ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1925
Şu an 22 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Gençlik OrkestralarıSayı: 625 - 12.09.2008


Dün geceyi evimin yakınındaki polis karakolunda geçirdim desem yalan söylememiş olurum. Aynı kattaki bitişik komşumun evine hırsız girdi iddiaları üzerine bende olaya avdet ederek komşumla birlikte yakınımızdaki polis karakoluna gittik.

Polis hemen bir sürü çocuğu topladı geldi. Yaşları  on ile yirmi beş arasında değişen, kimisi madde bağımlısı ayakta duramayan, kimisi “abi ben içerden yeni çıktım, valla ben bir şey yapmadım, haberim bile yok ekmek kuran beni çarpsın ki” diye yalvaran çocuklar, ben onlara bakıyorum onlar bana bakıyorlar yalvaran gözlerle, “abi bir şey söyle de polis bizi bıraksın” diye…

Sözü neden buradan başlattım, tabi anladınız.

Gençliğimizin içindeki durumu ortaya koyabilmek için. Nüfusunun yarısını teşkil eden 0 - 25 yaş gurubu insan potansiyelini hovardaca harcayan ülkemin gençliğinin coğrafyasını anlatabilmek için.

Tabii iş bu kadarla bitmiyor.
Okullarda şiddet, hemen her kentin tinercileri, çatışmalara katılan Diyarbakır'ın sokak çocukları... Polat Alemdar'ı kendine idol seçen bir gençlik.

Birkaç gün önce gazetelerin birinde, sanırım Hürriyet’te idi, bir gurup öğrencinin girişimiyle Van’da başlatılan bir eğitim projesinin meyvelerinin alınmaya  başladığının haberiydi bu. Bu projenin dünyada çok çarpıcı örnekleri var tabii.

Bu örneklerin belki de en muhteşemi ve görkemlisi , Güney Amerika’nın çalkantılı ülkelerinden Venezuella’da başlatılan ve otuz yıldan bu yana uygulanan proje.

Az gelişmiş bir Güney Amerika ülkesi olan Venezüella'nın, bu proje sayesinde, çocuklarını ve gençlerini müzik sanatının yardımıyla şiddet sarmalından nasıl kurtardığının en önemli belgesidir.

BBC, The Guardian, The Financial Times, Boston Globe gibi Batılı dünyanın önemli haber kaynaklarını taradığımızda da kısaca "Sistema" adı verilen bu projenin başarılarını ortaya koyan haberlerle karşılaşıyoruz.

Bu başarının ardında birey olmayı, paylaşmayı, sorumluluk almayı aşılayan "orkestra"yı merkezine alan bir eğitim anlayışı var.

Berlin Filarmoni Orkestrası'nın İngiliz şefi Sir Simon Rattle'a göre "Bu, şu anda dünya üzerinde klasik müzik adına gerçekleştirilen en önemli olay". Rattle, Venezüella'nın başkenti Caracas'ta 850 kişilik orkestra ve koroyu yönetti. Orkestrada çalanların hepsi fakir işçi ailelerine mensup çocuklar. Hepsi Montalban Müzik Okulu öğrencisi. Aynı amaca hizmet eden Venezüella'daki 90 müzik okulundan yalnızca bir tanesi bu.

Projenin Genel Gekreteri Xavier Moreno, “ilk etapta amacımız çocukları profesyonel müzisyen yapmak değil, onları ülkenin zor sosyo-ekonomik koşulları içersinde kaybolup gitmekten kurtarmaktır” diyor. Proöenin başladığı günden bugüne değin çoğu özürlü 400.000 genç katılmış projeye. Venezüella halkı projeye kısaca “Sistema” diyorlar.

Dünya çapında müzisyenler yetiştiren Sistema projesi ile ilgili Serhan Bali’nin geniş bir makalesini önümüzdeki günlerde yayımlayacağız.

Sistema gibi bir projede ülkemizde yürütülüyor.
Yelda Nihan Özmutlu ’nun başkanlığını yürüttüğü Gençlik Orkestraları Derneği, Venezüella’da 30 yıldan beri yürütülen o büyük projenin Türkiye versiyonu bir anlamda. Dernek, Cem Mansur, Yelda Nihan Özmutlu, Altan Ahmet Say, Zekeriya Aydın, Eren Çep, Sinan Bubik, Ulviye Özer ve Şahin Uçar tarafından 2006 yılının Mart ayında kurulmuş. Bugün derneğin yönetiminde Yelda Nihan Özmutlu’dan başka, Eren Çep , Sinan Bubik, Şahin Uçar  ve Ayşe Yasemin Ener  görev alıyor. Organizasyon komitesi ise Deniz Kaptanoğlu ve Emre Haraccıoğlu’ndan oluşuyor.

Ulusal Ve Uluslararası Çocuk Senfoni Orkestrası ve Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrasının şefliğini ve sanat yönetmenliğini Cem Mansur yürütüyor.

Bünyesindeki orkestralarda onlarca gencimize müzik yapma olanağı sağlayan Gençlik Orkestraları Derneği ile geniş bilgiye derneğin internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Emeğini bu yola adamış olan, gençlerimizin hayatını müzikle değiştirme çabasını ayakta alkışladığımız Sayın Yelda Nihan Özmutlu’yu ve yönetim kurulu arkadaşlarını bu kutsal görevi nedeniyle tebrik ediyor başarılar diliyorum.

Pazartesi günü görüşene değin esen kalın.


Müfit Semih Baylan
Editör



http://www.genclikorkestralari.org.tr/

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.