Taksim’deki maddi varlığı iştah kabartıyor. Burayı bir sanat merkezi olmaktan ziyade Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı gibi çok amaçlı bir salon haline getirmeyi planlıyorlar.

Devekuşu Kabare’nin Deliler adlı oyununda çok güzel bir bölüm vardır, eminim hatırlarsınız. Sonradan görme, düzenin adamı bir zengin (bu zengini Zeki Alaysa oynar) oğlunun düğün hazırlığını yapmak için salon aramaktadır. Bir gün kentin opera salonunun önünden geçerken düğün için operayı kiralamak düşer aklına. Öyle ya zengindir, parası vardır, parayı bastırdı mı her yeri alır bu sonradan görme zengin. Ancak opera salonunu düğün için alamaz.

Birkaç gün sonra yolu operanın önüne düşer, bir de ne görsün, operanın panosunda kocaman bir afiş, üzerinde Figaro’nun Düğünü yazmaktadır. Sinirlenir, köpürür, “vay be, bak şu terbiyesizlere” der, “benim oğlumun düğünü için vermezlerde salonu giderler Figaro diye bir gâvura verirler”.

Figaro’nun Düğünü, Mozart’ın ünlü komik operasının adıdır oysa.

Şimdi AKM’de de bu hesap mı güdülmektedir? Güzel ülkemin dört bir yanını saran görgüsüz mütedeyyin zenginler, onlara göre Figaro’nun Düğünü için tahsis edilen AKM salonlarını kendi düğünlerini yapabilmek için Lütfi Kırdar örneği bir salon yapılması için siyaset yoluyla baskı mı yapmaktadırlar?

Ne vahim bir sorudur bu şimdi.

Gerçi bu yolda yapılacak tadilat için hazırlanan proje, benim de üyesi olduğum sendika tarafından yargı yoluyla durduruldu.

Ama yine de AKM’nin geleceğinin ne olacağı belli değil.

Bakan Ertuğrul Günay ise Nisan 2009’da Devlet Tiyatrolarının Üsküdar Tekel Sahnesinin açılış gecesinde yaptığı konuşmada AKM için belli başlı hiçbir şey söylemedi.

Çalışmalarımız devam ediyor demekle yetindi.

Verdiği sözleri şimdilik unutmuş gibi görünen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konu ile ilgilenmezse 2010’da AKM olmaz İstanbul’da…

Dolaysıyla Türkiye’nin sanat merkezi AKM’de olmaz Türkiye’de…

Çarşamba günü görüşene değin esen kalın.



Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.