ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 36 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Küba'nın Edith Piaf'ı Sayı: 691 - 30.12.2008


Şarkı söylediğim zaman o anda aşkı anlatıyorsam bu hissi hissetmeliyim ve göstermeliyim; eğer bunu yapmazsam bomboş ve yanlış bir şey yaratmış olurum". Bu sözler, elli yıldır Küba şarkılarını dünyanın her yerinde söyleyip Küba'nın en büyük sanatçısı unvanını almış Omara Portuondo'nun. Geniş oktavlarda etkileyici sesi ile bir boleroyu balad gibi söyleyip guaracha, son ve jazz'da renk ile ifadeyi hiç kaybetmeyen Omara Portuondo aynı zamanda dinleyicisiyle müzikal diyalog kurabilen mükemmel bir iletişimci. 1930'da Havana'da doğan Portuondo, daha küçük bir kızken evde ailesinin Ernesto Grenet, Sindo Garay gibi sanatçılardan söyledikleri şarkılarla büyüdü. Bu şarkıları dinlemek onun ilk dersleriydi ve repertuvarında her zaman bulunacak şarkıların başında geldiler. Omara'nın kariyeri 1945'te ünlü bir gece klübü olan Tropicana'da, kız kardeşinin de içinde bulunduğu bir dans grubunun dansçılarından birinin gösteriden iki gece önce gruptan ayrılmasıyla başlar. Daha sonra Omara, kız kardeşi ve birkaç arkadaşı Amerikan caz söyledikleri Loquibambla Swing ile zaman geçmeden tanınırlar. 1950'lerin sonunda, orta sınıf öğrenci ve müzisyenlerin ortaya koyduğu Brezilya müziği 'bossa nova'nın Küba versiyonu ile Amerikan caz etkilerini birleştiren bu grubun ortaya koyduğu tür, 'feeling/hissediş' olarak tanınır. Radyo programında onu en iyi şekilde açıklayan tek bir cümle ile tanıtılır: "Siyahların Bayan Omara'sı , hislerin nişanlısı...."

İlk solo albüm

1952'de Omara, kız kardeşi Haydee, Elena Bourke, Moraima Secada ve piyanist Aida Diestro önderliğinde Küba müzik tarihinin en önemli kadın vokal kuartetini kurar. Las D' Aida Quartet ile 15 sene devam eder. Solo albümü "Magia Negra" 1959'da dinleyicisi ile buluşur. "That Old Black Magic" ve Duke Ellington'ın "Caravan" adlı şarkılarını içeren albüm Küba müziği ve Amerikan cazının heyecan verici bir birleşimi olarak kabul görür. Küba'nın Amerika ile ilişkileri ve ülkenin uzun bir izolasyon dönemi geçirmesi Omara'nın solo albümünü çıkarmasından iki yıl sonra halen birlikte olduğu Las D' Aida Quartet ile Miami'deki bir otelde şarkı söylediği günlere rastlar. Omara hemen kendi ülkesine döner ve 1967 tarihine kadar yenilenmiş Las D' Aida ile kendi solo kariyerine başlayıncaya kadar çalışır. Görüş olarak Batı'dan ayrılan Küba'nın sunduğu birçok zorluk nedeniyle çalışamaz hale gelen müzisyen boşluğunda Omara, Polonya'daki Sopot Festivali'nde daha önce "Esta es Omara Portuondo" albümünde birlikte çalıştığı Juanito Marquez tarafından yazılmış bir şarkı ile ülkesini tanıtır.

Tutkulu ses tonu

Küba devriminden sonraki birkaç yıl çok zor geçse de birçok önemli albüme imza atar Portuondo. Bunlar arasında 1984'te Adalberto Alvarez ile yaptığı çalışmasını, Marquez'in ülke dışına sürülmesinin ardından 1993'te aranjmanlarını Gloria Estefan'nın gerçekleştirdiği "Mi Tierra"yı, Kübalı ve İspanyol müzisyenleri ağırladığı "Palabras"ı ve "Desafios"u sayabiliriz. Omara Portuondo'yu hak ettiği unvana kavuşturacak olan Buena Vista çalışmalarına davet eden Ry Cooder kendisine "Company Segundo" eşliğinde "Veinte Anos" adında bir boleroyu söylemesini teklif eder. Küba müziğinin acı tatlı romantikliğini içeren bu şarkı, albümün en çekici çalışmalarından biri olur. Çoğunlukla Küba'nın Edith Piaf'ı olarak adlandırılan Omara Portuondo, müzik hayatına başladığından itibaren ses tonunun tutkulu hali ve dürüstlüğüyle hayranlarına ulaşmayı başarır.

Ve Buena Vista...

Portuondo, dünya çapındaki ilgiyi ise "Buena Vista Social Club Presents ... İbrahim Ferrer" albümünün çıkışından sonra tadar. Portuondo'nun ifade dolu sesini hak ettiği yere oturtan ve düzenlemesini Kübalı Demetrio Muriz'in gerçekleştirdiği 'karşılıksız, kaybedilmiş ve bulunan aşk'ı konu alan serinin üçüncüsü "Buena Vista Social Club Presents... Omara Portuondo" albümüdür. Bu albümde Buena Vista müzisyenleri Ruben Gonzales, Orlando Lopez, Manuel Mirabel ve Jesus Ramos ile çalışan Portuondo'ya misafir sanatçılar olarak Eliades Ochoa, Company Segundo, Manuel Galban ve İbrahim Ferrer eşlik ederler. Büyük bir başarıya imza atan albüm, aynı zamanda Portuondo'ya 2000 ve 2001 tarihlerinde dünya turu sağlar. 2003'ün sonbaharında yeniden stüdyoya giren sanatçı World Circuit etiketi ile çıkacak ikinci solo albümü için çalışmalara başlar. Buena Vista Social Club'tan sound olarak farklı olan ve daha çok gitar ağırlıklı bu albümde Portuondo'ya eşlik eden müzisyenler arasında tres virtüözü Pati Oviedo, efsanevi gitarist Manuel Galban ve Brezilyalı yedi tel gitaristi Swami Jr yer alır. Eski klasik repertuvarın yeni anlatımları olan şarkılar, mükemmel yeteneği ile olgunluğunun doruğundaki Omara Portuondo ile daha da görkemli bir hal alır. Sıradışı sesini 20'li ve 30'lu yılların 'Vieja trova'sında 40'ların dans müziğinde, 50 ve 60'lı yılların 'feeling' tarzında, 60-70'lerin 'nouva trova'sında kullanan Portuondo, Küba'nın uzun süren yalnızlığından çıkan en önemli ve en kuvvetli seslerinden.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.