ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 9 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bülent Arel’e ölümünden 18 yıl sonra ödülSayı: 687 - 24.12.2008


En önemli klasik müzik bestecilerimizden ve elektronik müziğin öncülerinden Bülent Arel’e ölümünden 18 yıl sonra, 2008 MİAM Onur Ödülü verildi. Arel’in ödülünü oğlu aldı

Bülent Arel  öleli 18 yıl olmuş. Türk bestecileri arasında, evrensel 20. yüzyıl müzik akımlarının en önemlilerinden biri olan elektronik müziğin öncülerinden sayılan Bülent Arel’e 18 yıl sonra da olsa kendi memleketinde bir onur ödülü verilmesi sevindirici. Arel’i tanıma şansını elde edememiş, müziğini hiç duymamış olan yeni kuşaklar bu vesileyle içimizden böyle bir insan çıkmış olduğunu öğrenecek.

Bülent Arel, bir elinde on marifet ile doğan olağanüstü yetenekli insanlardan biriydi. Parlak bir piyanist, eline aldığı her partisyonu bir çırpıda okuyup çalabilecek düzeyde bir eşlikçi, Türkiye’nin meslekten gelen ilk gerçek ‘tonmeister’iydi. Teknik ve elektronik bilgisi herhangi bir mühendisi suya götürür, susuz getirirdi. Daha okuma yazmayı yeni sökmüşken kendi kendine radyo ve plak çalar yapması aile arasında hayretle anlatılırdı. 

Korodan elektronik müziğe

Annesi ressam Müzdan Arel, Sanayi-i Nefise Mektebi’nin ilk kız mezunuydu. Bülent Arel’in asıl merakı ise hareketli heykeller yani ‘mobil’ler yapmaktı. Heyecanlı, çalışkan ve ilham verici bir yöneticiydi. Orkestra ve koro yöneticiliği kadar Ankara Radyosu Müzik Yayınları yöneticiliğinde de başarılıydı.

Helikon Derneği ve Helikon Yaylı Çalgılar Orkestrası’nın kurucularından biriydi.1965-70 yılları arasında Ankara Radyosu Madrigal Korosu’nu kurmuş ve bu koro ile ‘a capella’ (enstrüman eşliksiz) koro dağarının tüm eserlerinin kaydını gerçekleştirmişti.

Asıl ününü elektronik müzik alanında yaptı Bülent Arel. Elektronik müziğin, değil sadece Türkiye’de, dünyada bile ilk denemelerinden biri sayılan çalışmasını 1958’de Ankara’da gerçekleştirdi. Kendi tasarladığı ve bir mühendis arkadaşının yardımıyla imal ettiği ‘sine-wave generator’ yani ‘osilatör’ ile “Kuartet ve

Elektronikfrekansmetresi İçin Müzik” adlı eserini Helikon Yaylı Çalgılar Dörtlüsü 19 Ocak 1958 günü Milli Kütüphane Salonu’nda icra ederek müzik tarihinde yepyeni bir sayfa açtı. Arel, sonradan bu eserin üzerinden geçmiş ve adını “Yaylı Dörtlü ve Teyp için Müzik” olarak değiştirmişti.

Pek çok öğrenci yetiştirdi

Elektronik müzik, dünyada da henüz emekleme çağındaydı. New York’ta Columbia-Princeton Electronic Music Center kurulma aşamasındaydı. Bülent Arel, Vladimir Ussachevsky, Otto Luehning ve Milton Babbit ile bu merkezin kurucuları arasında yerini aldı.

1965’te Yale Üniversitesi’nde kompozisyon dersleri vermeye başladı ve Elektronik Müzik Laboratuvarı’nı kurdu. 1971’de New York Eyalet Üniversitesi Stony Brook Kampüsü’ne Elektronik Müzik Laboratuvarı kurmak üzere davet edildi. 1988’de emekli olana kadar Stony Brook’ta bir yandan bu laboratuvarı yönetti, bir yandan da kompozisyon profesörü olarak pek çok öğrenci yetiştirdi.

18 Aralık’ta İTÜ Maçka Kampüsü’nde düzenlenen törenle Bülent Arel’e 2008 Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) Onur Ödülü verildi. MİAM Eşbaşkanı Kamran İnce, Bülent Arel’in ödülünü oğlu Emre Arel’e sundu. Törende Bülent Arel’in elektronik eserlerinden “Mimiana II - Frieze” ile “Yaylı Dörtlü ve Teyp İçin Müzik” seslendirildi. Ayrıca bestecinin çalgı müziklerinden örnekler yorumlandı.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.