ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sanatta ıslahat: Maslahat? Sayı: 591 - 14.07.2008


Gelecek hafta kıyamet kopuyor. Çağdaş sanatın (da) metropollerinden İstanbul'da Bienal açılıyor. Eskiden, Bienal daha bebekken, böyle olmazdı. Bienalin bilinen mekânlarda açılması, birkaç toplantı, belki bir-iki sergi... Herkes hep aynı üç-beş işin gidilip görülmesi gerektiğini konuşur dururdu. Onlar da şöhreti duyulup işleri görülmemiş sanatçıların marifeti olurdu. Şimdi öyle mi? Bütün sanat mekânları, hatta eğlence yerleri, barlar Bienal'e özel program yapıyor. Bienal de çoktandır kabına sığmaz biçimde kaynayıp sokaklara taşıyor. Hem de dizginlenemez, kabına sığmaz biçimde...

Bugünlerdeki görünür sessizlik fırtınayı saklıyor. Hazır toz duman yokken sizlere Şener Özmen'in 'Travma ve Islahat' kitabını haber vereyim dedim. Açılış, kokteyl, evet kalabalığının arasında kaynamasın istedim. Olur a, yakın- uzak kentimiz Diyarbakır'ın Yenişehir'inde LÓs Yayınları'ndan çıkan bu kitap, sizin gözünüzün uzandığı kitapçı raflarında kolay görünmüyor olabilir...

Şener Özmen, çağdaş sanatçı. Bu meslek, meşguliyeti bir insanın adından sonra yazıvermek (hâlâ) kaleme (klavyeye!) yadırgatıcı geliyor. O da çağdaş sıfatının, aşırı yükünden kaynaklanıyor. Sıfat adeta işi,uğraşı değil, insanı imliyormuş gibi. Belki şöyle daha iyi: Şener Özmen, çağdaş sanatçı. Neyse. Şener Özmen sanatçı, tasarımcı, yazar, öğretmen. Diyarbakır'da yaşıyor. Diyarbakır'da yaşamak konusunda ısrar edecek gibi de görünüyor.

Niyetim size bir kitap tanıtmak değil. Çok merak ederseniz, arar bulur, alır okursunuz. Niyetim 'Travma ve Islahat'ın sadece sanat okumalarını içeren bir kitap olmadığını göstermek. Bu kitabın tüm kafa karışıklığı, baş döndürücü hızı, didişken ve dur durak tanımaz diliyle (şair de olan Özmen daha önce 9. Bienal sırasında yayımlanan İstanbul Guide'da bunu bize sezdirmişti aslında) tam bir çağdaş sanat yapıtı olduğunu hatırlatmak istiyorum. Dolayısıyla da kitap tanıtım yazısı, bibliyografya notuyla geçiştirilemeyecek türden olduğunu iddia ediyorum. Bu kitap rafta usluca istiflenip satışa sunulmak dışında nasıl kullanılır bilmem. Ama yazarı (Ş.Özmen) ve yayıncısı (L. Laleş) bunu da düşünmeli derim.

"...İstanbul merkezli 'ağır' sanat, püritan, cılız, alegorik, cinsellik ve salak bir eytişimle kafayı bozmuş, soyutla sıyırmış yaşam dışı işler üreterek hayli uzun bir dönem geçirdi. Türkiye'de sanat, doğası gereği, askeri geleneklere bağlı olarak zapt rapt altında ve uygun adımda ilerliyor..." Bu alıntıya bakıp 'Sanat ve Islahat'ın bir ahkâm kesme toplamı olduğunu sanmayın. Çağdaş sanat dünyamız hakkında bir nevi belgesel, düz, ters, verev okuma, sanatçının kendi konumunu da sorguladığı bir kitap-sanat yapıtı. Özmen'in okumaları sayısız okumanın da yolunu açıyor.

İki nokta. Birincisi önsözde M.Baydur polemiğindeki 'rahmetli' tırnak içinde olmasaymış! Biz'den olmayan sanatçılar da sahici, tırnaksız bir rahmeti hakederler. Örnekler saymakla bitmez. M. Baydur da sahici bir sanatçıydı. İkincisi, sanatta, ıslahat, maslahat demek olur mu?

Bu da bol bol tartışılmalı.

Sahnenin kıyısında, dışında gibi görünen şeyler, ramp ışıkları altında olanlar kadar, hatta daha da önemli.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.