ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 18 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik zevkimiz parçalıdırSayı: 666 - 18.11.2008


Atatürk’ün ölüm yıldönümlerinde; televizyon ekranlarında, radyolarda, konser salonlarında konserler verilir. Hep şu cümle tekrarlanır:

"Atatürk’ün sevdiği şarkılar."

Peki müzik devrimini yapan Atatürk değil miydi?

Elbet o da, Türk müziğinin iyi bestecilerinin seçkin parçalarını dinlemekten zevk alıyordu. Rumeli türkülerinin coşkusuna kapılıyordu. Ben Türkiye’de yaşayan herkesin müzik zevkinin parçalı olduğu kanısındayım. Bir kişinin sadece klasik Batı müziği dinlemesine, ya da yalnız türküleri sevmesine, Türk müziğinden başka bir müziğe tahammül etmemesine şaşarım.

Çeşitli müziklerin, çeşitli ruh hallerinde dinlendiğini az kişi inkár edebilir.

Ben de "Safiye Aylanın Sesinden Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar"(1) CD’sini dinlerken, zevklerimi/zevklerimizi belirleyen Doğu-Batı ikilemi içinde yaşarım.

Hepsinin kendine özgü zevkini çıkarmayı tercih ederim.

Seçilenler de, icraları da çok iyi. Bu şarkıları, türküleri ben de seviyorum. Çalmışımdır, söylemişimdir.

Albümdeki Naim Dilmener’in yazısını da okuyun, albümün yerini daha derinden öğrenirsiniz.

ATATÜRK OPERA İSTEMİŞTİ

AMA aynı Atatürk’ün İran Şehinşahı’nın Türkiye’yi ziyareti için Adnan Saygun’dan bir opera istediğini, Özsoy operasının böyle ortaya çıktığını da anımsayalım.

Cumhuriyeti kuranların, Batı uygarlığını seçerken, kendi zevklerini, kültürel alışkanlıklarını terk etmesi benim en çok dikkatimi çeken özellikleridir.

Atatürk, sevdiği, dinlediği müzikten başka evrensel bir müzik olduğunu biliyordu, yarının Türkiye’sine bunu getirmek istiyordu.

Nurullah Ataç, çok iyi bildiği Divan Şiiri’nin en iyi beyitlerini, dizelerini yazmıştı ama Türk şiirinin geleceğinin başka bir anlayışta olduğunu savunurdu.

Zevklerinin tutsağı olmayan bir kuşak.

Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar’ı severek dinledim, ama onun müzik devrimi konusunda bir ihmalimizi yazmalıyım.

Ben onun ölüm yıldönümlerinde, hiç kuşkusuz sadece yıldönümlerinde değil, televizyonlarda, başta TRT kanallarında Nevit Kodallı’nın Atatürk Oratoryosu’nun(2) da icra edilmesini bekliyorum, Özsoy operasını da.

Devlet Opera ve Balesi, mutlaka sık sık bunu gerçekleştirmeli.

Oratoryonun metninin Türk şiirinin ustalarından, iyi şair Cahit Külebi’nin olduğunu belirtelim. İyi bir edebiyatçı ile iyi bir müzikçinin ortak yapıtını mutlaka icra etmeliyiz.

* *Ê *

ATATÜRK ve müzik denilince tek yanlı yorumlardan kaçınalım, Cumhuriyet’in kültür felsefesini unutmayalım.

Ben her iki CD’yi de dinledim, yazarken.

(1) Safiye Ayla’nın Sesinden Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar, EMI.

(2) Atatürk Oratoryosu, Nevit Kodallı, Şiir: Cahit Külebi, İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Şef: Nevit Kodallı, Solistler: Leyla Demiriş (Soprano), Işın Gülyer (Mezzo Soprano), Erol Uras (Tenor), Mesut İktu (Bariton), Koro Şefi: Gökçen Koray, TRT.

Okurum Müjdat Dal’dan bir e.posta aldım. Meraklısı için önemli. Ulvi Cemal Erkin’in sitesinden yararlanabilirsiniz: www.ulvicemalerkin.com


E-Posta: dhizlan@hurriyet.com.tr

Hürriyet

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.