ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1925
Şu an 21 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


O müzik olmasa izlemezdin!Sayı: 747 - 19.03.2009


‘Rezervuar Köpekleri’nin unutulmazı ‘Little Green Bag’den girip ‘Issız Adam’ın yeniden meşhur ettiği ‘Anlamazdın’dan çıkıyorlar. Konservatuvarlı sinema âşıklarının çaldığı İstanbul Sinema Senfoni Orkestrası’nı, kurucusu Hakan Ateş anlattı

‘Rocky’nin müziği diye bildiğimiz bir Survivor şarkısı olan ‘Eye of the Tiger’, Cahit Berkay’ın ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ı, Henry Mancini’nin elinden çıkma Pembe Panter (Pink Panther’ ve ‘Baba’nın (The Godfather) tema müzikleri, Quentin Tarantino’nun meşhur filmi ‘Rezervuar Köpekleri’nin (Reservoir Dogs) akıldan çıkmayan şarkısı George Baker bestesi ‘Little Green Bag’ ve Çağan Irmak’ın ‘Issız Adam’ıyla tekrar popüler olan Ayla Dikmen’in sesinden dinlediğimiz ‘Anlamazdın’...

Unutulmayan film müziklerinden sadece birkaçı.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sanatçılarından Hakan Ateş’in kurduğu İstanbul Sinema Senfoni Orkestrası (İSSO) bu unutulmaz şarkıları büyük bir orkestrayla yeniden yorumluyor. Müziğin bir film için ve bir film müziğinin izleyici için ne anlam ifade ettiğini Hakan Ateş’le konuştuk.

Nasıl kuruldu bu orkestra?

Yıllardır hayalini kurduğum bir projeydi. Film müziği dinlemeyi çok severim. Üstelik film müzikleri senfoni orkestrası düzeninde kurulan orkestralarca çalınan, zengin aranjmana sahip müzikler olduğu için de ilgimi çekiyordu. Ben korno sanatçısıyım. Soundtrack’lerdeki korno soloları beni çok etkiliyordu. O soloları ve müzikleri çalabilmek için bir şeyler yapmalıydım. Birçok orkestra, film müziklerini yeni yıl konserlerinde ya da bahar konserlerinde seslendiriyor, fakat bu amaçla kurulan bir orkestra yoktu. Orkestra şefi ve kadro konusunda araştırma yaparken Hakan Şensoy’la birlikte bu orkestranın temelini attım. 

Orkestra kaç kişiden oluşuyor?

İSSO üç ana bölümden oluşuyor. 23-25 kişiden oluşan bir yaylı sazlar orkestrası, 45 kişiden oluşan ikili orkestra tabir ettiğimiz bir senfoni orkestrası ve konserde izlediğiniz büyük klasik orkestra düzenindeki 65-70 kişiden oluşan büyük orkestramız var.  Konserimizde 67 kişiyle çalmıştık.

Neler çalıyorsunuz?

Hasan Tura-Pop Uvertür, Klaus Badelt-Karayip Korsanları, Lalo Schifrin-Görevimiz Tehlike, Monty Norman-007 James Bond, Yalçın Tura-Şah Murat Süiti IV. Murat Dizi Müziği, Cahit Berkay-Selvi Boylum Al Yazmalım, John Williams-Schindler’s List Theme, Andrew Lloyd Webber-The Phantom of the Opera, Hans Zimmer-Gladyatör, Henry Mancini-The Pink Panther Theme, Leonard Bernstein-Batı Yakasının Hikâyesi Senfonik Danslar.  Planlarımızda Türk filmleri müzikleri, müzikaller, popüler filmler, aşk filmleri müzikleri konseri gibi çeşitler var.  

Aldığınız tepkiler nasıl? İnsanların hoşuna gidiyor mu?

Evet, herkesten olumlu tepkiler alıyoruz. Konser sonrası eleştiriler geldikçe çok doğru bir iş yaptığım kanaatine vardım. Çünkü dinleyiciler film müziklerine çok ilgi gösterdi. Hatta şu filmin müziği de olsun, neden bunu çalmadınız gibi yapıcı eleştiriler de geldi. Bu sevindirici bir olay. Film müzikleri önemli. Müzik dinlediğimizde kendimizden bir parça buluruz içinde ama film müzikleri bambaşka bir dünya. 

Çağan Irmak’ın meşhur ettiği şarkıları da repertuvarınıza alıyor musunuz?

Olabilir, şu an bilemiyorum. Çağan Irmak, ‘Issız Adam’ filminde hepimizin bildiği, severek dinlediğimiz eski Türkçe pop müzikleri kullandı. Konuyla bütünleşen müziklerdi, filmi izleyen herkes o müziklerde kendinden bir şey buldu. Bu, film müziğinin başarısıdır bence. Film olmasaydı da o müzikleri bilecek ama kendimizle bütünleştiremeyecektik. Böyle olunca hem görsel hem de işitsel olarak kişi kendisini filmde anlatılan olayda buluyor. 

En sevdiğiniz, unutamadığınız film müziği hangisi?

‘Schindler’s List’ (Schindler’in Listesi). İnsanlık dramını çok iyi anlatan filmde müziklerin katkısı o kadar büyüktü ki, şu an bir yerde çaldığı zaman yine o dramı hissedebilirsiniz. Bence filmin önüne geçmiş müziklerden biridir. 

Müzik seçimleriyle beğendiğiniz yönetmenler kimler?

Steven Spielberg. Besteci John Williams’la çalışan yönetmen, unutulmaz filmlere ve müziklere imza attı. Gore Verbinski var, ‘Karayip Korsanları’ serisinde John Williams’tan sonra çok başarılı bulduğum Hans Zimmer ile çalıştı. Unutulmazlar arasına girmiştir bu ikili de. Çağan Irmak var tabii ki. ‘Babam ve Oğlum’, ‘Issız Adam’ gibi filmler müzikleriyle de öne çıktı. Cahit Berkay’ı da unutamayız. Birçok film müziğine imza atmıştır. Şimdi ilk aklıma gelenleri söyledim ama hatırlayamadığımız ve müziklerini çok iyi bildiğimiz sayısızca film var. Artık yerli-yabancı tüm yönetmenler bence film müziğinin önemini çok iyi biliyor, ekipleriyle filmlerine en iyi müziği yerleştirmeye çalışıyor. İz bırakmayan bir müziğin çalındığı filmlerin çok başarılı olacağına inanmayanlardanım. 

En iyi müziklere sahip Türk filmleri hangileri sizce?

‘Selvi Boylum Al Yazmalım’, sonra ‘Hababam Sınıfı’ müzikleri, ‘Fırat Ağıtı’, ‘Babam ve Oğlum’, ‘Feride’, ‘Mavi Boncuk’, ‘Öyle Sarhoş Olsam ki’, ‘Son Verdim Kalbimin İşine’, ‘Issız Adam’... O kadar çok var ki... Ama ilk aklıma gelenleri söyledim. Hatırlayamadıklarımdan özür dilerim. 

Nerelerde çaldınız şimdiye kadar?

Şu ana kadar bir konser verdik. Sponsor arayışlarımız kreatif direktörümüz Volkan Severcan ile devam ediyor ama ekonomik kriz bizi de etkiledi. Umarım en kısa zamanda bu krizi aşıp dinleyicimizle buluşuruz. Albüm yapma konusunda da bir girişimimiz var. Konser kaydımızı CD olarak çıkarmayı planlıyoruz. 

Yurtdışında örnekleri var mı bu orkestranın?

En büyük örneği John Williams’ın Boston Pops orkestrası. Onun dışında bu amaca yönelik orkestra yok. İlk örneği Moskova Sinema Senfoni Orkestrası ama onlar da konser yapmıyor, filmlere müzik kaydı yapıyorlardı. Birçok orkestra film müziklerinden örnekler çalıyor ama kuruluş amacı sadece film müzikleri çalmak olan Boston Pops dışında orkestra bilmiyorum.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.