ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 28 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


45 dansçının insan hakları mücadelesiSayı: 570 - 30.05.2008


Ünlü koreograf Forsythe’ın grubundan dansçılarla İstanbul’dan 7 dansçı, birbirlerini engelleyerek İnsan Hakları Bildirgesi’ni sahnede yazmaya çalışacak, insan haklarının gerçekleşmesinin zorluğunu anlatacak

16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, bu kez bir tema çevresinde topladı oyunlarının birçoğunu: İnsan Hakları. Bu temanın seçilmesine önayak olan ise, dünyaca ünlü dansçı ve koreograf William Forsythe’ın “İnsan Yazıyor/ Human Writes” adlı oyunu...

Bu gösterinin orijinal adında bir sözcük oyunu var. “Human Writes”, İngilizcede “yazıyor/ writes” ile “haklar/ rights”ın sesteş olmasından yola çıkılarak konmuş bir ad... Yalnızca sözcük oyunu değil, ironi de var elbette içinde: İnsan hakları yazılmakla hayata geçmiyor!

William Forsythe, 15. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Belçikalı çağdaş sanatçı Jan Fabre’ın “Ölüm Meleği” adlı performansı aracılığıyla izleyiciyle buluşmuştu.

Forsythe’ın Montpellier Anatomi Müzesi’nde çekilmiş görüntüleri eşlik ediyordu bu performansa. Şimdi ise 20 yıl yönettiği Frankfurt Balesi’nin kapanışının ardından, 2004 yılında kurduğu Forsythe Company ile konuk oluyor festivale.

60. yıla adandı


Almanya’nın Saksonya, Hesse eyaletleri ile Dresden ve Frankfurt şehirleri tarafından desteklenen topluluk, Forsythe’ın görsel sanatlar, mimari ve multimedyayı da içine katarak tasarladığı çarpıcı koreografilerle tanınıyor.

Forsythe’ın Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörlerinden Kendall Thomas ile birlikte oluşturduğu “İnsan Yazıyor” ise, İnsan Hakları Bildirgesi’nin yazılışının 60. yılına adanmış. Forsyhte, projesinde politik kimliğini ön plana çıkarıyor ve dünyanın her yanında meydana gelen insan hakları ihlallerini vurguluyor.

21. yüzyılın çağdaş tiyatro anlayışı, kadife perdelerden, altın varaklı sahne ağızlarından, hatta klasik anlamda tiyatro salonlarından bile uzaklaşır oldu. Artık, yeni mekanlar, yeni sahneleyişler aranıyor. “İnsan Yazıyor” adlı performans da bir hangarda, Karaköy Antrepo No.3’te sahnelenecek.

Oyunun dekoru, üzeri kalın beyaz kağıtlarla örtülü onlarca masa. Aksesuvarlar ise kömür tozundan kalemler.

Engellere rağmen

Forsythe Company’nin dansçıları, onlara eşlik eden Avrupa Dans Stajyerleri Ağı (D.A.N.C.E.) ve İstanbul’dan da 7 dansçının (Candaş Baş, Maral Ceranoğlu, Bedirhan Dehmen, Duygu Güngör, Aslı Öztürk, Mihran Tomasyan ve Şafak Uysal) da aralarında bulunduğu, toplam 45 sanatçı 180 dakika boyunca İnsan Hakları Bildirgesi’ni yazmaya çalışacaklar bu kâğıtlara.

Ne var bunda demeyin... Kendilerini ve birbirlerini olabildiğince engelleyerek yapacaklar bunu. Kimi zaman güreşerek, kimi zaman iplerle birbirlerine bağlanarak ya da masayı ters çevirip altına girerek, her bir çizgiyi bedenin sınırlarını zorlamak kaydıyla çizecekler.

Böylece, dansçılar, insan hakları ihlalleri ve insan haklarının hayata geçirilmesi konusunda yaşanan sıkıntıları, hem yaratıcı hem de güçlü bir beden diliyle aktaracak seyirciye.

Seyirci de katılacak

Seyirciler bu kez, 'seyir’den fazlasını yapacak üstelik, bu performansa katılacak. Salona diledikleri gibi girip çıkabilecekleri gibi, dansçılarla iletişim kurabilecekler.  Sahnelendiği her ülkede büyük ses getiren “İnsan Yazıyor ilginç bir çalışma…  


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.