ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


‘Çalıkuşu’ bir gece için İstanbul’da...Sayı: 671 - 25.11.2008


Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde beş yıldır kapalı gişe oynayan ve Reşat Nuri Güntekin’in aynı adlı romanından uyarlanan “Çalıkuşu” balesi şimdi de İstanbul’da. Rejisi ve koreografisi Merih Çimenciler’e ait olan eser Öğretmenler Günü nedeniyle organize edilen gecede Türk Kalp Vakfı yararına Akatlar Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

İyi bir öğrenim görmüş olan Feride’nin, aşk kırgınlığı nedeniyle öğretmen olarak gittiği Anadolu’da yaşadığı olayların anlatıldığı eser, romanın geçtiği 1920’li ve ‘30’lu yılları sahneye taşıyor. 72 dansçının yer aldığı “Çalıkuşu” balesinde eserin yazıldığı döneme ait olan nihavent, kürdili hicazkar, hicaz şarkılar, etnik sazlar eşliğinde izleyiciyle buluşuyor. Merih Çimenciler “Çalıkuşu”nu bir bale eserine dönüştürme nedenini şöyle anlatıyor:

‘Filmi çok duygulandırmıştı’

“Türk edebiyatı her zaman ilgi odağım oldu. Araştırmalarımı gerçek kaynaklardan almayı seviyorum. Güntekin’in çok büyük bir öneme sahip olan bu eserinin filmini izlediğimde çok duygulanmıştım. O zamanlar daha Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde dans ediyordum ve bir gün eğer bir eser sahnelersem bu ‘Çalıkuşu’ olmalı demiştim.”

“Çalıkuşu”nu Nurol Holding’in desteğiyle sahnelediklerini söylüyor Çimenciler ve sanata desteğin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Eserin bu kadar uzun süre üstelik kapalı gişe oynanmasıyla ilgili olarak ise şöyle konuşuyor:

“Kendi müziklerimizle anlatıyorum bu eseri ben. Bu yüzden seyirci balenin içine giriyor. Ayrıca romanı, bir sinema filmi gibi sahnelediğimi söylüyorlar. ‘Biz romanı gözümüzle seyredip, kulağımızla dinliyoruz’ diyorlar. Türk bale tarihinde ilk kez bir eser, beş yıldır kapalı gişe oynuyor. Bunun nedeni de seyircinin ‘Çalıkuşu’ ile kurduğu ilişki olsa gerek.”

‘Pek çok şehre gitmeli’

Feride’yi Elif Fırat’ın Kamuran’ı Armağan Davran’ın canlandırdığı “Çalıkuşu”nun diğer rollerinde Ayşe Fidanlık, Oya Gürcan, Ayşegül Aydemir, Damla Oktay, Ertuğrul Bolat, Emre Güler, Hakan Odabaşı ve Mine İzgi Örsçekiç ’i izleyebileceğiz. 

Eser sadece bir gece için İstanbul’a geliyor fakat Çimenciler “Çalıkuşu”nun pek çok şehre taşınması gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle de desteğe ihtiyaçları olduğuna dikkat çekiyor çünkü “Çalıkuşu”nun kadrosu çok büyük ve başka sahnelere taşınması da pek kolay değil.

 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.