ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Çevre için düet yaptı.Sayı: 656 - 04.11.2008


Tarkan’la Orhan Gencebay’ın ortak projesini dinleyip uyanıyor ve ister istemez soruyoruz: Esas mesele çevre mi imaj tazelemek mi?

Orhan Gencebay ile Tarkan çevre sorunlarına işaret etmek için düet yapmış. Parçanın adı ‘Uyan’. Şarkının sözlerini ararken internette http://kralorhangencebay.com diye bir siteye rastladım. ‘Orhan Baba’nın kitlesi bu sitede toplanmış. Forumları var, orada konularla ilgili yorumlar yapıyorlar. Orhan Gencebay’ın Tarkan’la olan düetine birisi aynen şunu yazmış: “Orhan abi varsa Tarkan’ı değil Pavorotti’yi bile dinlerim yahu.” (Kimse çevre kirliğinden, küresel ısınmadan bahsetmiyor.)

Yani nereden baksanız Tarkan için de, Orhan Gencebay için de dinlenme sayısını arttıracak, dinleyici profilini zenginleştirecek bir proje bu. İkisini bir arada görmek herkesin dikkatini çekecektir.

Asıl bu parçanın amacı Türkiye’deki çevre bilincini geliştirmek. Doğa Derneği ile ortaklaşa hazırlanan şarkıya video da çekilmiş. Çekimlerin bir kısmı Hasankeyf’te yapılmış. Çevrecilik adına ara ara çok iyi görüntülerin yansıdığı video’da genel olarak akıllara kazınan görüntü; boynuna bağlı puşisi, emektar Anadolu çifçisi hali ve kısık gözleriyle bağlama çalan Orhan Gencebay profili ve yanında ellerini kollarını gökyüzüne açan yeri geldiğinde Anadolu insanı da olurum mesajı veren Tarkan. Bu videoyu görmezseniz, parçayı radyodan dinliyor olsanız, şarkının çevre sorunlarıyla ilgili olduğunu söylemeniz çok zor.

(Uyan uyan uyan uyan / Koy elini kalbine geç olmadan / Bu yolun sonu yokuştur deme / Dağları aşarız eğer inanırsan / Uyan uyan dostum uyan / Koy elini kalbine geç olmadan / Bir olur geliriz üstesinden / Her şey mümkün eğer...) Sözlerin parantezi çok geniş, ne anlamak isterseniz onu anlayabilirsiniz.

Tarkan şarkıyı yine güzel söylüyor, videoda çok iyi fotoğraflar veriyor. Orhan Gencebay da bağlamayı ağlatıyor yine. Düet çağındayız zaten ikisini bir arada görmek çok güzel tabii. Fakat bu kadar geniş çerçevesi olan bu sözlerle kim, ne oranda bilinçlenecek? Yıl 2008, Dünyanın her yerinde sirenler, alarmlar çalıyor, biz hala en ünlü müzisyenlerimizi çorak bozkırlara oturtup ‘Uyan’ mı diyoruz? Sözlerden bir şey çıkmıyor zaten çevre adına. Ayrıca biz hala yeni mi uyanıyoruz?

Bu iş kime yarıyor? Bu projenin masraflarını karşılayan sponsor dondurma firmasının katkısız olduğunu öğreniyoruz Doğa Derneği Başkanı’ndan NTV canlı yayında (geçen hafta). Şarkı tanıtımı yapılırken Banu Güven, “Bu bir şarkıyla bitmesin, daha ilerisi için neler yapılabilir Tarkan?” diye soruyor. Tarkan pek de bir şey söyleyemiyor. “Elele vermek gerek” gibi bir şeyler diyor. Yayına telefonla bağlanan Orhan Gencebay biraz daha elle tutulur konuşuyor. Tarkan, Orhan Gencebay hattayken nasıl göründüğünü merak eden gözlerle monitörlere bakıyor. Yüzünde sürekli o tebessüm var. Banu Güven konuyu noktalayınca Tarkan, program bitti diye NTV izleyicisi basıncından kurtulduğunu anlıyor ve öpücük yolluyor, el sallıyor kameralara mutluluktan.

‘Uyan’ parçasından ortaya ne çıkıyor? Hiç bir kanala çıkmayan Tarkan, “NTV’ye çıkarım sadece” şeklinde imaj cilalıyor; fazla eleştirilen ‘Metamorfoz’u unutturuyor. “Çok uzaklaştın halktan” diyenlere karşı Hasankeyf’e gidiyor Orhan Gencebay ve bağlamasıyla. Orhan Gencebay için de yeni nesli yakalamak adına çok iyi bir girişim oluyor. Tamam ‘Uyan’ güzel bir proje de asıl derdimiz neydi? Uyanalım da ne için uyanalım, neye uyanalım? Uyanınca ortaya bunlar çıkıyor çünkü. Asıl sorunumuz Kuzey Kutbu’nun ada olması mı (mesela), ya da müzisyenlerin imaj tazelemesi mi?
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.