ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 13 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bugün, yarın, daima…Sayı: - 13.03.2006


“İspanyol Meyhanesi”ni bilmeyen var mı ülkemizde, sanmıyorum. Ya bu şarkının yaratıcısını. Onu da sanmıyorum. Timur Selçuk her ne kadar “ yaratmak” sözcüğünü sevmiyorsa da, gerçek böyle. O birçok yapıtı Türk popuna kazandırmakla kalmadı, çok sesli müziğimizin duayenleri arasında yerini aldı. Neden “yaratmak” sözcüğünü sevmiyor Timur? Ona göre,sanatçı bir aracıdır..Hiçbir şey yaratmaz insanoğlu..Okyanusta bir zerreyi bile yaratamaz.Sadece Allahın armağan ettiği aşırı duyarlılıkla sanatçı sıradan insanın görmediğini görür,resme,heykele çevirir,duymadığını duyar müziğe çevirir.

Timur Selçuk’la tanışmam 30 seneyi buluyor. İstanbul’da Sıraselviler’deki “Çağdaş Müzik Merkezi Okulunda -popçuların çoğu orada Timur Hoca’dan feyz almıştır- az sohbetlerimiz olmadı.”Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkın bayramı” yani 1 Mayıs’ı beyaz kıyafetler içinde piyanosunun başında haykırırken hemen yanı başındaydım. Birçok resitalinde organizasyonda görev aldım yani. O gün, bugün devrimci, sosyalist söylemini değiştirmedi Timur. Allah sevgisini de..Konser yorgunluğu geçtikten sonra oteline çekilip Kuran okurdu ve bu özelliğinin bilinmesini istemezdi.Bugün herkes Timur Selçuk değişti mi diye soruyor birbirine..Timur ne bugün değişir,ne yarın..Daima emekten yana..Ahlaktan yana..

Timur Selçuk bugün 61 yaşında..Babası Münir Nurettin Selçuk’un şarkılarını senfoni orkestrası ve Türk müziği sazlarıyla seslendirdiği “Babamın Şarkıları” ile yine gündemde..Bu çalışmalara daha 6o’lı yıllarda başlamış Timur..Şarkıları kendi deyimiyle” onları örseleyip incitmeden ”bugüne aktarmayı hedefleyen bir proje..12 şarkıdan oluşan albümün devamı da var ..

Timur Selçuk,babasının orijinal el yazması notalarından yola çıkarak her şarkı için farklı bir çözüm denemiş bu yapıtında..Ve bir yerde yine hocalığını yapmış..Babasının şarkılarının içine edilmesine güzel bir yanıt veriyor büyük usta..Aslında bu konuda bir televizyon programında fena benzetmişti o tipleri..Ağlaya ağlaya,bağırıp çağırarak..Küfrederek..”Ben babamın şarkılarını,sizin gibi ite köpeğe yar  etmem, yedirmem, sömürtmem” diyerek..Televizyon programı dedim de,en son yine bir söyleşi programında izledim sanatçıyı..Neden dinden artık sıkça söz ettiğini,konserlerinde ilahiler okuduğunu anlatıyordu,kendine has üslubuyla..”Namazını kılan sosyalistim ben” diyordu ve ekliyordu ”Bize ibadet Allah’la kul arasındadır diye öğretildi. Ayetlerde de ibadetini yüksek sesle yapma, bunları gösteriş için kullanma dendi bize. Babamız da bunları söyledi. Ama ne zaman 90’lara geldik, ne zaman ki bir takım insanlar o eşsiz başucu kitabını oya tahvil etmek için bunun bezirgânlığı yapmaya başladılar. Babacığım kusura bakma, ben artık konuşuyorum dedim. Ben de ibadetimi yapıyorum ve senden daha dindarım. Çünkü oy istemiyorum insanlardan” Gerçekten Timur küçük yaşlardan beri namaz kılan biri. 80’li yılların sonlarında Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ndeki konserini akşam ezanı duyunca kesmiş, bu arada iftarını açmıştı. Konser iftar sonrası kaldığı yerden Yunus Emre’den bestelediği ”Şol cennetin ırmakları” ile devam etmişti.

Timur Selçuk’un sahnede şarkı söylerken bir tiyatro sanatçısına taş çıkartacak şekilde teatral davranışlarını görürsünüz.”Pireli Şarkı”yı hatırlasanıza ya da “Nereye Payidar”ı.Bu özelliğini hep annesi tiyatro sanatçısı Şehime Erton’dan aldığını söyler sanatçı.6 yıl süreyle Fransa’da Ecole Normale de Musique’e devam eden sanatçının ilk plağı ”Ayrılanlar İçin”..Daha sonra Ankara Sanat Tiyatrosu’nun oyunlarının müziklerini besteledi.30 a yakın oyun müziği yazdı..Pop operalar,bale müzikleri yazdı..Birçok da film müziği..En son “Abdülhamid Düşerken”de dinledik ezgilerini..

Timur Selçuk’la bir konseri dönüşü uçakta rastlaştık. O 45 dakika nasıl geçti anlamadım. Anlattı da, anlattı.Sordu da , sordu..Yıllar önce kendisine konan yurtdışına çıkma yasağını bir Eurovision elemesini kazanarak delmiş..Hatta darbe lideri onun konserine gelmiş ve “ne sakıncası var ki,biz bu adamı yasakladık, netekim” demiş..Son Eurovision başarısı nedeniyle Sertap’la gurur duymuş..Ülkemizdeki  “ahlaklı,kuvayı milliye ruhu taşıyan insanlar”ın çoğalması için hergün dua ediyormuş.. “Değiştik” diyen din bezirgânlarının karşısına çıkmak için ciddi, ciddi siyasete girmeyi düşünüyormuş.










Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.