ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 38 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Kültür Bakanlığı Sanatçıları ve Teşvik… Sayı: 825 - 13.07.2009


Türkiye Cumhuriyeti yıllar yılı sonrasında Kültür Bakanlığı adı altında bir bakanlık kurmasının ardından devletin maaşlı sanatçılarını da istihdam etmeye başladı. Çünkü toplumsal sanat düzeyi hiçbir zaman sıradan halkın popüler anlayışıyla gelişmez idi. Nasıl gelişsin ki? Ama Kültür Bakanlığında memur/bürokrat olarak görev yapan kimileri, politikaya bulanmışlığın dolduruşlarında bir sürü sınavdan geçirilerek alınan sanatçılarla yıllardır oynayıp dururlar. Kendilerine bakmadan sanatçıya mana bulurlar…

Bir gün bakarsınız politik torpilini bulan taşradaki sanatçılar geçici görevle büyük şehirlere giderler.15 yıl sonra bakarsınız yine politikacılar “hadi yerlerinize, marş marş” derler.

Bu sanatçıların kurumları ilk kurulduklarında(1986) maaşlar üç adet üniversite arş.gör maaşı iken, şimdi iki arş gör. maaşına düşürülmesi gibi sanat dışı insanlar tarafından gerçekleştirilmiş uygulamalar sanatçıları artık inim, inim inletir duruma getirmiştir.

Bunu yapanlar ise değil sanatçıyı anlamak çoğu bir resim sergisine, konsere gitmemiş yerel politik insanlar ve bunların uzantıları olan Merkez görevlileri olup, bir üstlerindekiler de politika gizli kuralları gereği mecburen bunlara uymaktadırlar.

Oynayacakları bir şey kalmadı. Sanatçıların üç kuruşluk teşviklerine taktılar.

Bunu yapanlar kompleksinden ve de hasetinden çatlayan birkaç bencilden başkası değildir.

Zaten bu sanatçı milleti ne çektiyse şimdiye değin alaturkalığından ve az gelişmişliğinden çekti. Genel müdürlükleri olan Tiyatro/Opera dışındaki sanat dalları birbirini yemekten kendi içinden yönetici seçebilme olgunluğuna erişemedi.

. . .

Sanatçıların aldığı maaş zaten sanatçı standartlarının çok çok altındadır.

Devlet bu sanatçıları en verimli oldukları yaşlarda sınav üstüne sınav yaparak kadrolandırmıştır.

Eh tabii aradan 25 yıl geçmiş, sanatçılar artık yaş ilerlemesine girmeye başlamışlardır. Gencecik iken al, gençlik dönemlerinde bu sanatçıları, politikacı kimliğinle atadığın işten anlamaz bürokratlar yüzünden yeterince değerlendireme!

Yaşlanıp, tecrübelenip konser seçme aşamasına gelince de kimi yeni yetme ve çömez bürokratların ağzıyla “teşviklerini kesme” yoluna git.

Sayın devlet, nerde kaldı senin büyüklüğün?

Devlet soyut bir kavram. Ama içinde bu sorunlara neden olanlar ise somut.

Sayın politikacı yönlendiren taze sanatçı ve bürokrat:

Günü geldiğinde, yaşın ilerlediğinde çözümün üç kuruşluk teşvik ikramiyesine göz dikmek olmadığını sen de öğreneceksin. Böyle sığ, kültürsüz, kaba öneriler yerine daha derin, daha işlevsel çözüm şimşekleri kafanda çakacak, pişman olacaksın.

Ve

En önemlisi de tarihe -bu krizde- sanatçıların üç kuruşluk teşvikine göz koyan kara bir leke olarak geçeceksin…

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.