ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Piyano Derslerinde Teknolojinin Kullanılması*Sayı: 646 - 20.10.2008


Teknoloji alanındaki inanılmaz gelişmeler sonucunda, son yıllarda dünyanın her yerinde, diğer eğitim alanlarında olduğu gibi müzik eğitiminin her düzeyindeki pek çok ders, teknoloji desteği ile yürütülmeye başlanmıştır.

Piyano eğitimi de geleneksel eğitimin yanı sıra teknolojinin kullanımı ile daha etkili ve çok boyutlu hale gelmiştir. Müzik teknolojisindeki son gelişmeler hem piyano öğretmenine, hem de piyano öğrencisine öğretme, öğrenme ve performans konularında yeni olanaklar sunmaktadır. Teknolojinin piyano eğitiminde kullanılmasının amacı, klasik piyano eğitim sistemi içerisinde teknolojinin sunmuş olduğu avantajları destekleyici kaynak olarak kullanmaktır.

Bilindiği gibi MIDI, Musical Instruments Digital Interface (Müzik Aletleri Sayısal Arabirimi) in kısaltılmışı olan bir terimdir. MIDI müzik aletleri, bilgisayar ve bilgisayar yazılım programları üreten şirketler arasında 1983 yılında yapılan bir veri iletişimi anlaşmasıdır. Bu anlaşma ile müzik sistemleri ve aletleri birbirleri ile bilgi alışverişi yapabilmektedir. Dijital müziği temsil eden bir teknoloji olan MIDI öğrenmeden, bestelemeye, bestelenen veya çalınan eseri yazdırabilmeye, orkestra düzenlemesi yapmaya, bir çalgı çalmaya, müzik dinlemeden, ses kaydı yapmaya ve sahne ışıklarını kontrol etmeye kadar pek çok şeyin yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.

MIDI teknolojileri dünyanın pek çok yerindeki piyano öğretmenlerinin, derslerini daha etkili bir şekilde yapmalarını sağlamaktadır. Piyano eğitiminde en yaygın MIDI kullanımı dijital piyanolar, bilgisayar ve her ikisinin birbirlerine bağlanması ile gerçekleşmektedir. Bu teknolojinin sunduğu bilgisayar yazılım programları, eser dosyaları (Standard MIDI Files- SMF veya *.mid files), eser eşlikleri ve notalar MIDI ile gerçekleşmekte ve derslerde sık sık kullanılmaktadır. Bu teknoloji öğretmenlere ve öğrencilere ders içinde ve ders dışında sonsuz olanaklar sağlamakta, müzik eğitimi ve öğretimi hem daha etkili, hem de daha zevkli olmaktadır. Bu makalede piyano derslerinde sıkça kullanılan dijital piyanolar, bilgisayar yazılım programları ve internet üzerinde durulacaktır.

Dijital Piyanolar

Dijital piyanolar, piyano öğretmenlerinin derslerde kolaylıkla kullanabildiği piyanolardır. Bu piyanolar fiber optik teknolojisi kullanılarak yapılmış ve akustik bir piyanoyu taklit eden elektronik piyanolardır.

Hafızasında kuyruklu piyanonun sesi kayıtlı olan dijital piyanolar, bilgisayar ve yazılım programlarının karmaşık bir bileşkesidir. Bu piyanolardan elde edilen ses, gerçek bir piyanonun sesinden başka bir şey değildir. Dijital piyanolar bilgisayar sisteminin çalıştırdığı çekiç mekanizması ile akustik piyano kalitesinde bir tuşeye ve pedallara sahiptir. Ses ayarı, metronom, mevcut farklı çalgı sesleri (yaylılar, harpsichord, gitar, koro vb.), piyanoya önceden kaydedilmiş eser örnekleri, kayıt yapabilme ve kaydı geri dinleyebilme özellikleri ile bu piyanolar piyanistlerin çok sevdiği bir çalgıdır. Dijital piyanoların bilgisayar bağlantısı ve bazı modellerinde mevcut olan “disk-drive” özellikleri ile sunduğu sınırsız olanaklar vardır. Dijital piyanolar, piyano derslerinde pek çok kolaylıklar sağlamaktadır:

1. Piyano öğretmeni dijital piyanoyu derslerinde performans amaçlı kullanabileceği gibi, eseri kayıt etme, bu kaydı tekrar çalabilme, temposunu veya gürlüğünü değiştirme, transpoze edebilme, orkestra eşliği yazabilme, eseri yazdırabilme ve bu kaydı e-mail ile istenilen yere yollayabilme gibi pek çok şeyi yapabilecektir.

2. Bu piyanoların en önemli kullanımlarından biri öğrencinin ders dışındaki çalışma esnasında bir eseri kayıt ederek, kendi performansını dinleyebilmesidir. Öğrenci isterse bu kaydı floopy diske kayıt ederek arşivinde saklayabilir ve pek çok amaç için kullanabilir. Eğer gerekirse, öğrenci ses kaydını yavaşlatarak eser içerisinde hata yapıp, yapmadığını keşfedebilir.

3. Öğrencilere sıkıcı gelebilen eserler bile satın alınabilecek orkestra eşlik yazılım programları veya öğretmenin/öğrencinin hazırlayabileceği eşlikler ile oldukça cazip ve eğlenceli bir hale gelebilmekte ve zevkle çalışılabilmektedir.

4. Piyanonun hafızasına kaydedilmiş değişik çalgı seslerini kullanmak eserlerin çalışılmasını ilginç hale getirmektedir. Öğrenciler değişik dönemlere ait bestecilerin eserlerini, o döneme ait orijinal çalgı sesleri ile çalabilme olanağına sahiptir. Örneğin, bir Barok dönem eseri, o dönemin popüler çalgısı harpsichord ile çalınarak, eserin piyanoda nasıl çalınması gerektiği hakkında bir fikir edinilebilir.

5. Bir grup ortamında, yani birden fazla piyanonun olduğu durumlarda, piyano öğrencileri oda müziği veya senfonik eser örneklerini beraber seslendirebilirler. Örneğin, bir okulda orkestra yoksa dijital piyano grupları yaylı çalgılar orkestrasına dönüşebilir ve orkestra eşlikli konçerto konserleri bile verilebilir.

6. Bazı piyanolarda kullanılan “split” özelliği ile klavyeyi ikiye ayırıp, örneğin sağ elde piyano, sol elde viyolonsel sesleri kullanılabilir. Bu özellik öğrencilere müzik öğeleri ile yeni denemeler yapabilme olanağı vermektedir.

7. Dijital piyanolar, akustik piyanoların işini görmekte ve akustik bir piyanoya oranla daha ucuza satın alınabilmektedir.

8. Kuyruklu piyano sesine sahip, ancak kuyruklu piyano kadar yer kaplamayan ve kolay taşınabilen çalgılardır.

9. Dijital piyanolar çok az bakım gerektirir ve akort ihtiyacı yoktur.

10. Dijital piyanolar bu özelliklerin yanı sıra özellikle apartmanlarda yaşayan öğretmenler ve öğrencilere evlerinde kimseyi rahatsız etmeden, hatta gece yarısı bile çalışabilme olanakları sağlamaktadır. İstendiği takdirde kulaklık ile de çalışılabilmektedir.

KAYNAKLAR

http://www.internet2.edu  (15 Ocak 2005).

Lyke, J., Enoch, Y. & Haydon, G. (1996).
Creative Piano Teaching. Champaign, Illinois:Stipes Pub.

Making Music with MIDI. http://www.midi.org  (12 Mayıs 2005).

Music Technology Guide (2002–2003). Akron, Ohio: Lentine’s Music Inc.

Rothstein, J. (1995)
MIDI: A Comprehensive Introduction (The Computer Music and Digital

Audio Series, Vol. 7). Madison, Wisconsin: A-R Editions, Inc.

Yamaha Corporation of America. http://www.yamaha.com (20 Şubat 2005).


*Üç ayrı bölümde sunulacak olan bu makalenin ilk bölümünde piyano eğitiminde dijital piyanoların kullanımına, ikinci bölümde bilgisayar yazılım programlarına (Software) ve son bölümde ise internetin kullanımına yer verilecektir.

**Yrd. Doç. Dr., Hacettepe Üniversitesi, Ankara Devlet Konservatuarı öğretim üyesi.

Kaynak: Orkestra Dergisi, 385, sayfa 36–40, (2007)

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.