ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1932
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Nil Nehri’nde bir ses sandığıSayı: 806 - 16.06.2009


Sanatsız bir yaşam düşünemeyenlerin ruhsal evrenini çepeçevre katediyor yüzyıllardır seslerden oluşan bir sıcak su akıntısı. Çünkü eğitimli, güzel bir sese sahip olan ve kendisine verilen müzik hazinesini kalbindeki altın işlemeli hazine sandığından çıkararak insanlığa armağan eden opera sanatçıları sayesinde müziğin sihirli âlemine adım atıyoruz her istediğimizde.

Operanın “bağıran” insanlar tarafından icra edildiğini ve çok da gerekli bir şey olmadığını düşünenler bulunsa da, bu sanat dalının büyüsüne kapılanların sayısı da az değil. Belki de operayı tanıma fırsatı bulan insanlara yenileri eklendikçe artacak müziğin bedenlerin kurak varlığını, Mısır’a hayat veren Nil Nehri gibi ferahlatan ruh denizlerinde, bir hazine sandığı misali ilerlemesine izin verenlerin sayısı.

Operayı insanlara tanıtma ve yaşam suyunun yönünü yüreklerimizdeki kurak ülkeye çevirme amacı güdenlerin arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Niyazi Ölmez de var bir süredir. Geçen yıl opera sanatının gerek dünya gerekse Türkiye’deki serüvenini anlatan Sesler Hazinesi Dünden Bugüne Opera ve Koromuz adlı kitabı Turkuaz Yayınları tarafından yayımlanan Niyazi Ölmez, Sesler Hazinesi adlı gösteriyle insanları operanın sihirli dünyasına davet ediyor.

Bugüne değin Süreyya Operası, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Doğuş Üniversitesi’nde sahnelenen ve beğeni kazanan Sesler Hazinesi bu akşam saat 21.00’de Öğretmenevi Öğretmen Huzurevi ve Kültür Merkezi Dünya Öğretmenleri 18. Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında, Valide Sultan Kasrı’nda müzikseverlerle buluşacak.

Sesler Hazinesi’nde Niyazi Ölmez ve Özlem Abacı, opera sanatçıları tarafından seslendirilen aryalar eşliğinde anlatıyorlar bu sanat dalının İstanbul’daki yolculuğunu.

1959 yılında, İstanbul Şehir Meclisi’nde, kentte bir opera kurulması için görüşmeler yapıldığı sırada, buna karşı çıkan bir üye şöyle bir soru yöneltmiş meclis başkanına: “İstanbul’da alt yapı sorunları varken, kanalizasyon derdi varken, opera kurmak ‘kel başa şimşir tarak’ olmuyor mu?” Aydın Gün’ün buna cevabı ise şöyle olmuş: “Doğrusunu isterseniz operayı kurarken, ona en büyük rakibin kanalizasyon olacağını hiç düşünmemiştim.”

Niyazi Ölmez, Aydın Gün’ün bu sözünden yola çıkarak, yedi yıllık bir süre içinde hazırlamış kitap, belgesel ve konserlerden oluşan Sesler Hazinesi projesini. Bu projenin konser ayağı, slayt gösterileri ve anlatılarla zenginleştirilmiş. Opera sanatçıları, sahnede herhangi bir dekor olmaksızın enstrüman eşliğinde yorumluyorlar aryalarını. Konser, koreografisi Nora Şigaher ve Erdal Atik tarafından yapılan danslarla renkleniyor.  Sesler Hazinesi’ne piyanosuyla Simten Şenpolat ve klarnetiyle Ecesu Sertesen eşlik ediyor. Soprano Gülbin Kunduz, mezzo-soprano Stare Çelebi, tenor Mehmet Salkım ve bas Ali Özinanç ise Mozart’ın Sihirli Flüt, Bizet’nin Carmen, Verdi’nin La Traviata ve Gounod’nun Faust operalarıyla, Ahmet Adnan Saygun’un Yunus Emre Orotoryosu’ndan bölümler seslendiriyorlar.

Bu yıl, İtalya’da düzenlenen Ascolti Şan Yarışması’nda birincilik ödülü alan Gülbin Kunduz bu akşamki konsere katılamayacağı için, onun partilerini Betül Görgülü yorumlayacak. Niyazi Ölmez ise reji masasında bulunacağından, anlatıcılık görevini Yücel Özeke üstlenecek.

Rönesans döneminde, Antik Yunan tragedyalarına benzer müzikli oyunlar sergilemeye karar veren Floransalı şair ve müzisyenler tarafından temelleri atılan opera sanatını tanıtmayı amaçlayan Sesler Hazinesi, dileyen herkesi ezgilerin hüküm sürdüğü masal ülkesine davet ediyor.



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.