ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1932
Şu an 4 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Foma’ya Apocalyptica desteğiSayı: 745 - 17.03.2009


Türkiye’de “sert” denilebilecek bir müzik yapmak hiçbir zaman kolay olmadı. Kimi zaman arz talep meselesiydi durum, kimi zamansa yalnızca korku. Rock müziğe ket vuran belki de bu olmuştu. Ama artık bunları geride bırakmış, ticari kaygıdan uzak, geceleri yatağına rahat gidebilen insanlardan kurulmuş bir rock grubu var Türkiye’nin: Foma. Ama yalnız değiller, başka bir grup daha var işin içinde. 1996’da Finlandiya Sibelius Akademisi’nde çello bölümünün dört öğrencisiyken Metallica şarkılarını yorumladığı albümleriyle dünyaca tanınmıştı Apocalyptica... Aradan 13 yıl geçti. Şimdi ise Foma’nın Apocalyptica ile birlikte çalıştığı Albüm yayınlandı. 

Mavi Sakal üyelerinden Batur Yurtsever, Murat Tümer ve Tanju Eren’in Evren Uysal ile birlikte kurdukları Foma korkusuzca dilediği müziği yapıyor. Tanju Eren’in en sevdiği roman olan Kurt Vonnegut imzalı Kedi Beşiği’nden geliyor grup ismi. 2007 temmuzunda yapacakları proje için gruplarına vokal ararken 4X4’ten Deniz Tuzcuoğlu’nun tavsiyesi üzerine Evren Uysal’la tanışıyor grup üyeleri ve aradıklarının Uysal olduğunu hemen anlıyorlar; böylece 14 Temmuz 2007 Foma’nın doğum tarihi olarak müzik tarihindeki yerini alıyor. “Geçen sene üç şarkı yaptık ve EP olarak yayınladık, yalnızca bin tane basıldı ve bizden bir şeyler bekleyenlere adımızı duyurduk” diye anlatıyor davulcu Murat Tümer. Apocalyptica kadar ünlü bir grupla çalışmalarını ise “Opus 8’e yaylı çalınması lazımdı, bunu en iyi Apocalyptica yapar dedik. Gruba onlarla çalışmak istediğimizi söyledik ve şarkımızı gönderdik. Dünya turnelerinde olmalarına rağmen hemen cevap geldi ve bizle çalışmak istediklerini söylediler” diyerek açıklıyorlar. Foma ilk albümleri Albüm’de, hem Apocalyptica hem de usta caz trompetçisi İmer Demirer gibi türlerinin usta isimleriyle çalıştığı için çok memnun.

Grup albümle ilgili tüm işleri temmuzda bitirmiş olsa da ekonomik kriz nedeniyle hemen yayınlayamamış. Albüm’ün sound’u hakkında ise ortak bir karara varmışlar. “Albümü yaparken aramızda tek bir şeyi tartıştık. Yaptığımız müzik ticari anlamda Türkiye’de fazla algılanmayacak bir tür. Ne yapalım? Alttaki sert altyapının üzerine dokuz sekizlik Türk ezgileri mi katalım? Öyle yaparsak bırakın birbirimizin yüzüne bakmayı aynada kendi yüzümüze bakamazdık. Yaptığımız şey bizim çocuğumuz, bunu ticaret için değil kendimizi yansıtmak için yapıyoruz, bize güvenen gençlere bundan başka bir şey veremeyiz diye düşündük. Dördünümüzün de ortak görüşü bu yöndeydi. Ondan sonra dünyanın en iyi stüdyolarından biri olan Finlandiya’daki Finnvox’la çalışmaya karar verdik çünkü bizi en iyi onlar anlıyor ve yansıtıyor” diyen Foma “Bu dörtlü bir araya gelince ortaya çıkan adamın yaptığı müzik bu oldu” diyerek devam ediyor söze. Niceliğe değil niteliğe önem verip, gerek yurt içi gerek yurt dışında gereken kesime ulaşmaya başladıklarını anlatıyorlar. “Albümü kaydettikten sonra iki büyük plak şirketine gittik ve dinlettik. Bize, ‘elinize sağlık ama bu albüm Türkiye’de olmaz’ dediler. Dışarı çıktığımızda birbirimize bakıp sarıldık ve ‘evet doğru yoldayız’ dedik. Zira yaptığımız müziği anlamayacaklarını biliyorduk” diyor Tümer ve Batur Yurtsever “Müzik ticaretin malı değildir” diyerek tavrını ortaya koyuyor. “İnanmadığın bir şeyi kolayca yapmak mı, inandığın bir şeyi zor koşullarda yapmak mı daha zor” diye soruyor Tanju Eren. Cevap aslında çok açık değil mi?   

Foma’nın tüm albümünü Myspace’ten dinlemek mümkün. Böylece albümü almadan önce tamamını dinlemek ve ne alacağınızı bilmek mümkün. Yurtdışında pek çok ülkeden ilgi görüyor grup, arkadaşlık isteklerinin büyük bölümü yurt dışından geliyor, buna rağmen Foma “Önce Türkiye” diyor. Tamamen ortak bir çalışmanın ürünü olan Albüm hakkında Evren Uysal “Fikirlerimizi birleştirip ve üzerine düşünüp stüdyoda ortak çalışmamızın ürünü olarak ortaya çıkıyor şarkılarımız, işin bir kısmı bir kişiye mâl edilemez, dört kişinin ortak çalışması her şey” diyor ve böylece ‘ben’den ‘biz’e geçmeyi başarıyorlar kendi deyişleriyle.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.