ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 30 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Hayatın fon müziğiSayı: 772 - 27.04.2009


Görebildiğim Avrupa başkentlerinde, şehrin yaya geçişlerine ayrılmış meydanlarında ve yoğun yaya trafiği olan metro istasyonlarında, hep enstrüman çalan müzisyenlere rastlarım. Yakın çevrelerinde mutlaka biraz duraklar, çaldıkları melodiyi hayatıma indirmeye çalışırım.

Sonra ayırabildiğim birkaç metal parayı, bu ricaları için uygun görüp kenara boynu bükük biçimde yerleştirdikleri enstrümanlarının kutusuna veya metal bir kahve kupasına veya kalın kumaştan şapkaya veya deri ceket içine yavaşça koyup; sessiz bir teşekkür işaretiyle ayrılırım. Bu planlanmamış davranışım, hayatımın o anı için oluşturdukları fon müziğine duyduğum tarifsiz coşkunun yansımadır.

Kimi zaman, metroda klasik batı müziği yorumlayan bir keman sesi verir bana bu yaşama sevincini. Gözleri kapalı keman çalan, uzun sarı saçlı, kuzeyli bir delikanlıdır... Kimi zaman şehrin göbeğinde vurma çalgılar ağırlığıyla yapılan bir rap şarkının ritmi yaşama sevincine dönüşür. Çalanlar, her zaman hayata güler yüzle bakan zencilerdir... Kimi zaman yemyeşil parkın loş ağaçlarının altından rüzgâr gibi gelen bir flüt sesi alıp götürür genç günlerime. Flütist genç kızla göz göze gelmeye çalışırım…

Bana bu fon müziği şartlanmasını ne yaptı biliyor musunuz? Sinema! Hiç fon müziği olmayan bir sinema filmi hatırlıyor musunuz? Ben hatırlamıyorum... Fon müziği aşka da eşlik eder, ayrılığa da... Sevişmeye de, kavgaya da... Cinayet işlenir, fon müziği devrededir. Katil kaçıp saklanırken fon müziği ona eşlik eder. Savaş görüntüleri, etkiyi yükseltmek için kesinlikle fon müziğinden destek bekler...

Bana bütün bunları, semtimin market düşleri gören büyük bakkalındaki kasiyer genç kızın anlattıkları hatırlattı. Geçen gün diyor ki türbanlı Alican: 'Usta, bu televizyon dizileri beni mahvetti vallahi...'

-Nedir sorun, hayrola?
-Sorun değil canım...
-Nedir peki? Çok mu dizi izliyorsun?
-Hayır, devamlı baktığım üç dizi var aslında...
-Seyrettiklerine mi inanıyorsun yoksa?
-Yok yoook, öyle değil... Hepsinde öyle güzel müzikler çalıyorlar ki...
-Doğru! İlgi gördüğü için dizilerin müzik albümleri de çıkıyor piyasaya...
-Allah sizi inandırsın, sabah uyanırken müzik duyayım istiyorum. Kahvaltı yaparken müzik duyayım istiyorum. Evden işe gelirken de, işten eve dönerken de, hep müzik çalsın istiyorum! Fon müziği yani! Öyle alıştırdılar ki beni, şaşarsınız... Hayatımın fon müziği olsun istiyorum!
-Bunu isteyen yalnızca sen değilsin ki Alican, ben de ararım fon müziğini günlük hayatımda! Şimdi Beyoğlu'nda bulabiliyorum aradığımı. İstiklal Caddesinde yürümeye başlıyorsun, önce akordeon sesi alıyor seni bir pasaj girişinde, banka önündeki kaval sesine teslim ediyor. Sonra ürkek bir bağlama yüreğini uzatıyor büyük mağazanın vitrini aşağısından...
-Ay ne güzelmiş... Hemen gidip gezerim vallahi... İzin günümde yani!
-Ama baştan söyleyeyim: Televizyon dizilerindeki gibi mükemmel sesler duymayacaksın! Onlar kaç türlü filtreden geçirilip öyle konuluyor görüntülerin arkasına. Beyoğlu'ndakiler acemice gelebilir sana biraz...
-Olsun canım! Öylesi daha güzel değil mi? Canlı müzik daha iyi gider...
-Haklısın vallahi! Sen ne enteresan bir türbanlısın be Alican?
-Beyoğlu'na en kolay nasıl giderim?

http://www.teksatir.com.tr/koseyazisi/837/hayatin_fon_muzigi.aspx


 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.