ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1934
Şu an 10 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Güneş gücüyle müzik...Sayı: 716 - 04.02.2009


Güneş Enerjisi Teknolojileri Fuarı’nda, dünyada ilk kez, güneş enerjisiyle çalışan ses sistemiyle konser verecek olan Yağız ve Öngür, konserde güneşle ilgili eserler seslendireceklerini söylüyorlar

Yeryüzüne sarı, gösterişli bir paketin içinde sunulmuş, eşsiz ve hayati öneme sahip bir armağan gibidir güneş. Kendi bedeninden kopup uzağa düşen, durmadan dönen ve döndükçe bedeni soğuyan evladına, dünyaya karşı cömert olmuştur o her zaman. İçindeki derin denizleri, yeşil ormanları, ulu dağları mavi bir şapkanın altında korumaya çalışan dünya ise gittikçe kirleniyor annesi güneşin gözleri önünde ve tükeniyor kaynakları. Dünyanın kirlenmesine ve kaynaklarının tükenmesine neden olan en önemli etkenlerden biri, insanoğlunun güneş ışığı, rüzgâr ve su gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma konusunda yeteri kadar çaba göstermemesi ve kömür, petrol, mazot gibi fosil yakıtları tercih etmesi. Bu tercih yüzünden atmosfer zehirli gazlarla doluyor ve dünya gün geçtikçe yaşanmaz bir yer haline geliyor.

Bu gerçeğe dikkat çekmeyi ve insanları güneş enerjisi konusunda bilgilendirmeyi hedefleyen 2. Güneş Enerjisi Teknolojileri Fuarı, 26 şubat-1 mart tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak. İhlas Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarın ilk gününde Moğollar grubundan tanıdığımız Taner Öngür, Serap Yağız’la birlikte dünyada ilk kez güneş enerjisiyle çalışan ses sistemiyle konser verecek. Konser repertuvarında Serap Yağız’ın Güneş Enerjisi Teknolojileri Fuarı’na yetiştireceği Güneş Şarkıları albümünden şarkılar yer alacak.

Taner Öngür ve Serap Yağız’la güneş enerjisi ve Güneş Şarkıları hakkında sohbet ettik.

Konserlerde mazotla çalışan ses sistemi kullanılmasından çok rahatsız olan Taner Öngür, alternatif kaynak arayışındaymış uzun zamandır. “Güneş Şarkıları albümü, fuardan önce ortaya çıkmış bir proje. Çeşitli şairlerin güneş hakkındaki şiirlerden bir seçme yaptım ve dokuz tanesini besteledim. Bu albüm üzerinde çalışırken, Güneş Teknolojileri Fuarı’ndan haberdar oldum. Daha sonra fuarı düzenleyen yetkililerle irtibata geçip Güneş Şarkıları’nı Güneş Fuarı’nda seslendirme önerisinde bulundum. Onlar da bunu kabul ettiler ve biz 26 şubat günü dünyada ilk kez, güneş enerjisiyle çalışan bir ses sistemiyle konser vereceğiz. 2009 yazında ABD’deki Portland da lokal olarak böyle bir etkinlik yapılacak ama biz onlardan aylarca önce, dünyada ilk kez müziği güneş enerjisiyle buluşturacağız.”

Konser için güneş ile ilgili mitlerden ve efsanelerden esinlenerek çeşitli giysiler tasarladıklarını da söylüyor Taner Öngür.

BarışaRock Festivali’nde mazotla çalışan ses sistemi kullandıklarını ve o dönemde iki saatlik bir konser esnasında bir ailenin bir aylık enerji ihtiyacı ile eşdeğer enerji tüketildiğini söyleyen Taner Öngür, küresel ısınmaya karşı olan bir etkinlikte mazot kullanılmasından rahatsız olmuş ve alternatif kaynak arayışına girmiş. Bu arayışın sonunda da güneş eserjisinin, müzik alanında da rahatlıkla kullanılabileceğini tespit etmiş.

Öngür ve Yağız, Can Yücel’in nükleer enerji karşıtı “Nefesi kükürt kokanlar, şapkası boktan kaptanlar” dizeleriyle başlayan Son Söz adlı şiiirinden Taner Öngür’ün bestelediği şarkıyı, Güneş Şarkıları albümünde yer almamasına rağmen konserde seslendirecekler.

Öngür, ses sisteminin nasıl çalıştığı hakkında bilgi de veriyor bize. “Güneş panelleri güneş ışığını enerjiye dönüştürüyor ve bu enerji akülerde depolanıyor. Güneş panelleri sanıldığı gibi pahalı aygıtlar değil, üstelik bakım ve onarımdan geçirilmeleri de gerekmiyor. Dünyadaki en eski güneş panelinin bile hâlâ çalışıyor oluşu bu araçların dayanıklılığına örnek teşkil ediyor. Güneş enerjisiyle konser vermek için illaki açıkhavada olmanız gerekmiyor, aküleri önceden şarj ederek kapalı alanlarda da güneşin gücüyle müziğin gemisini yürütmek mümkün.”

Güneş Şarkıları isimli albümünde yer alan dokuz şarkının müzik ve düzenlemeleri Taner Öngür’e ait. Bunların arasında Nazım Hikmet’in “akın var güneşe akın!/güneşi zaptedeceğiz/güneşin zaptı yakın!” dizileriyle tanınan Güneşi İçenlerin Türküsü adlı şiiri de var. Serap Yağız’ın ilk albümü Suların Uğultusu’nda halk müziğinin etkisi hissediliyordu ancak Güneş Şarkıları’nda halk müziği etkileri yok. Gitarların ağırlıkta olduğu rock formunda bir albüm olacak bu. Ancak farklı tarzda eserler de var albümde. Mesela Güneşi İçenlerin Türküsü rock opera, Güneş Doğacak ise country tarzında. Bunun dışında balatlar da var. Hem Serap Yağız hem de Taner Öngür, müzik türleri arasında keskin bir ayrım yapılmasından yana değil. O yüzden yazdıkları ve yorumladıkları şarkılarda rock, caz, halk müziği gibi türlerin etkileşimini esas alıyorlar. 

Serap Yağız, Güneş Şarkıları‘nı “bir ara albüm” olarak tanımlıyor ve üçüncü albüm üzerinde çalışamaya başladıklarını, repertuvarın da yavaş yavaş şekillendiğini söylüyor. Üçüncü albümde,  Serap Yağız ve Taner Öngür’ün bestelerinin yanında Tülay German ve Cem Karaca şarkıları da yer alacak.

Kendine sadece sanattaki başarısıyla değil hayattaki tavrı ve duruşuyla da Tülay German’ı örnek aldığını söyleyen Serap Yağız, “Tülay German’ı çok seviyorum. En zor zamanlarımda onun müziğe olan aşkını örnek aldım” diyor.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.