ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Koranın yeni yıldızı İstanbul’daSayı: 787 - 20.05.2009


Bir dönem tüm dünyada Yeke Yeke çılgınlığı esiyordu. Şarkı daha önce kimsenin tanımadığı Mory Kante ismindeki Batı Afrikalı yerel müzisyeni dünyaya tanıtmakla kalmadı, Batı Afrikalıların bildiği kora adlı yerel çalgı da onunla birlikte meşhur oldu. Mory Kante Afrika’nın o güne kadar gelmiş gelmiş en meşhur şarkısına imza attıktan sonra bir daha bu başarıyı tekrarlayamadı, onun ismi yavaş yavaş unutulurken kora da gözden düştü, ama Toumani Diabete aynı çalgıyla şimdi harikalar yaratan bir müzisyen olarak tüm dünya tarafından izleniyor ve 22 mayısta ilk kez Türk izleyicisiyle Cemal Reşit Rey’de buluşuyor...

Müziğini Symmetric Orkestra ile New York’un dünyaca ünlü Carnegie Hall gibi salonlarda, Glastonbury, Nice ve Montreal Caz Festivali gibi ünlü festivallere kadar taşıyan sanatçı Diabete, kendi kültürünü, ailesinden gelen müzik köklerini biraraya getiriyor ve Björk’ten Ali Farka’ya kadar birçok ünlü müzisyenle çalışıyor...

Ali Farka Toure ile düet yaptığı In The Heart of The Moon ve En İyi Geleneksel Dünya Müziği kategorisinde Grammy ödülü alan çalışmalarını şöyle anlatıyor...  “Geleneksel bir albümdü çünkü Ali Farka’nın müzikleri Mali’nin kuzeyinden geliyordu ve benim çaldığım müzikler hepsi geleneksel müzikler. Hiçbirimiz yeni bir icatla ortaya çıkmadık. Bildiğimiz müzikleri beraber çaldık o kadar. Sürpriz olarak bir araya getirdiklerimiz harika müziklerdi ve hem Grammy ile ödüllendirildik hem de binlerce albüm satmış olduk. Daha sonra Björk çalışmamı çok beğendi. Bamako’ya geldi ve bir hafta boyunca beraber şarkısı için çalıştık. Harika bir deneyimdi. Sonrasında da defalarca bir araya geldik.”

Daha beş yaşında kora çalmaya başlıyor Diabete ve 19 yaşındayken çoktan Mali’nin en önemli müzisyenleriyle turnelere çıkmaya başlıyor. O yıllarda gelecek için şunları düşlüyor... “Benim düşlediğim koranın sihirli müziklerini herkese göstererek tüm dünyayı gezebilmek, her türlü müziği çalabilmek, kendi kültürümü ve ülkemi gururla temsil edebilmekti...”

Bazı insanlar şanslı doğar ya, Diabete de öyle biri, babası Sidiki Diabete efsanevi bir kora çalgıcısı, annesi, Nene Koita da ünlü bir şarkıcıydı...

“Babam çok fazla seyahat ediyordu ve benimle birlikte geçirecek çok vakti yoktu. Benim motivasyonum daha çok yetiştiğim çevreden ve içine doğduğum aile ortamından geliyor. İlk adımlarımı attığım günden beri Tanrı’nın bana bu müziği yapabilme yeteneğini verdiğini düşünüyorum. Sayelerinde çok güzel anılarım var ve daha çok küçük yaşta sahnede olabilme şansını yakalayabildiğim için onlara teşekkür borçluyum. Bu aynı zamanda benim için büyük bir sorumluluktu çünkü böyle bir aileden geldiğim için herkesin benden beklentisi çok fazlaydı. Kora müzikleri çok farklı atmosferler yaratmaya çok kolay izin veriyor. Ben ailemde bu geleneği devam ettiren 71. kuşağım. Babadan oğula bu müzik geleneğimiz aktarılmış ve görev şimdi bana düşüyor. 21. yüzyılda büyüklerimin başardığını başarabilmek ve bu müziği mümkün olduğu kadar fazla kişiye ulaştırabilmeyi istiyorum.”

Türk izleyicisi 22 mayısta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda kora müziğiyle tanışacak ve konser öncesinde Diabete Türkiye için şunları söylüyor: “Zengin geleneksel yapısı, derin kültürü ve zengin müzik geçmişiyle çok sevdiğim bir ülke. Aynur ve Ömer Faruk Tekbilek takip ettiğim isimler. Eski geleneksel müziklerinizi daha çok dinledim ama isimleri aklıma gelmiyor. Konserimde ise harika müzisyenlerin eşlik ettiği en son çalışmamı sunmaya geliyorum. Sahnede işbirliklerine açığım.”
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.