ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1934
Şu an 10 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müziğin en gizemli haliSayı: 723 - 13.02.2009


Kilisenin yüksek tavanına çarpan sonra da yavaş yavaş aşağıya inerek binanın her köşesinde yankılanan sesler, resimler çizer insanların zihninde. O resimleri oluşturan renkler ve şekiller kişiden kişiye farklılık gösterse de beynin kıvrımlarında asılı duran tüm tuvallerin yüzeyinde ortak bir renk kalır: Huzurdur o rengin adı.

Kiliselerde, insanların yüreklerine huzurun rengini nakşeden melodileri korolar seslendiriyor yüzyıllardır. Adları müzik tarihine silinmez harflerle yazılmış besteciler tarafından dinî ayinler için özel olarak bestelenen eserler kuşkusuz dinî olduğu kadar sanatsal açıdan da büyük öneme sahip.

İstanbul’da dinî müzikleri, çok sesli halk ezgilerini ve operaların koro partilerini başarıyla seslendiren, kendini kanıtlamış bir koro var: Feriköy Ermeni Kilisesi’nin bünyesinde faaliyet gösteren Vartanants Korosu. Bugüne kadar Sezen Aksu, Nükhet Duru gibi tanınmış sanatçılarla sahne alan, opera ve senfoni orkestrasıyla konserler veren Vartanants Korosu, 14 Şubat Cumartesi akşamı saat 21.30’da Aya İrini’de sahne alacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Mistik Sanat Festivali kapsamında sanatseverlerle buluşacak olan çok sesli koro, Ermeni dinî ve halk müziğinden örnekler seslendirecek.

Bu vesileyle şef Adruşan Halaçyan ve Surp Vartanants Korosu’nun yönetim kurulu başkanı Setrak Davuthan ile konuşma şansına sahip olduk. Daha önce Kalan Müzik tarafından yayınlanan Vartanants Korosu albümünde ve çeşitli konserlerde dinleme imkânı bulduğumuz koroyu, bu kez Feriköy Ermeni Kilisesi’nin üst katındaki koro bölümünde dinlemek, buluşmanın kuşkusuz en güzel yanıydı.

Konserde Ermeni dini ve dünyevi müziğin çeşitli örneklerini çok sesli yorumlayacak olan koronun konser repertuvarında Gomidas, Yegmalyan ve Bartevyan tarafından yazılan Badarak ayinlerinden bölümler de yer alıyor. Ermeni kilisesinin komünyon ayini olan Badarak’ın kelime anlamı, kurban. İsa Peygamber’in son akşam yemeğinde ekmek ile şarabı kendi bedeni ve kanını simgeler biçimde havarilerine sunuşunu anlatmak amacıyla düzenlenen Badarak ayini, 20. yüzyılın başından beri çok sesli icra ediliyor. Adruşan Halaçyan, Ermeni müziğinde çok sesliliğin nasıl başladığından söz etti: “Ermeni müziğini genel anlamda dinî ve din dışı olarak iki ayrı kategoride değerlendirmek gerekiyor. M.S. 4. yüzyıldan, 12. yüzyıla kadar Ermeni kiliselerinde Şaragan adı verilen tek sesli ilahiler okunuyor. 12 ile 19. yüzyıl arasında ise Ermeni dinî ve halk müziği birbirine yaklaşıyor ve Ermeni ayin müziği son şeklini alıyor. Ermeni müziğinde çok sesliliğe ise 20. yüzyılın başında Magar Yegmalyan ve Gomidas ile geçiliyor. Magar Yegmalyan’ın Gomidas’tan daha zayıf bir müzisyen olduğu yönünde yanlış bir inanış var. Bu kesinlikle doğru değil. Yegmalyan, Gomidas’ın hocasıdır aslında. Yegmalyan, yeni bir Badarak melodisi besteliyor ve öğrencisi Gomidas bu melodiyi geliştiriyor. Yegmalyan döneminde kilise çevresi tutucuydu ve maalesef Yegmalyan kiliseye org soktuğu için afaroz edildi. Yegmalyan ve Gomidas dışında Badarak bestelemiş başka müzisyenler de var.”

Adruşan Halaçyan, müzikolog, rahip ve koro şefi Gomidas’ın Ermeni Halk Müziği’ne yaptığı katkılardan söz etmeden geçemiyor. Gomidas yüzyılın başında Ermeniler’in yaşadığı coğrafyayı gezmiş ve binlerce halk şarkısını derleyerek günümüze kadar ulaşmalarını sağlamış. Daha sonra Gomidas, bu şarkıların bir bölümünü çok sesli olarak düzenlemiş.

1909 yılında ilahilerin seslendirilmesi amacıyla kurulan, 1932 yılında ise çok seslilik esasına göre yeniden yapılandırılan Vartanants Korosu, 1940’lı yıllarda dünyaca ünlü müzik ustaları Prof. Arşam Kavafyan ve Prof. Edgar Manas tarafından çalıştırıldı. Koronun şimdiki şefi Adruşan Halaçyan, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde tenor. Halaçyan, 1985’ten beri Vartanants Korosu’nu çalıştırıyor.

Kültür, sanat faaliyetlerini takip edenlerin malumudur Vartanants’ın bugüne değin katıldığı konserler ve müzik alanında kazandığı başarılar. Koro, Sezen Aksu ile 2002 yılında İzmir, Antalya, İstanbul ve Belçika’da konser verdi. 2003 yılında son derece zor koral bir eser olan Mozart’ın Requem’ini şef Orhan Şallıel yönetiminde CRR Senfoni Orkestrası’nın eşliğinde yorumladı. Aynı eseri bir kez de Devlet Senfoni Orkestrası’nın yıllık programı kapsamında ve şef Antonio Pirolli yönetiminde icra etti. Koro bunun dışında, Cenk Taşkan adıyla bilinen besteci Majak Toşikyan’ın bestelerini Nükhet Duru’yla birlikte seslendirdi. Daha sonra bu konserin kaydı Sevgiyle El Ele adıyla yayınlandı. Bunlar, iki albümü bulunan koronun bugüne kadar yaptığı çalışmalardan sadece bir kaçı.

Setrak Davuthan, organist Lusi Kahvecioğlu’nun koroya gerek enstrümanıyla gerekse sesiyle eşlik ettiğini ifade ediyor. 

Şef Adruşan Halaçyan ise koro üyelerinin sadece Ermenice eserleri değil Il Trovatore, La Traviata, Nabucco gibi tanınmış operaların koro partilerini de yorumladığını anımsatıyor.

Vartanants Nedir?

Ermeniler, 301 yılında, Kral Drtad’ın egemenliği altındayken devlet ve millet bütünlüğü içinde Hıristiyanlığı kabul etti. Hıristiyan Ermenilerle, pagan Sasaniler 451 yılında, Vartanants savaşında karşı karşıya geldiler. Din uğruna yapılan bu savaşı Ermeniler kaybetmiş, ancak başkumandan Vartan Mamigonyan, cesaretiyle efsaneleşmiştir. Savaşın sonunda Ermenilerin Hıristiyan kalmış olması nedeniyle bu olay Ermeni tarihinde büyük öneme sahiptir ve kilise takviminde yer alan önemli yortulardan biridir. İşte Vartanants korosu adını bu din savaşından alıyor.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.