ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 30 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


ATV - Sabah Plazada grevSayı: 740 - 10.03.2009


Belki de, başarılı bir avdan dönen ilkelin, avı ve dolayısıyla kendi kahramanlığını (!) mağara duvarına resmettiğinden, Babil’deki duvar gazetelerinden, diyar diyar ya da şato şato gezen ozanlardan ve nihayet ‘Rönesans İtalyası’ndaki haber mektuplarından beri medyaya sahibiz. Medya artık, en baştaki amacın; yani ‘haberleşme’nin çok daha ötesinde, egemen ideolojinin, gündelik olayların yorumu aracılığıyla zihinlere kazınmasına hizmet ediyor. Medya şimdilerde oldukça büyüdü, dünya genelinde medyayı elinde bulunduranlar; Maxwelller, Murdochlar, Stevensler türedi.

‘Parayı veren haberini yaptırır’ gazeteciliği

Ertuğrul Özkök’ün hiç çekinmeden söylediği “Gazetem bir sanayi kuruluşu, ben de bir sanayiciyim. Malımı en iyi biçimde satmakla yükümlüyüm” lafı, Türkiye’deki 1980 sonrası medyanın durumunu güzelce özetliyor. Burada Özkök’ün ‘mal’ nitelemesine maruz kalan; haberdir. Yani parayı veren haberini yaptırır. Mesela bir de Uğur Dündar gazeteciliği var. Önce pisliği ortaya çıkarıyorsun, sonra ‘yayınlamamak için’ para istiyorsun. Tabi bu ülke, her ay kendi kendine ödül veren Aydın Doğan’ları da gördüğü için bol geliyor bunlar!

‘Sendikadan istifa et, sana çikolata alacam”

Yukarıdaki olumsuzluklardan mağdur olanlarsa yalnız ‘haber alan’lar değil. Haberleri yapanlar da; basın emekçileri de, aldıkları maaşların komikliğinden, yazılarının, haberlerinin sansüre uğramasının normalleşmeye yüz tutmasından, iş güvenliklerinin yoksunluklarından vb. durumlardan rahatsızlar. İşte bundan sebep, ATV-Sabah grubunda çalışan ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’na (TGS) üye olan, toplu sözleşme görüşmelerinde tekliflerinin çoğu kabul edilmeyen ve Genel Yayın Yönetmenleri tarafından ‘Sendikadan istifa et, sana çikolata alacam” kıvamında başlayan ve “Bırakmazsan işten atarım”a varan tehditlere maruz kalan gazeteciler, “Bu sendika (TGS) sarı sendika” deyip bu çalışmaya katılmayan ‘solcu’(!) meslektaşlarının gözleri önünde 29 yıl sonra üzerindeki ölü toprağını attı; El-Zeydi selamla ayakkabılarını çıkardı, greve çıktı. Darısı editoryal bağımsızlığını yitirmiş, dahası onurunu da yitirmek üzere olan diğer gazetecilere!

ATV-Sabah’taki sendika çalışmasına zaman dizimsel bir bakış

9 Mayıs 2007 – 1 Nisan’da TMSF tarafından el konulan ATV-Sabah grubunda sendikalaşma çalışmalarına karşı 3 gazeteci işten atıldı, diğer gazetecilere de çeşitli yollarla gözdağı verildi.

19 Haziran 2007 – Sabah gazetesi çalışanları 406 kişinin üye olmasıyla beraber çoğunluğu elde etti ve toplu sözleşme yetkisi için başvurdu.

22 Haziran 2007 – A.Ü İletişim Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, ATV-Sabah’tan atılan basın emekçilerine destek veriyor.

5 Aralık 2007 – ATV-Sabah grubu medya bileşenleri Çalık grubuna satıldı; böylece Tayyip Erdoğan ATV-Sabah grubu medya ile dünür oldu. Çalık grubu tehditlerle sendikasızlaştırmaya başladı ve TGS’nin yetkisini elinden almak için mahkemeye başvurdu.

28 Mart 2008 – Yargıtay, TGS’nin yetkili sendika olduğuna karar verdi.

26 Haziran 2008 – Toplu sözleşme görüşmeleri başladı.

12 Ağustos 2008 – Sendikadan istifa etmesi için baskı yapılan basın emekçileri plazanın önünde oturma eylemi yaptı. Bundan 4 gün sonra da Forbes dergisinin yazıişleri müdürü ve editörü tepki olarak istifa etti.

17 Aralık 2008 – TGS, ATV-Sabah plazaya grev ilanını astı.

13 Şubat 2009 ATV-Sabah medya grubunda grev başladı.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.