ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1931
Şu an 36 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


2009 yılında “Hadise” var!Sayı: 693 - 02.01.2009


Tüm müzik dostlarıma “Yeni Yılınız Kutlu Olsun, hepinize mutluluk ve huzur ve kazanç getirsin” diyerek sözlerime başlamak istiyorum.

2009 yılına çok “Hadise”li bir şekilde girdik.

TRT ekranlarından izlemişsinizdir.

Evet,
2009’a Hadise’yle giren TRT, Eurovision şarkısı “Düm Tek Tek”i de ilk kez yayınladı. Yayınlanır yayınlanmaz da ortalık karıştı. Her kafadan bir ses çıktı desem çok abartmış olmam herhalde. Şarkı, müzik otoritelerini böldü. “Okul müsameresi” diyen de var “ilk 5’e girer” diyen de...

Ritmik bir şarkı olan “Düm Tek Tek” genelde beğenilirken, eleştiren müzik otoriteleri de oldu.

Ajanslardan gazetemizin posta kutusuna düşen haberlere göre ülkemizin önde gelen popüler müzik otoriteleri bakalım neler söylemişler Hadise’nin hadise yaratan şarkısı Düm Tek Tek için:

Atilla Özdemiroğlu: ’TRT’nin seçimi güzel’

“Ben şarkıyı fena bulmadım, yanlış bir seçim olmadığını düşünüyorum. Son dönemlerde oryantal şarkılardan başarılı olduk. Hadise’nin şansı var, üst sıralarda yer alabilir. Dans müziği. TRT’nin seçimi güzel. Oryantalizm yolundan gidiyorlar, doğru bir taktik.”

Ali Rıza Binboğa:’Şarkı iddiasız, şovu okul müsameresi gibi’

“Şarkıyı 2 defa dinledim. Sempatik ama iddiasız. Melodi basit, güzel anektotlarla süslemişler. Ritmi iyi, Hadise’nin göbek dansıyla göze hitap ediyor. Sahne şovunun geliştirilmesi gerekiyor, okul müsameresi gibi olmuş. Samimiyeti var. İlk 5’e kesinlikle girer. Aksanı da bir İngiliz kadar güzel.”

Metin Özülkü: ‘Shakira gibi, ilk 5’e girer’

“Şarkının ritmik yapısı popüler müziğe yönelik, Türkiye’de ve Avrupa’da geçerli. Bu açıdan puan anlamında iş yapar. Düzenleme olarak ve melodik yapısını vasatın üzerinde bulmadım. Sabun köpüğü bir parça. Ama ilk 5’e girer.”


Özdemir Erdoğan: ‘Başından tırnağa çok güzel’

“Hadise’yi çok güzel buldum. Beni gerçekten şaşırttı. Hem şarkı, hem içerik, oryantal olgular. Doğu ezgileri barındırıyor ama yüzü batıya dönük. Başından tırnağına kadar çok güzel. Türkiye’yi çok iyi temsil edeceğine eminim. ”

Kayahan: ’Türkler anlasa Avrupalılar anlamıyor’

“1990 yılında gittiğimde de aynı şeyi söylemiştim, fikrim değişmedi. Eurovision ciddiye alınacak bir yarışma değil. Hadise kazansa da kazanmasa da fikrim değişmez. Şarkıyı iyi buldum. Dereceyi yurtdışında yaşayan Türkler belirleyecek. Bence şarkının önce ülkede sevilmesi lazım. Ama çok enteresan Türkler anlasa Avrupalı anlamıyor, Avrupalılar anlasa Türkler anlamıyor.”

Burada görüş belirten popüler müzik otoritelerinin genelde söylediklerine katılmamak tabii ki mümkün değil. Eurovision, eskiden de ciddiye alınacak bir yarışma değildi. Bugün hele hiç ciddiye alınacak bir yarışma değil. O yıllarda halk jürileri kurulur, bu jüriler değerlendirme yapardı. Şimdi kısa mesaj denilen SMS’ler belirlediğine göre, parası ve kontörü çok olan bir kişi yüzlerce SMS gönderip yarışmayı kendi yönünde etkileyebiliyor.

O zaman bu yarışmanın yarışma olması nereden kaynaklanıyor diye sormak istiyorum?

Benim kişisel görüşüm ise şöyle: Hadise’yi çok iyi buldum. Beklediğimin üstünde bir sahne kullanma becerisi var. Şarkısının esas temasını oluşturan doğu ezgileri yüzü batıya dönük melodilerle beslenmiş. Yani başarılı bulmadım desem haksızlık etmiş olurum. Bu şarkı Türkiye’yi temsil edebilir mi diye bir soru sorarsanız hiç düşünmeden “tabii ki temsil eder” yanıtı veririm.

Çünkü popüler müziği bu kadar dibe vurmuş bir ülkeden bundan çok fazlasını bekleyemezsiniz.

Yarışmayı ise hep birlikte dinleyip değerlendireceğiz.

***

Dedim ya 2009’de Hadise var diye. İşte benim es geçemeyeceğim bir başka hadise ise Ankara’da doğalgazdan zehirlenen yedi fidan.

Bilkent öğrencisi olan bu yedi fidan yılbaşı eğlencesi için bir araya geldikleri evde can verdiler saçma sapan bir nedenle.

Burada ikinci facia ise olay yerine incelemeye gelen EGO Genel Müdürü beyefendinin ettiği kelam: Rüzgâr ters esince bacadan gaz birikmişmiş de ondan böyle olmuşmuş. O zaman rüzgâr hep düz esmeli sayın genel müdür, ters estiği an vay geldi Ankaralının başına.

Bir ülkenin başkenti bu kafalara emanet, devlet bürokrasisi bu beceriksiz yeteneksiz ellere emanet.

Ateş düştüğü yeri yakıyor. Bu yedi fidanın ateşi de tabii ki ailelerini perişan etti. Biz toplum olarak çok değil bir hafta sonra unuturuz olan biteni.

Ne yapalım Allah’tan geldi der geçeriz.

Pazartesi günü buluşana değin esen kalın.


Müfit Semih Baylan
Editör






Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.