ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 14 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Cazın "özellikli borazanlar"ı Sayı: 590 - 27.06.2008


Mekan İstanbul'un yeni caz kulüplerinden biri, aylardan şubat... İçeride az sayıda dinleyici var ama ne gam, sahnedekiler profesyonelliklerinden hiç ödün vermeden müziğini icra ediyor... Daha ilk dakikalardan itibaren dinleyiciyi hemen içine alan büyük bir enerjinin tam ortasında buluyorum kendimi. Cazın Türkiye'deki duayen isimlerinden Emin Fındıkoğlu'nun kurduğu, 20'li yaşlarda 13 yetenekli cazcıdan oluşan Unique Horns grubunun ilk canlı performansıydı tanık olduğum. Bu enerjik topluluk bu gece, Ghetto'da.

Hiç kuşkusuz tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 'band' olarak adlandırılan 'müzik grubu' olgusu, özellikle caz müzikte farklı örneklerle karşımıza çıkıyor. Ancak bu sefer, festivaller veya resmi destekler dışında çok denenmeyen, başka bir tabirle denenmesi nispeten daha zor olan özel bir oluşumdan, yani kalabalık bir caz topluluğundan bahsediyoruz. 1959'da Arif Mardin'den öğrendiklerini, 1962-66 arasında Berklee Müzik Okulu'nda pekiştiren Fındıkoğlu, 1970'lerde Onno Tunç, 1980'lerde Tuna Ötenel'le birlikte birçok topluluğu hayata geçirdikten sonra 2007'nin sonunda Unique Horns'u kurdu.

Üfleme çalgıların çoğunlukta olduğu Unique Horns fikrinin nasıl oluştuğunu ve grubun özelliğini şöyle özetliyor Fındıkoğlu: "Kombo denilen, yani daha az kişiden oluşan küçük caz topluluklarını hepimiz biliyoruz. Manevra kabiliyeti yüksek ancak çalanlar çok büyük cazcılar değilse bir noktadan sonra monotonluk başlıyor. Öte yandan 'Big Band' denilen büyük caz topluluklarında ise üflemeli çalgıların çokluğundan dolayı bir çeşit çok boyutluluk, renk olanakları ve kontrpuan sözkonusu. Ancak burada da alışılmış yazı tekniklerinin sıkça kullanılmasından dolayı monotonluk yine kaçınılmaz olabiliyor. İşte benim düşlediğim, hareket kabiliyeti küçük caz topluluklarındaki gibi yüksek olabilecek büyük bir caz topluluğuydu. Unique Horns tam da bu amaçla henüz 20'li yaşlarında, aralarında dünyaca ünlü cazcı Ricky Ford'un yanında yetişen saksafoncuların da bulunduğu 13 genç müzisyenin bir araya gelmesiyle kuruldu. Bütün düzenlemeler bu grup için özel olarak hazırlandı. Duke Ellington, Billy Strayhorn, Miles Davis, Wayne Shorter, Carla Bley, Joe Zawinul gibi önemli sanatçıların eserleri, onlardan kopmadan biraz funk, biraz latin etkilenimlerden yararlanılarak yeniden oluşturuldu. Kısacası bu müziği modern caz olarak da tanımlayabiliriz."

Özveriyle yürüyor

Kelime anlamına göre bir manada da 'özellikli borazanlar' demek olan Unique Horns, ticari kaygıyla kurulmuş bir grup olmanın aksine tüm müzisyenlerin müzik sevgisi ve özverisi ile yürüyor. Belki de bu yüzden hedefleri, standartlaşmış büyük kalabalıklardan çok, müzikte yeniliğe açık ve farklılık arayan rafine bir kitle. Yaz aylarında güneyde konserler vermeye hazırlanan topluluğun hiçbir performansını kaçırmayın deriz.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.