ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 18 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Komünizm ve Rock Müzik arasındaki ilişkilerSayı: 720 - 10.02.2009


Komünizm yaşanmış olaylara bakarak tanımlandırılmaya çalışılırsa, bireye dağıtılan otoriteye (monarşi) karşı çıkan, bütün otoriteyi devlete aktaran bir sosyalist düzendir.

Bu ideolojiye göre herkes eşit, fakat sınırlı haklara sahiptir. Hakların eşit olmasının sebebi insanların eşit olarak doğduğuna inanılmasıdır. İdeoloji Karl Marx tarafından dönemin Almanya’sı temel alınarak ortaya çıkartılmıştır. Yani Marx’a göre onun yaptığı komünizm sadece Almanya’da uygulanabilir, eğer farklı kültüre sahip devletlere uygulanmak istenirse, o kültüre göre değiştirilmesi gerekir. Ayrıca Marx, yaşanmış olanın dışında, devlet otoritesinin nedenini, otoritenin eşit şekilde halka dağıtılması olarak görmüştür. Yani otorite tamamen halka aittir, devletin görev ve sorumluluğu bu otoritenin eşit olarak dağıtılmasıdır.

Komünizme göre insanlar da aynı insanlar gibi yaşam mücadelesi içinde gelişerek evrimleşir. Yani durağanlık ve sabitlik insanlar için bir engeldir.

Teori kısmını kısaca geçtikten sonra elimize kalan yaşanmış olaylardır. Komünizm uygulandığı yerlerde teorideki sonuçları doğurmamıştır. Bunun en büyük nedenlerinden birisini Marx ile Lenin’in bir diyalogu bize açıkça veriyor. Lenin, bir Marx hayranıdır ve komünizmi Rusya’da uygulamak istiyor. Marx’a konuyu açıyor fakat Marx karşı çıkıyor. Nedeni, Marx’ın oluşturduğu sosyalist düzen, Alman kültürü ve gelişimi temel alınarak yapılmıştı. Farklı bir kültür için farklı bir sosyalist düzen gerekliydi. Aynı düzenin farklı kültürlere uygulanması düzenin anlaşılamamasını ve hatta yanlış işlemesini, sonuç olarak da felaketi ya da kargaşayı getirecekti. Lenin bu durumu tam olarak algılayamayarak komünizm içinde küçük değişikliklerle Rusya’da komünist darbeyi gerçekleştirdi. Kısa vadede güzel sonuçlar vermeye başlayan komünizm, halkın tam olarak özümseyememesi nedeniyle gittikçe zorlaşmaya başladı. Öncelikle halka komünizm ve sosyalist yaşam hakkında yeterli düzeyde verilmeyen eğitimler bu zorlukların başında geliyordu. Fakat Lenin yılmadı. Düzeni koruyabilmek için askeri gücünü kullanmaya başladı. Daha sonra yerine geçen Stalin ise düzende biraz daha değişiklikler yaptı. Başlangıçta Lenin’e göre daha hoşgörülü bir tavır takınan Stalin zamanla halkı askeri gücüyle korkutarak ve baskılarla kendi oluşturduğu komünizmi uygulamaya devam etti. Süreç ilerledikçe komünizm farklı boyutlara girdi ve diğer komünist devletlerde olduğu gibi devrim sona erdi. Komünizm Sovyetlerden çekildi.

Yaşanmış olaylara baktığımızda halka tanınan sınırlı ve eşit özgürlüğün karşısında devlete sınırsız özgürlük tanınmıştır. Yani halkın karşısında çok büyük ve bütün bir otorite olan devlet vardır.

Tarihten vereceğim örneklerle komünizm çok, çok daha iyi anlaşılacaktır. Mao döneminde Çin’de demir-çelik üretiminde bütün halk çalıştırılmıştır. Doktorlardan öğretmenlere herkes mesai saatinin bitimiyle elbiselerini çıkartır, küçük tandırlarda eski demirleri yeniden işlemeye çalışırlar. Yine Çin’de tünel yapımında halk çalıştırılmıştır. Eşit özgürlük düşüncesi nedeniyle yapıma gitmeyen kişiler ağır cezalara çarptırılmıştır ki dönemde en fazla görülen ceza idamdır. Yine Lenin ve Stalin dönemi Sovyetler Birliği’nde aynı durumları görebiliriz; fakat Stalin’de durumlar biraz daha farklıdır. Stalin devlete karşı duyulan saygının ve sevginin kendisine karşıda gösterilmesini istemiştir. Bir konferansında konuşmasının öncesinde başlayan alkış tufanında alkışı ilk kesen kişiyi ölümle cezalandırması bunun en büyük örneklerinden birisidir.

Bu arada Mao döneminde Çin en büyük gelişimini göstermiştir fakat en büyük fiyaskolarını da vermiştir. Örneğin bahsettiğim demir-çelik üretimi sonrasında çıkan çeliklerin kalitesiz olması o çeliklerin kullanılmamasını doğurmuş. Yine tünel çalışmaları sırasında tünellerin bir, bir çökmesiyle binlerce kişi hayatını kaybetmiştir.


Komünizm döneminde müzik yapma aşamasına gelince. Komünist yönetim düzeni koruyabilmek için elinden gelen bütün baskı ve yasakları uygulamıştır. Tabi ki bunun başında sanat yer almıştır. Doğal olarak insanlara en yakın sanat dallarından biri olan müzik doğrudan etkilenmiştir. Müzik yapanlara kısıtlamalar getirir. Nedeni devletin yaptıklarının sorgulanmaması gerektiğidir. Devletin yaptığı hiçbir şey sorgulanmamalı devlet hiç bir zaman yerilmemelidir. Yapılan sanat eserleri öncelikle komünist yönetime gönderilir. Yönetim eserin sansürlenecek bölümlerini sansürler veya eseri tamamen iptal eder. Tabi iptal edilmesi demektir ki sanatçı bir suç işlemiştir ve cezalandırılmalıdır. Böyle bir durumda özgür müzik yapmak isteyenler ülkelerinden kaçmak zorunda kalmış daha özgür ülkelere gitmişlerdir. Örneğin Rachmaninov bu kişilerden birisidir ve ölene kadar ABD’de kalmıştır. Glazunof, Tchaikovsky gibi örnekler arttırılabilir.

Rock müzik bu sistemde nasıl çalışabilir? Eğer ki rock yapacak olursan kesinlikle cezalandırılacaksın çünkü rock yapan birisi karşısındaki olumsuzlukları görmezden gelemez. Olumsuzluklardan direkt olarak bahsedecek olursan, eserin iptal edilir ve cezalandırılırsın. Dolaylı olarak bahsedecek olursan eserin sansür alır ve böylece artık rock özelliği kalmaz.

Rock müzik ile arasındaki benzerliklerinden bahsedersek; her ikisinde de eşit özgürlükler söz konusudur. İkisi de halkın dış güçler tarafından sömürülmesine karşı çıkar. Karşıtlıklar ise; birisinde halka çok kısıtlı özgürlükler sağlanmıştır fakat rock müzik düşüncesinde özgürlükler olabileceğinin en üst noktasında olmalıdır. Komünizmde devlet kısıtlayıcı otoritedir fakat rock müzik düşüncesi halktan başka otorite tanımaz.

Sonuç olarak rock müzik Jack Black’in sözleriyle Adama yapılan başkaldırıdır. Adam ise otoriteyi tek başına taşıyanı anlatan bir kavramdır. Rock müzik bu açıdan komünistlerin devletlerine de karşı çıkmaktadır.

Sevgiyle kalın… Rock yapın…



sixthrise

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.