ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1932
Şu an 9 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bob Dylan şarkılarının kitabı...Sayı: 774 - 29.04.2009


Bob Dylan’ın şarkılarını aratmayan, simgelerle süslü kitabı Tarantula, sonunda Türkçeye çevrildi ve Özgür Yayınları’ndan yayımlandı

Herkes onun bir ozan olduğunu biliyordu ama o hiçbir zaman istememişti aslında kitap yazmayı. Şiirleri onun şarkılarında gizliydi zaten, kulaklarda çınlayan melodilerle birlikte akıp gidiyor, milyonlar tarafından ezberleniyordu. Onlar sıradan şarkı sözleri değil, bir ozanın tüm içtenliğiyle yazdığı şiirlerdi zaten, bunları bir de kâğıda döküp bir araya getirmeye ne gerek vardı? Ama ondan istenen bu değildi, o kadar popülerdi ki herkes ondan bahsediyordu, bir ikon haline gelmişti, kimselere benzemiyordu aslında ama onun gibi ikon haline gelmiş başka bir müzisyen kitap yazmışsa o da yazabilirdi. Beatles üyesi John Lennon’ın kısa hikâyelerden oluşan In His Own Write adlı kitabı 1964 yılında yayımlanmıştı, kimine göre o da eksik kalmamalıydı. Ve sonuç olarak deneysel roman olarak kategorize edilen Tarantula‘yı yazdı Bob Dylan, 1965 ve 66 yılları arasında denk geldi bu tecrübe. O sıralarda Bringing It All Back Home ve Highway 61 Revisited albümleri üzerine çalışıyordu. Yıllar sonra kitap üzerine verdiği bir röportajda “İşler bir noktadan sonra fırtınalı bir hale geldi, o kitabı yazmak aslında hiç de aklımda yoktu” diyecekti. Bunun sebebi sanatçının eski menajeri Albert Grossman’ın Dylan’ın rızası olmadan kontrata imza atmış olmasıydı.

Kitabın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki basım süreci ne kadar maceralı geçtiyse, Türkçeye çevrilip yayımlanması da o kadar çetrefilli oldu. Kitap ABD’de 1966 yılında basıldı ilk kez. Ancak 1966’nın Bob Dylan açısından önemli olmasının tek sebebi kitabı Tarantula değildi. Temmuz ‘66’da geçirdiği motosiklet kazası fazlaca konuşuldu ve kitabın önüne geçti. Kitabın editörü de Dylan’dı. İlk 50 kopya yeraltı edebiyatına destek veren Albion Yayınları tarafından yayımlandı. A4 kâğıtlar üzerine basılmış olan ilk Tarantula kopyaları 1965 ortalarında San Francisco’da dolaşmaya başlamıştı.

1971’de Tarantula resmi olarak basıldığında ise kitabın korsan versiyonları karaborsaya düşmüştü bile. Genellikle olumsuz eleştirilere maruz kaldı kitap, 2003 yılında Spin dergisi tarafından yayımlanan makalede ise rock yıldızları tarafından yazılmış beş manasız cümle seçilmişti. İlk sırayı Dylan’ın Tarantula‘sı aldı, pek çoklarına göre manasız cümlelerle doluydu kitap.

Tarantula kesinlikle kolay anlaşılan bir kitap değil, öyle ki genel olarak “kitap şundan bahsediyor, bunlar üzerine kurulu” demek bile güç. Ancak Dylan’ı tanıyanlar, onun şarkılarında kullandığı simgeselliğe aşina olanlar onun “deneysel roman”ını da yadırgamayacaktır. Zira onun ne şarkı sözleri, ne de röportajlarında anlattıkları ilk seferde anlaşılabilir. Dylan simgeleri sever ve onları günlük hayatının bir parçası gibi olur. “Yuvarlanan bir taş gibi nereye gittiğini bilmeden yol almak nasıl bir duygu” demişti Dylan pek çoklarına göre tüm zamanların en iyi şarkısı olan Like a Rolling Stone’da, burada da bir semboldü yuvarlanan taş. “Başıboş bir avare olmak nasılmış” diye soruyordu kendi tarzında, ne de güzel yapıyordu bunu...

Tarantula, bir kitaptan ziyade Bob Dylan albümü olarak düşünülmesi gereken bir eser. Hazır ustanın 33. stüdyo albümü Together Through Life da çıkmışken, 134 sayfalık bu “albüm” Dylan şarkılarına eşlik etsin ve herkes kendinden bir parça bulurken Dylan’da, Dylan’dan da bir parça bulsun kendinde...

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.