ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 12 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Tarafsızlığın TaraflılığıSayı: 637 - 07.10.2008


Taraflar prensipte anlaştı.
Taraflar geri adım attı.
İki takım taraftarları arasında kavga çıktı.



Hemen her konuda taraf olmak mümkün. Fakat bu yazının konusu, köklerinde içten içe, “çevir kazı yanmasın”cılık da bulunan ‘tarafsızlık’ masalı.

Taraflılığın banalliği (basmakalıplığı) üzerine çokça yazıldı çizildi. Hatta ‘taraf’ olmak ile ‘taraftar’ olmak aynıymış gibi resmedildi. Felsefi, ideolojik tarafsızlık söylemleri sardı etrafımızı; meğer ne alçakça bir şeymiş taraf olmak! Taraf olanların, ‘hep birileri’ tarafından kullanıldığı, ‘şizofrenik komplo teorileriyle’ zihinlerimize sokuldu. Taraf olanların başına gelen olumsuzluklardan, ödedikleri bedellerden de tırsan bizim zavallı pastörize aydınlarımız, önce ‘tarafsız’ göründüler. Sonra da göründükleri gibi oldular.

Peki, tarafsızlık mümkün mü? Karadenizliliğimizin getirdiği hazırcevaplılıkla hemen cevabı yapıştırıyoruz: Mümkün tabi! Adamın biri, hiçbir futbol takımını tutmuyordur, bu hafta oynanacak olan Manisaspor-Samsunspor maçı da hiç ilgilendirmiyordur onu. Öte yandan adam, maçlarda su satarak sağlıyorsa geçimini, sözgelimi maçlara ilginin azalmaması için, Samsunspor’un kazanmasını isteyecektir. Yani, kendisini etkileyen bir durumda tarafsız kalamayacaktır. Bu bireysel çıkar, çoğu zaman toplumsal çıkarlarla ortaklaşır.

Bir parantez açalım genişinden.

Zaten insan, kendi çıkarları toplumun çıkarlarıyla ortaklaştığı noktada sosyalleşti. Doğa karşısında sürekli olarak yenilen insan, örgütlü bir gücü oluşturmaya gereksinim duydu. Toplulukları yarattı. Topluluğun içindeki her bir ‘birey’ ile bireyleri kapsayan ‘toplum’ birbirine parça-bütün ilişkisiyle sıkı sıkıya bağlı hale geldi.

Parantezi kapattık.
 İsteğimize bağlı olmayan, dolaylı ya da dolaysız bir şekilde bize etkiyen durumlar vardır. Örneğin, nefes almak zorundayızdır. Dolayısıyla, havanın niteliği bizi doğrudan ilgilendirir. O zaman çevre politikalarında taraf olmak durumunda kalırız. Öte yandan, Irak’ın işgali de bizi etkiler. Hemen yanı başımızdaki halkın maddi-manevi birikimlerinin, emperyalistler tarafından talan ediliyor oluşu, hem sıranın bize de geleceği bilgisini içerir, hem de toplumumuzun maddi-manevi huzurunu bozar. Biz de, topluluk içinde yaşayanlar olarak bu huzursuzluktan nasibimizi alırız. Dolayısıyla, bu olay da dolaylı yoldan ilgimize tabidir.

Negatif yüklü büyük bir cisme, istediğimiz kadar nötr (yüksüz)  küçük bir cisim değdirelim. Büyük cismin yükü hep negatif kalacaktır. Başta nötr olan küçük cisim de sonuç olarak, negatif yükle yüklenecektir. Toplumsal meselelerde tarafsız olmaya çalışan birey de ilişkide bulunduğu büyük cismin yönüne kayacaktır. Toplumsal olaylarda tarafsızlık da böylece mümkün olmayacaktır. Başta nötr olan küçük cisim (birey), başta negatif bulunan büyük bir cisme (toplum) değdirilmiş, sonucu itibariyle, büyük cismin pozitif hale gelebilmesi için gerekenler yapılmamış, nötr küçük cismin varlığı, büyük cismin negatifliğinin devamına hizmet etmiştir.

Tarafsızlık da buna benzer şekilde, egemen olan güce, mevcut iktidara hizmet eder. Taraf olmayan bertaraf olur mu ya da ne zaman olur, bilinmez ama bu dünyayı ancak taraf olanların güzelleştirebileceği onca bulanıklığın içinde apaçık duruyor.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.