ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1931
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik, müzisyenlerin işidir.Sayı: 777 - 05.05.2009


”Bugün müzikle dinleyici olmanın ötesinde hiçbir ilişkisi olmayan insanlar konferans veriyor, radyo programlarına katılıyor, gazete ve dergilerde yazılar yazıyor. “

Müzik, gerçekten çok ciddi bir iştir. İster icracı olun ister bir müzik araştırmacısı... işinizi iyi yapmanız gerekir. Bunu başarabilmek için de iyi bir donanıma sahip olmanız şarttır. Müzik, diğer disiplinlere benzemez. Kitap okuyarak sosyoloji veya felsefe gibi alanlarda bilginizi genişletebilir, hatta zaman içinde derinleşebilirsiniz bile. Ama müzik, -eğer bir icracı olarak içinde bulunmamış ve müziği yaşamamışsanız- size kolay kolay derinleşme imkanı vermez. Müzikle ilgili yazılan kitapları okumak veya yayınlanan albümleri dinlemek suretiyle sadece yüzeysel bilginizi artırabilirsiniz o kadar. Bu şekilde elde edilen müzik bilgileri, hiçbir zaman için yeterli değildir. Hele kalkıp, edindiğiniz bu yarım bilgileri, bir yolunu bulup sağda solda birilerine -işin uzmanıymışsınız gibi- aktarmaya kalkışmanız edebe de aykırıdır, bu işlere yıllarını vermiş araştırmacılara da saygısızlıktır.

Bugünlerde bazı kimselerin, kendilerine meşgul olacak bir alan bulamamış olmalarından olsa gerek, "nasıl olsa boş bir alan ve ne söylersen söyle kimse sesini çıkarmaz" diye düşünerek "müzik bilginliği"ne soyunduklarını işitiyorum. Bu insanların herhangi bir müzik geçmişleri yok, eğitimleri yok. Sadece iyi bir dinleyici ve başka insanlardan biraz farklı olduklarını hissediyorlar hepsi bu. Biraz okumaya çalışıyor, arada bir konser izliyorlar. Buralardan edinilen bilgilerle toplum karşısına çıkarak onları bilgilendirmeye kalkmak, dürüstçe bir davranış değil bence. Bugün müzikle dinleyici olmanın ötesinde hiçbir ilişkisi olmayan insanlar konferans veriyor, radyo programlarına katılıyor, gazete ve dergilerde yazılar yazıyor. Hatta hiçbir müzik geçmişi olmadığı halde, radyolarda müzik programları yöneticiliği yapanlar bile var.

Okuyarak, kaset veya CD dinleyerek, konserlere giderek müzik yazarı, yorumcusu, program yöneticisi falan olunmaz. Müziğin teorisiyle ilgilenmek de, bir icra sürecinin, ciddi bir eğitim sürecinin içinden geçmeyi gerektiriyor. Az önce "Müziği yaşamak"la bunu kastetmiştim. İyi bir müzik eğitimi almak, bir enstrümana yıllarınızı vermiş olmak, müzik teorisiyle ilgilenmenin bence olmazsa olmaz şartlarındandır. Müziğin dilini başka türlü anlayamaz ve o dili başka türlü telaffuz edemezsiniz çünkü.

Cahil, cesur olur derler. Bu arkadaşları müzikle ilgili konuşmaya, yazmaya, yöneticilik yapmaya yönlendiren şey de, cahillikleri olmalı diye düşünüyorum. Herkes haddini bilmeli. Bu, o kadar zor mu?

E-Posta:ycetinkaya@yenisafak.com

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.