ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 31 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Stresle Savaşmanın Pratik Yolları...Sayı: - 08.03.2006


Günlük yaşamımızın artık neredeyse vazgeçilmez parçası sayılan 'stres' şimdilerde bütün dünyada üzerinde en çok konuşulan konu neredeyse. Stresle yaşamak bu gidişle `moda' olup çıkacak. Almanya'daki haftalık dergilerde de günlük yaşamın getirdiği gerginlikler konusu durmadan vitrine çıkarılıp incelenedursun, esasen stresle yaşamayı öğrenen milletin biz Türkler olduğunu aslında bütün dünyanın bilmesi lazım!

Yaşanılan ekonomik krizin yarattığı olağanüstü gerginlik, enflasyon ve işsizlik ile bir arada geçim derdi ve işten atılma korkusunun yanı sıra buna benzer yığınla güncel konu ve sorun(!) ister istemez insanların sürekli olarak sinirlenmesine neden oluyor ve stres vücudun sistemini de bozuyor. Doğrudan doğruya stres anında, sempatik sinir sistemi denen ve tansiyonu yükselten sinir sistemi aktivitesi aniden artıyormuş.

Ve ardından endişe, korku ile birlikte yükselen kan basıncı vücudun dengesini allak bullak ediyor. İşte bütün bunlara ilaveten trafik, kalabalık ortamlar ve ödenmesi gereken borçların düşüncesi de eklenince, insan ne yapacağını büsbütün şaşırıyor.

Şu sıralarda stressiz bir yaşamın nasıl yaratılacağı üstüne pek çok uzman dergilerde sayfalar dolusu tavsiye ve sağlık reçetesini sıralarken gerginliği azaltıcı metotlar da giderek yayılmakta...

Almanya'da meditasyon kurslarının ve Ayurveda meraklılarının müşterileri de günden güne çoğalıyor. İnsanlar kendilerini robotlaşmış yaşamın akışından kurtarmak için adeta çırpınıyorlar. Ancak gerçekler başka!

Almanya'da örneğin her 7 kişiden birinin sinir hastası olduğu ve stresle iç içe yaşadığı gerçeği geçenlerde açıklandı. GEK adlı sağlık kasasının yaptığı araştırma sonuçlarına göre yine sadece bu sene içinde ülke genelinde 12 milyon kişinin depresyon geçirdiği saptanmış. Yılda 155 iş günü ise havaya uçmuş. Münih'te ise bu tür sorunlar daha çok yaşanıyor gibi... Sokaklarda kendi kendine konuşan, evsiz ve yapayalnız insan manzaraları giderek artmakta. Ancak şurası bir gerçek ki, stresi azaltacak yığınla pratik çözüm de aslında yok değil. Uzmanların temcit pilavı gibi ikide birde sıraladıkları ``...Aman gergin ortamlardan uzak durun'' , veyahut ``Sevdiğiniz işlerle uğraşın'' yollu tavsiyelerine kulak asmasanız da, bunlar aslında gerçek. Ve tabii o bilinen reçeteler de magazin sayfalarından eksiz olmaz pazarları...

Efendim, bir hayvan besleyin, çiçeklerle uğraşın, resim yapın, sporu sevin ya da gezilere çıkın türü tavsiyelerin peşi sıra müzik dinlemenin, özellikle ``Arp'' müziği dinlemenin strese bire bir geldiğini bilmem duydunuz mu?

Son zamanlarda ben bu ``arp'' müziğine fena taktım. Tellerine dokunulduğunda insanı rahatlatan sihirli enstrüman arp, kimyasal ilaçlarla tedaviyi neredeyse rafa kaldıracak gibi etken... Bütünüyle insan vücudunu titreştiren geniş bir oktav düzeninin olması ve glissando tekniği ile arptan elde edilen ses dizilerinin sonsuzluk duygusu oluşturup göğüs kafesindeki beze ``thymus''u etkileyerek insan ömrünü de uzattığını biliyor muydunuz?

Ve inanın arp çalanlar uzun yaşıyorlarmış.

Evet, stresle ``harp'' etmenin yolu ``arp'' dinlemekten geçer dersek yanlış olmaz. Hem de bu konuda uluslararası üne sahip bir arpçımız bile var: Yardımcı doçent Ümit Tunak. Türkiye'nin ilk solo arp albümü ``Bir Meleğin Kanatlarında'' ise konuyla ilgilenenlere tavsiye edilecek ilk ve tek örnek.

Evet, öyle ya da böyle. Nasıl düşünürseniz düşünün, stresle savaşımın püf noktası, esasen insanın içinde huzur duyması ve yaşamdan zevk almasıdır. Şimdi bu pazar gününü, salaş bir deniz kenarı lokantasında, Hendel'in arp konçertosunu, mum ışığında dinleyip kırmızı şarap yudumlayarak sevgilinizle el ele olmanın mutluluğunu yaşamak, inanın bütün stresinizi silip süpürecektir. Deneyin! Ve siz siz olun, ``stres''siz yaşamanın yollarını keşfedin...




Editörün Notu
: Sitemizin açılışında ve her sayfa değiştirişinizde dinlediğiniz müzik, arpist Ümit Tunak’ın bu yazıda sözü edilen “Bir Meleğin Kanatlarında” adlı albümünden alınmıştır.








Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.