ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


İstanbul’dan Santana geçti...Sayı: 825 - 13.07.2009


Santana’nın Boğaz keyfi

Altmışını devirmiş bir efsane Carlos Santana... Belki de bugüne dek konser verdiği en muhteşem mekânlardan birinde, Kuruçeşme Arena’da sahneye çıktı. Pazartesi gecesi hayranlarıyla tam da sözleştiği üzere saat 21.00’da buluşan gitaristin meğer ne çok seveni varmış! İstanbul Boğazı’na varan on binden fazla Santana sever, dünyanın önünde saygıyla eğildiği gitar virtüözüyle gözgöze gelmek için çabalıyordu. Benim gibi Anadolu Yakası’ndan yola çıkanlar için ulaşım Boğaz Hattı motorlarıyla sadece 20 dakika tutmuştu. Elbette amaç Santana’yla buluşmaktı ama meşhur ‘İkoncan’ Eda Taşpınar’a denizden çıkarma yaparken rastlayınca sosyete mensuplarını görmek de an meselesiydi. Dosdoğru kendilerini ağırlamak için hazırlanan locaya çıkan magazin dünyasının figürleri, göz açıp kapayıncaya kadar halkla temas edip hemen ‘onlar’ oluvermişti. ‘Bizler’ ise sahnenin önüne yaklaşıp zat-ı muhteremle yakın temas kurmanın peşindeydik. Bir biraya 5 TL ödeyen ayaktaki çoğunluk, susuzluğunu bu içecekle gideriyordu. Grupta kadın sanatçı yoktu. Böylesi fazla enstrümanlı bir sahnede en azından kadın vokal olabilirdi. Ağzından hiç Türkçe kelime çıkmayan Santana, zaten şarkılara da eşlik etmedi çoğu kez. Gitarıyla haşır neşir olan efsane, tabir-i caizse öttürdü. Hippi olduğunu ifade eden sanatçı, ‘Turkey, İstanbul great’ diyerek ara gazıyla meydanı havaya soktu bazen.

Aşkın gücüne inandığını belirtip gücün sevgisini yeğlemediğini ifade eden usta, müthiş manzara eşliğinde sevilen şarkılarını icra etti. Black Magic Woman ortalığın yıkıldığı parçaydı tahmin edilebileceği üzere. İki solistin katkısıyla sahneyi pek de boş bırakmayan virtüözün konserinde tek eksik, tesisatın yeterli sesi vermemesiydi. Böylesi bir ustayı izlemek için çoluk, çocuk, genç, yaşlı demeden yollara dökülen binlerce insan 123’er TL ödemişti. Ve herkes memnundu hayatından. İstanbul’da müziğe aç o kadar gece var ki yeter ki konser olsun, gerisi teferruat...

Üç bas gitarın rüzgârıyla

Bas gitarın yaşayan en büyük ustalarından Stanley Clarke, 2006 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde yayımlanan The Bass Player dergisi tarafından kendisine verilen Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü almak için sahneye çıkmıştı. Uzun müzik yaşamı boyunca canlı bir mıknatıs gibi topraktan her gün yeni sesler çeken Stanley Clarke ödülünü aldıktan sonra yalnız kalmadı sahnede. Diğer iki ünlü bas virtüozu Marcus Miller ve Victor Wooten da eşlik etti ona. İlk kez o gece aynı sahneyi paylaşan üç sanatçı, sonu bir albüme kadar uzanacak bir birlikteliğin temellerini attıklarından haberdar değillerdi muhtemelen.

Stanley Clarke, Marcus Miller ve Victor Wooten’ın birlikteliği 2008’de yayınlanan Thunder albümünü doğurdu. Caz, funk, ambient ve klasik müzikten etkiler taşıyan bu albümün müzikseverlerle buluşmasının ardından turnelere çıktı sanatçılar. Bu turneleri de aynı albüm gibi SMV adıyla çıkardılar. SMV, onların isimlerinin baş harflerinin birleşmesinden oluşmuştu.

Bas gitarın üç ustası, yani SMV şimdi İstanbul’da. Bu akşam 16. Uluslararası İstanbul Caz Festivali kapsamında, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde hayranlarının karşısına çıkacak olan sanatçılara tuşlu çalgılarda Federico Gonzalez Pena, davulda ise Derico Watson eşlik edecek. Stanley Clarke, Marcus Miller ve Victor Wooten konserde Thunder’da yer alan eserlerini de yorumlayacaklar.

Bas gitarın en eski ustalarından biri olan Stanley Clarke 30 Eylül 1951’de Philadelphia’da doğdu. Stanley Clarke’ın ilk albümü Children of Forever 1973’te yayınlandı. Sanatçının School Days adlı eseri Bass Player TV ve YouTube’da milyonlarca kez görüntülendi.

Slap tekniğinin temellerini atanlardan biri olan Clarke, sayısız solo albümün yanı sıra Chaka Khan, George Duke, Manhattan Project, Chick Corea, Lenny White ve Al di Meola gibi sanatçı ve gruplarla ortak çalışmalar yapmıştı.

Grammy ödülü sahibi olan Marcus Miller 14 Haziran 1959’da New York’ta dünyaya geldi.  Sanatçı, bas gitara başlamadan evvel piyano, org, klarnet ve saksofon çalmayı öğrenmişti. Ardından bas gitarla ömür boyu sürecek bir yolculuğa çıkan Marcus Miller, 13 yaşından beri müzik dünyasının en önemli adlarından biri. Klarnet, piyano ve bas klarnette de usta olan Miller, Miles Davis ve David Sunburn başta olmak üzere birçok ünlü müzisyenle çalıştı. Bunun yanında çok sayıda solo albüme imza attı. Türkiye’ye en son İstanbul Caz Festivali çerçevesinde 2008 yılının temmuz ayında gelen sanatçı, efsanevi caz trompetçisi Miles Davis’in uzun süre birlikte çalıştığı tek basçı olma özelliğini koruyor.

11 Eylül 1964 doğumlu Victor Wooten, Clarke ve Miller’a oranla genç olmasına rağmen önemli başarıların altında imzası var. Béla Fleck & the Flecktones’la çalan Victor Wooten, onlarla birlikte dünya turnesine de çıktı. Sanatçı şimdi Chick Corea Elektric Band ile çalışmalarına devam ediyor.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.