ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1932
Şu an 12 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Doğu Karadeniz Bölgesi yerel müziğinin önemli ve özgün temsilcisi Erkan Ocaklı’yı kaybettik.Sayı: 665 - 17.11.2008


Her ölüm bir acı kayıptır.

Ancak ölen kişi topluma mal olmuş, toplumun popülaritesini kazanmış birisiyse ve hele bu kişi topluma örnek ve önder olmuş birisiyse o ölüm daha bir acıdır ve büyük bir kayıptır.

Dün akşam saatlerinde posta kutumuza ajanslardan düşen acı haber içimizi öyle bir acıtti ki sormayın.

Erkan Ocaklı’yı kaybettiğimizin haberiydi bu!

Aslen Artvinli olan Erkan Ocaklı 1949 yılında Trabzon’un Maçka ilçesinde doğdu. Çocukluğu ve gençlik yılları Trabzon’da geçti.

1970 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olan Erkan Ocaklı, müziğe bağlama çalarak başlamıştı. Üniversite tahsili için geldiği İstanbul’da çeşitli müzik derneklerine giderek bağlama çalmaya devam etmişti. Hatta bu arada Mine Koşan’ın saz kadrosunda da yer almıştı.

Trabzonlu Güçlücan Kardeşlerin plak firması olan Harika plakta ilk plağını yapan Erkan Ocaklı, yaptığı özgün yerel müzik çalışmaları ile büyük ilgiyle karşılanmış ve sevilmişti.

Toplam olarak 40 albümü ve 350 adet bestesi olan Erkan Ocaklı, 1970’li yıllardan itibaren özellikle yurt dışında işçi olarak çalışan Karadenizlilerin sesi ve sembolü olmayı başarmış bu anlamda çok büyük popülarite kazanmıştı.

Ancak 1980’li yıllardan itibaren şehirlerimizin değişen sosyolojik yapısının sonucu olarak arabesk ve taverna müziği denilen eğlence müziğinin yükselişe geçip beğeni kazanmasından dolayı öncelikle ekonomik kaygılar nedeniyle ne yazık ki müzikteki özgün yerel çizgisini terk etmişti.

Tabii ki bu çok önemli bir kayıptır, yerel müziğimiz açısından.

2007 yılında pankreas kanseri teşhisi konulan hastalığı nedeniyle ameliyat olan Erkan Ocaklı’ya hayranları, 2. Aralık 2007 tarihinde İstanbul’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda çok az yerel sanatçıya nasip olacak türden bir sanat ve vefa gecesi düzenlemişlerdi.

Ve bu değerli yerel sanatçımızı 16. Kasım 2008 Pazar günü (dün) kaybettik.

Erkan Ocaklı’yı Erkan Ocaklı yapan en önemli faktör, müziğinin özgün çizgisiydi kuşkusuz. Onun bağlamaya başladığı o yıllarda Trabzon ve çevresinde bağlama ile yerel müzik yapan çok kişi vardı. Ama tabii ki onu bu alanda ayrıcalıklı kılan en önemli unsur, müziğine kazandırdığı özgün yerel kimlikti. Bilindiği üzere Doğu Karadeniz Bölgesinin yerel müziği kemençe ile seslendirilir. Erkan Ocaklı yerel türküleri bağlama ile seslendirme yolunu seçmişti. Buradaki hassas nokta, ezgi motifi yerel müziğin kimliğini taşırken, müziğin icrasındaki teknik yorum ise bağlama ile çalınabilecek biçimde yazılmış olmasıydı. Yaptığı ve o dönemde çok sevilen besteleri böyle bir kurgu üzerine inşa edilmişti.

Yeni bir haftaya başlarken, bizi mutlu edebilecek bir yazı yazmak isterdim. Ancak dün posta kutumuza ajanslardan düşen bu haber içimizi acıttı gerçekten.

Erkan Ocaklı temsil ettiği yerel müziğin çok önemli kilometre taşlarından birisiydi. Yeri çok ama çok zor dolacak.

Kederli ailesine ve tüm Karadenizli hemşehrilerime başsağlığı ve sabır diliyorum.

Çarşamba günü görüşene değin esen kalın…


Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.