ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Cazı değiştiren teknoloji Sayı: 586 - 23.06.2008


Şair ve müzik yazarı Orhan Kahyaoğlu'nun 'Caz ve Ötesi' adlı kitabı Everest Yayınları'ndan çıktı. Kahyaoğlu kitapta 1970'lerden itibaren çehresi değişen cazın serüvenini önemli müzisyenlerin ve grupların hikâyeleriyle birlikte anlatıyor.

Müzik okurlarının caz yazılarıyla tanıdığı Kahyaoğlu'nun, kitabı iki bölümden oluşuyor: 'Cazdan Ötesine Yolculuk' ve 'Caz ve Çokkültürlülük'. 'Cazdan Ötesine Yolculuk' bölümünde yazar, Weather Report, Keith Jarett, Art Ensemble of Chicago, Gary Burton, Oregon, John Surman, Jan Garbarek, Eberhard Weber, John Abercrombie ve John Scofield gibi grup ve müzisyenlerin müzik serüvenlerini, anlayışlarını caz müziğine getirdiği yenilikleri ve albümlerini ele alıyor. İkinci bölüm ise Üçüncü Dünya'dan caz müziğine giren çokkültürlü bir müzik tavrını yansıtan müzisyenlerin öyküleri yer alıyor. 'Caz ve Çokkültürlülük' başlığındaki bu bölümün konukları Rabih Abou Khail, Anowar Brahem, Night Ark, Nguyen Lee. Kitapta ayrıca caz dünyasının en önemli markalarından biri olan ECM plak şirketinin de öyküsü anlatılıyor.

Orhan Kahyaoğlu, 1970'lere kadar cazın geleneksel caz, swing, bebop, coll-jazz, post bop ve latin caz gibi birçok akımla var olduğunu ancak elektrikli dünya ile birlikte cazın çehresinin de değiştiğini belirtiyor. Miles Davis'in açtığı kapıdan birçok müzisyenin geçtiğini ve 1970 sonrası ortaya çıkan bu isimlerin hem caz müziğin içinde yer aldığı hem de caz kategorisine yerleştirilemeyecek kaynaşım grup ve müzisyenler olduğunu söylüyor. "Teknik imkânlar ile kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle, paylaşımlar ve etkileşimler arttı. Böylece etnik ve yerel müzikler su yüzüne çıktı. Cazcılar bundan korkunç şekilde yararlandı. Bu Üçüncü Dünya'nın da kapılarını araladı."

Orhan Kahyaoğlu'nun dikkat çektiği bir başka nokta ise müzik endüstrisinin 50'lerde yaptığı sıçrama. Bu sıçrama sonucunda satışların on milyonları aştığını, bunun da yeni pazarlar yarattığını belirtiyor. Pazarın genişlemesiyle kendini ortaya koyma imkânına sahip oldu. 'Hem Caz Hem Değil' başlıklı yazıda ise Orhan Kahyaoğlu bu gelişimin Türkiye'deki seyrini anlatıyor.

'Caz ve Ötesi'/ Orhan Kahyaoğlu/ Everest Yayınları/ 12 milyon lira

Değişimin öncüleri

70'lerden günümüze cazın geçirdiği değişimi kitabında anlatan Orhan Kahyaoğlu, , bu değişime tanıklık edeceğiniz

14 müzisyen veya gruptan birer albüm tavsiye etmeyi de ihmal etmedi.
Weather Report-'Black Market'
Keith Jarrett-'The Köln Concert'
Art Ensemble Of Chicago-'Full Force'
Gary Burton-'Ring'
Oregon-'Out Of The Woods'
John Surman-'Road To Saint Ives'
Jan Garbarek-'Eventyr'
Eberhard Weber-'Yellow Fields'
John Abercrombie-'Characters'
John Scofield-'A Go Go'
Rabih Abou Khalil-'Arabian Waltz'
Anouar Brahem-'Thimar'
Night Ark-'In Wonderland'
Nguyen Le-'Maghreb&Friends'
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.