ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 22 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“AB’nin kültür politikasına da uyum sağlanmalı”Sayı: 605 - 01.08.2008


Editör’ün Notu: Yazının başlığına temel olan düşünceye katılmasak dahi ilginç düşünceler taşıdığından bu yazıyı okurlarımızla paylaşmak istedim.



Euractiv.com.tr ’nin Genel Yayın Müdürü Zeynep Göğüş ile AB-Türkiye ilişkilerinde sanatın yerini konuştuk. 

Kültür ve sanatın Avrupa-Türkiye ilişkilerindeki yeri nedir?

Türkiye’nin marka değeri açısından ve Türkiye’yi doğru tanıtmak istiyorsak birinci sırada önemli. Türkiye’de de onların sanatçıları kadar iyi sanatçı ve kültür insanı olduğunu gördüklerinde ezberleri bozuluyor. Ama bizde hâlâ en büyük kurumların yöneticileri arasında bile bunu anlayabilenlerin sayısı çok az. Türkiye’nin marka değeri arttıkça kendisininkinin de yükseleceğini anlayan zihniyete ihtiyacımız var. Bu zihniyet özel sektörde yoksa kimse Ankara’yı suçlamasın. 

AB’nin kriterlerinde kültür sanat nasıl bir yer tutuyor?

AB’nin kültür politikaları var. Örneğin içinde bulunduğumuz yıl Kültürlerarası Diyalog Yılı ilan edildi. Buna çok önem veriyorlar. “Dil” politikaları önemli. Kültür sanatla, en iyi etkileşimin gerçekleştiğinin farkındalar ve bunu teşvik ediyorlar. Sadece enerji politikalarında ya da ihale kanununda AB’ye uymak yetmez. Kültür politikalarında da uyum sağlamadan o hendeği atlayamayız. 

Avrupa’nın Türk kültür sanat hayatına yaklaşımını nasıl görüyorsunuz? Oryantalizmin etkileri sürüyor mu, daha eşitlikçi bir bakış mevcut mu?

Oryantalizmi kendimiz körüklüyoruz. Sanat ve kültür dünyamızın insanları Avrupalıların karşısına onların mevcut oryantalist bakışını besleyecek sanat ve kültür eserleriyle çıkmayı tercih ettiler. İşin kolayı buydu çünkü. Sinemada olsun, romanda olsun, hep onların mönüsüne uygun yemekler pişti. Böyle olması bizi bir sarmala sürükledi.
Euractiv.com.tr ’deki kültür ve sanat bölümümüzde bu sarmalı bozan işlerin haberlerine yer vermeyi seçeceğiz. 

Son yıllarda Avrupa’da Türkiye’yi tema edinen pek çok festival yapılmaya başlandı. Sizce bu AB ile gelişen ilişkilerin bir sonucu mu?

Avrupa ülkeleri ile iletişimin artması oradaki ilgiyi çoğalttı ve Türkiye temalı festivaller hızla çoğalıyor. Bu noktada da oryantalizmin sarmalına düşmeyen işler başarmak çok önemli. Örneğin tarihi anlatan işlerin yanında mutlaka genç sanatçıların eserleri tanıtılmalı. Brüksel’de faaliyet gösteren TR PLUS adlı bir derneğimiz var, başkanlığını yürüttüğüm. Geçen ay TR PLUS, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Sinema Merkezi ile birlikte Avrupa Parlamentosu’nda ödüllü genç Türk yönetmenlerinden kısa film seçkisi sundu. Çıkışta bir Avrupalı bürokrat bana “Biz genç Türklerin bu kadar modern işler yapabileceğini hiç düşünmezdik” dedi. İşte bunu söyletecek işler tasarlamamız gerek.

“Devlet tanıtımı tarafsız yapmalı”

Pek çok Türk sanatçı uluslararası alanda önemli pozisyonlarda. Kişisel başarıların ülke imajına etkisi nedir?

Kişisel başarıların ülke imajına kuşkusuz dolaylı bir katkısı olur. Bu etki sanatçının kendini nasıl konumlandırdığıyla da ilgili tabii. Ama siz sanatçınızı yalnız bırakırsanız, öyle bir etki de olmayabilir. Bir de tabii gereğinden fazla sahip çıkılanlar oluyor. Kültür sanatla tanıtımın da kriterleri ve stratejisi olmalı. Dev- let bunu iyi ve tarafsız yapmak zorunda.

“Ben dindarım, hat sanatıyla ve    ebruyla tanıtım yapıyorum” ya da “Liberalim, nü’leri götüreceğim” diye bir çatışma bu işe de karışırsa mahvoluruz. Ama bundan da vahimi var. Sanatsal etkinlik diye sevdiğimiz çok popüler insanları tanıtım projesi adı altında oraya götürmek... Kendi kendimize çalıp söylemenin kimseye yararı dokunmuyor, paralar boşuna harcanıyor. Bir konser oluyor, seyircisi Türk, medyası Türk, sadece Türk basınında yazılar çıkıyor, orada tek satır yok.

Kime yaradı bu?
 

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.